Αναταράξεις στις διεθνείς αγορές έχει προκαλέσει μία νέα έρευνα σχετικά με την ανάπτυξη της κινεζικής παραγωγής τσιπ. Πιο συγκεκριμένα, ο ιαπωνικός οργανισμός Techana Lye, ο οποίος εξειδικεύεται στην αξιολόγηση τσιπ, καταλήγει πως η Κίνα βρίσκεται μόλις 3 χρόνια πίσω από την ηγέτιδα του κλάδου 

την ταϊβανέζικη Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC). Το συμπέρασμα αυτό αναδεικνύει την αδυναμία των αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων να επιβραδύνουν τα τεχνολογικά άλματα των Κινέζων.

Ο “πόλεμος των τσιπ” έχει βρεθεί στην κορυφή της γεωπολιτικής ατζέντας τα τελευταία χρόνια, με την Ουάσιγκτον να επιβάλει αυστηρά μέτρα προκειμένου να δυσχεράνει την ανάπτυξη της σχετικής κινεζικής αγοράς. Παρόμοια μέτρα έχουν λάβει και οι Βρυξέλλες. Εντούτοις, η έρευνα της Techana Lye καταδεικνύει την ουσιαστική αποτυχία αυτών των πολιτικών, καθώς η κινεζική παραγωγή όχι απλώς δεν πλήττεται, αλλά φαίνεται να αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς.

Χαρακτηριστικά, ηκινεζικήSemiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC) κατάφερε να κατασκευάσει το 2024 ένα τσιπ που αγγίζει τις επιδόσεις ενός τσιπ της TSMC από το 2021. Η “απόσταση” των 3 ετών βασίζεται μόνο στα τσιπ που βρίσκονται ήδη σε ευρεία κυκλοφορία, χωρίς να είναι γνωστές οι ικανότητες των τσιπ που κατασκευάζονται κάτω από αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το κρίσιμο κενό των αμερικανικών κυρώσεων είναι πως στοχοποιούν μόνο τα τσιπ που κατασκευάζονται για λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης ή στρατιωτικούς σκοπούς, ενώ οι υπόλοιπες τεχνολογίες δεν υπόκεινται σε περιορισμούς. Οι Κινέζοι κατασκευαστές επενδύουν σε αυτούς τους τομείς, καταφέρνοντας να κλείσουν την ψαλίδα με την Ταϊβάν.

Το Πεκίνο έχει επενδύσει πολλά στον κλάδο των ημιαγωγών, ξοδεύοντας όσο η ηγέτιδα Ταϊβάν, η Νότια Κορέα, και οι ΗΠΑ ξοδεύουν μαζί για την αγορά νέου εξοπλισμού. Για το α’ εξάμηνο του 2024, η Κίνα ξόδεψε 25 δις δολάρια σε ειδικά εργαλεία κατασκευής τσιπ. Παράλληλα, η Κίνα προηγείται στις επενδύσεις για νέα εργοστάσια παραγωγής τσιπ. Αντιθέτως, η κορυφαία του κλάδου, TSMC, δυσκολεύεται να επιτύχει αντίστοιχη ανάπτυξη εξαιτίας των τεχνολογικών περιορισμών.

Υπενθυμίζεται πως η παραγωγή τσιπ θεωρείται το δεύτερο σημαντικότερο γεωπολιτικό πλεονέκτημα της Ταϊβάν, μετά τη γεωγραφική της θέση. Ούσα η αδιαμφισβήτητη ηγέτης της βιομηχανίας, η Ταϊπέι έχει καταστήσει σαφές πως μία κινεζική εισβολή στο νησί θα προκαλούσε οικονομικό και τεχνολογικό κραχ διεθνώς, διαταράσσοντας την εφοδιαστική αλυσίδα των σύγχρονων ψηφιακών συσκευών που χρησιμοποιούνται από δισεκατομμύρια χρήστες καθημερινά.

Από την άλλη πλευρά, η ευρωπαίοι κατασκευαστές ημιαγωγών καλούν τις Βρυξέλλες να ενισχύσουν τη στήριξη στον κλάδο. Το ευρωπαϊκό λόμπι ESIA ζήτησε από τη νέα ευρωπαϊκή ηγεσία να αναβαθμίσει τη νομοθεσία ‘ChipsAct’ του 2023, αυξάνοντας τη χρηματοδότηση και διορίζοντας έναν ειδικό απεσταλμένο για τον κλάδο. Το κάλεσμα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας είναι μόνο η πιο πρόσφατη έκκληση προς τις Βρυξέλλες να βοηθήσει τους εγχώριους παραγωγούς έναντι του ξένου ανταγωνισμού, ειδικά εκείνου που προέρχεται από την Κίνα.