Goldman να μειώνεται στα 77 δολάρια, ενώ η Morgan Stanley βλέπει τα futures να κυμαίνονται από 75 έως 78 δολάρια. Και οι δύο εκτιμούν ότι η αγορά αργού θα είναι πλεονασματική, με τις τιμές να τείνουν προς τα κάτω σε διάστημα 12 μηνών.
Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να αντιστρέψει τις εθελοντικές περικοπές της προσφοράς μπορεί να σημαίνει ότι το καρτέλ στοχεύει στη «στρατηγική πειθάρχηση της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ», αναφέρουν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της Goldman, μεταξύ των οποίων και ο Daan Struyven, ενώ προειδοποιούν ότι οι τιμές του αργού θα μπορούσαν να υποσκελίσουν τις αναθεωρημένες προβλέψεις της σε διάφορα σενάρια.
Το πετρέλαιο έχει υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες - χάνοντας προσωρινά όλα τα κέρδη του έτους - καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την επιβράδυνση της αύξησης της ζήτησης στην Κίνα, την αύξηση της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ+, καθώς και για τα σχέδια της ομάδας να χαλαρώσει τους περιορισμούς της παραγωγής. Ενώ το καρτέλ ήταν πρόθυμο να θυσιάσει μερίδιο αγοράς με την παρακράτηση βαρελιών για να στηρίξει τις τιμές, το προσωρινό σχέδιο για την αποκατάσταση της παραγωγής μπορεί να αλλάξει αυτή τη στάση.
«Οι αγορές αργού παραμένουν ελλειμματικές, αλλά είναι πιθανότατα τόσο σφιχτές όσο θα είναι για αρκετό καιρό», ανέφεραν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της Morgan Stanley, μεταξύ των οποίων οι Martijn Rats και Charlotte Firkins. Μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2024, «το ισοζύγιο πιθανότατα θα επανέλθει σε ισορροπία και εκτιμούμε πλεόνασμα το 2025», ανέφεραν.
Το αργό τύπου μπρεντ διαπραγματεύτηκε τελευταία φορά περίπου στα 81 δολάρια το βαρέλι, και έχει κατά μέσο όρο γύρω στα 83 δολάρια μέχρι στιγμής φέτος. Μεταξύ των σεναρίων της Goldman, ανέφερε ότι το Brent θα μπορούσε να πέσει στα 60 δολάρια αν η κινεζική ζήτηση πετρελαίου παρέμενε αμετάβλητη, στα 63 δολάρια αν οι ΗΠΑ επέβαλαν οριζόντιο δασμό 10% στις εισαγωγές αγαθών και στα 61 δολάρια αν ο ΟΠΕΚ ανέτρεπε πλήρως τις επιπλέον περικοπές των 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025.