Η νομιμότητα και οι νομικές συνέπειες της συμφωνίας αμφισβητήθηκαν από κράτη της περιοχής, καθώς και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κράτησε αποστάσεις από αυτή την συμφωνία. Η ελληνική πλευρά χαρακτήρισε το τουρκολιβυκό μνημόνιο ως άκυρο και ανυπόστατο νομικά και ότι δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.
Όμως πρακτικά η ελληνική πλευρά, η ελληνική Κυβέρνηση δεν έπραξε τίποτα, ώστε με νομικά και διπλωματικά εργαλεία το μνημόνιο να ακυρωθεί και με την σφραγίδα της Διεθνούς Κοινότητας και να μην μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα, ούτε πολύ περισσότερο τα τετελεσμένα που επιχειρεί με την πολιτική των κανονιοφόρων η Τουρκία (όπως πχ στη Κάσο) να τύχουν ποτέ της παραμικρής διεθνούς αποδοχής και νομιμότητας.
Το μνημόνιο Τουρκίας-Κυβερνήσεως Εθνικής Συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες ακυρώθηκε από το Εφετείο της Λιβύης του Al-Bayda, με την απόφασή του στις 27 Ιανουαρίου 2021. Ωστόσο τον Οκτώβριο του 2022, η Τουρκία και η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (Λιβύη-Τρίπολη) υπέγραψαν μια προκαταρκτική συμφωνία εξερεύνησης ενέργειας με βάση την προηγούμενη συμφωνία. Όμως η Τουρκία, εν μέσω απραξίας της Αθήνας για το μείζον αυτό ζήτημα επί του οποίου βρίσκει βάση και το “Δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας” κατέθεσε στον ΟΗΕ έγγραφα και χάρτες για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, με την αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ να προχωρά σε ανάρτηση, δίνοντας με αυτό τον τρόπο μια στοιχειώδη επικάλυψη στις τουρκικές αξιώσεις.
(η συνέχεια στο slpress.gr)
*Ο Αλφόνσος Βιτάλης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σύρο. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Κοινωνιολογία στο Παρίσι και στη συνέχεια έλαβε τον μεταπτυχιακό του τίτλο στην Πολιτική Κοινωνιολογία. Από το 1990 εργάζεται ως πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης και σχολιαστής σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς σταθμούς και τηλεοπτικά δίκτυα. Είναι επί χρόνια συνεργάτης της ΕΡΤ και του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου.