Τουλάχιστον αποφύγαμε τα χειρότερα. Στα 217,25 ευρώ/MWh διαμορφώνεται σήμερα, Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, με ποσοστιαία υποχώρηση – 6,5% από χθες, Τετάρτη και ύστερα από τη σημαντική άνοδο κατά +14% που κατέγραψε . Την ίδια στιγμή, στην Ρουμανία, την Βουλγαρία και την Ουγγαρία, αγορές οι οποίες μας επηρεάζουν και με τις οποίες διασυνδεόμαστε στενά, η χονδρική τιμή του ηλεκτρισμού έκανε άλμα στα 327,71 ευρώ/MWh για τις δύο πρώτες και στα 265,61 ευρώ/MWh στην τρίτη! 

Η μέγιστη τιμή το 24ώρο που πέρασε εκτοξεύτηκε στα 651 ευρώ/MWh, ενώ η ελάχιστη στα 104,65 ευρώ/MWh. Η συνολική ζήτηση αυξήθηκε για να φθάσει στις 352.97 GWh, ενώ στα μερίδια καυσίμου στο ενεργειακό μείγμα, επικρατεί το φυσικό αέριο με ποσοστό συμμετοχής 57,5% και έπεται ο λιγνίτης με 14,6%, οι ΑΠΕ με 16,6%, οι εισαγωγές με 7% και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά με μόλις 1,6%. Τέλος, οι εξαγωγές έφθασαν στις 31,508 MWh και οι εισαγωγές στις 12,383 MWh. 

Παρατηρώντας την καμπύλη των τιμών χονδρικής στις ευρωπαϊκές αγορές – ξεχωρίζει το 1,52 ευρώ/MWh στην Φινλανδία και τα 74,53 ευρώ/MWh στην Τουρκία- αναγνωρίζουμε για άλλη μια φορά το χάσμα που επικρατεί με εκείνες στο ΝΑ τμήμα της ηπείρου. 

Πράγματι, παρουσιάζονται ενδείξεις για μια νέα ενεργειακή κρίση, σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς εντείνονται οι πιέσεις ανά την Ευρώπη από την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου στο TTF. Στις 12:55, ώρα Ελλάδας, η τιμή των futures αερίου για παραδόσεις επόμενου μήνα, κινούνται, ενδοσυνεδριακά, στα περίπου 45,150 ευρώ/MWh, με ποσοστιαία ενίσχυση +3,40%. 

Η νέα αυτή συνθήκη προκαλεί ανησυχητικούς συνειρμούς στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις που προετοιμάζονται για μια, κατά τα φαινόμενα, δύσκολη χειμερινή περίοδο από όλες τις απόψεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Euractiv επισημαίνει ότι οι τιμές της ενέργειας τραβούν ξανά την ανηφόρα στην πολύπαθη ΝΑ Ευρώπη, παρά τους ισχυρισμούς θεσμικών και επιχειρηματικών παραγόντων ότι η κατάσταση αποκλιμακώθηκε οριστικά και ότι δεν θα προέκυπταν εκ νέου τα φαινόμενα του περασμένου καλοκαιριού.

Έτσι, η πρώτη υποψία για πτώση της θερμοκρασίας, βροχές και χιόνια στην περιοχή, ήταν αρκετή για να εκτιναχτούν οι τιμές χονδρικής του ηλεκτρισμού, από την Ουγγαρία μέχρι την Ελλάδα εκτινάχθηκαν πάνω από τα 200 ευρώ ανά MWh και κατά τις ώρες αιχμής πάνω και από τα 500-600 ευρώ/MWh.

Επισημαίνεται πως ακόμη και οι διαφορές των τιμών χονδρικής σε σύγκριση με τις αγορές της Κεντρικής και της Δυτικής Ευρώπης δεν είναι τόσο έντονες,  όσο ήταν το καλοκαίρι, εν τούτοις, είναι αρκετές για να  επαναφέρουν στο προσκήνιο ερωτήματα που αφορούν στην επάρκεια των διασυνδέσεων και την αποτελεσματική λειτουργία του μοντέλου λειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς.

Είναι ακόμη ενδεικτικό της κατάστασης ότι η Ουκρανία αναμένεται να επιβαρύνει περαιτέρω το ηλεκτρικό σύστημα της ΝΑ Ευρώπης και να συμπαρασύρει τις τιμές χονδρικής του ηλεκτρισμού σε ένα απειλητικό ανοδικό σπιράλ τον χειμώνα, όταν θα υπάρξουν αυξημένες ανάγκες για θέρμανση, καθώς το σύστημα παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας έχει πληγεί καίρια από τις ρωσικές επιθέσεις.