δώσουν το τελικό στίγμα της συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση.
Τα κλιμάκια των δύο χωρών είχαν καταφέρει την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, να συμφωνήσουν σε δύο βασικά ζητήματα που αφορούσαν το γεωπολιτικό ρίσκο και τον τρόπο ανάκτησης του κόστους κατά την κατασκευαστική περίοδο του έργου, δηλαδή περίπου 125 εκατ. σε βάθος πενταετίας).
Πιο συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά δέχθηκε να επιμεριστεί το γεωπολιτικό ρίσκο ισότιμα στις δύο χώρες, δηλαδή 50%-50%. Στην αρχική συμφωνία, ο επιμερισμός του κόστους σε περίπτωση εμπλοκής του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης, ήταν 63% για τους Κύπριους και 37% για τους Έλληνες καταναλωτές. Με την οπισθοχώρηση ως προς την ανάληψη κινδύνου –εάν η κατασκευή του καλωδίου «παγώσει» λόγω γεωπολιτικών εμπλοκών με την Τουρκία ή άλλων παραγόντων- ικανοποιούνται οι απαιτήσεις της κυπριακής πλευράς.
Η κυπριακή πλευρά παράλληλα δεσμεύτηκε ότι παραμένει, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί, ο τρόπος ανάκτησης του κόστους του έργου που τους αναλογεί, δηλαδή 25 εκατ. ετησίως για πέντε έτη ενώ θα συμμετάσχει με 100 εκατ. ευρώ και στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector, δίχως ακόμη να έχει προσδιοριστεί το τελικό ποσοστό συμμετοχής.
Παράλληλα, υπάρχουν διαβουλεύσεις της κυπριακής πλευράς και με την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων. Μιλώντας στο τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης επεσήμανε ότι βαρύνουσας σημασίας θα είναι η τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.