Microsoft - Occidental : Συμφωνία Πίστωσης Άνθρακα για Αντιστάθμιση της Ενεργειακής αύξησης της ΑΙ

Microsoft - Occidental : Συμφωνία Πίστωσης Άνθρακα για Αντιστάθμιση της Ενεργειακής αύξησης της ΑΙ
energia.gr
Τετ, 10 Ιουλίου 2024 - 12:43

Η Microsoft και η Occidental Petroleum έχουν υπογράψει μια συμφωνία-ρεκόρ για τις πιστώσεις διοξειδίου του άνθρακα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς η βιομηχανία τεχνολογίας αγωνίζεται να τηρήσει τις υποσχέσεις της για το κλίμα εν μέσω μιας αύξησης των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια λόγω της τεχνητής νοημοσύνης, αναφέρουν οι FT. Η Occidental, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στις ΗΠΑ, θα πουλήσει 500.000 μονάδες

άνθρακα έναντι αδιευκρίνιστου ποσού στη Microsoft για έξι χρόνια, στο πλαίσιο συμφωνίας που ανακοινώθηκε την Τρίτη.

Οι εταιρείες δήλωσαν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμφωνία του είδους της και θα επιτρέψει στη Microsoft να αντισταθμίσει τις εκπομπές της πληρώνοντας την Occidental για να απομακρυνθεί ο άνθρακας από την ατμόσφαιρα και να αποθηκευτεί στο υπέδαφος.

Η συμφωνία έρχεται καθώς η Big Tech αγωνίζεται να περιορίσει τη δραστική αύξηση των ενεργειακών εκπομπών που οφείλεται στην επέκταση της τεχνητής νοημοσύνης.

Η Microsoft δήλωσε τον Μάιο ότι οι εκπομπές της είχαν αυξηθεί κατά σχεδόν το ένα τρίτο από το 2020, κυρίως από την κατασκευή κέντρων δεδομένων. Η Google παραδέχθηκε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι οι εκπομπές της είχαν αυξηθεί σχεδόν κατά το ήμισυ από το 2019, ως αποτέλεσμα της κατασκευής υποδομών έντασης ενέργειας για την υποστήριξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Η Microsoft έχει δεσμευτεί να είναι "αρνητική ως προς τον άνθρακα" έως το 2030, ενώ η Google έχει δεσμευτεί να επιτύχει καθαρό μηδενισμό έως το 2030.

Η χρήση των πιστωτικών μορίων άνθρακα για την επίτευξη τέτοιων στόχων έχει τεθεί υπό έντονο έλεγχο τα τελευταία χρόνια λόγω των ανησυχιών σχετικά με την επαλήθευση των ισχυρισμών σχετικά με το πόσος άνθρακας απομακρύνεται από τα νέα έργα. Κάθε πίστωση υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύει έναν τόνο του αερίου του θερμοκηπίου που έχει αποφευχθεί ή αφαιρεθεί από την ατμόσφαιρα.

Στη συμφωνία της με τη Microsoft, η Occidental προσδοκά να πουλήσει τα πιστωτικά της μόρια που παράγονται από μια διαδικασία αναρρόφησης διοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα, γνωστή ως άμεση δέσμευση αέρα, φθηνότερα από την τιμή αγοράς των περίπου 1.000 δολαρίων.

Πολύ ακριβή και χρησιμοποιεί πολύ ενέργεια

Οι επικριτές λένε ότι η άμεση δέσμευση του αέρα, μια νεοεμφανιζόμενη τεχνολογία, παραμένει πολύ ακριβή και χρησιμοποιεί πολύ ενέργεια για τον όγκο του διοξειδίου του άνθρακα που μπορεί να δεσμεύσει σε έργα μέχρι σήμερα.

Η Occidental είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αμερική με βάση τον όγκο του. Όμως, τα τελευταία χρόνια έχει επεκτείνει ραγδαία την επιχείρησή της για τη διαχείριση του διοξειδίου του άνθρακα, σε ένα στοίχημα ότι η παγίδευση και η αποθήκευση του αερίου του θερμοκηπίου θα καθίσταται όλο και πιο αναγκαία στον αγώνα για τη συγκράτηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Αυτή η αυξανόμενη επιχείρηση επιτρέπει στην Occidental να πωλεί πιστωτικά μόρια που συνδέονται με τον δεσμευμένο άνθρακα. Υπέγραψε παρόμοια συμφωνία με την Amazon τον Σεπτέμβριο για 250.000 μονάδες σε διάστημα 10 ετών.

Ο τομέας της τεχνολογίας αποτελούσε "τομέα προτεραιότητας" για την 1PointFive, τη θυγατρική της Occidental για τη διαχείριση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της Michael Avery.

Θα υπάρξει μια "βραχυπρόθεσμη" έλλειψη της καθαρής ενέργειας που απαιτείται για τη λειτουργία των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, η οποία θα απαιτήσει "ένα καλάθι λύσεων", συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών μορίων άνθρακα, είπε, προσθέτοντας: "Δεν βλέπουμε ότι η DAC προσπαθεί να λύσει ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο εκπομπών οποιασδήποτε εταιρείας".

Ευλογία για την Occidental

Η ανακοίνωση αποτελεί ευλογία για την Occidental, καθώς επιδιώκει να κερδίσει υποστήριξη για τη στροφή της στην DAC. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε ότι η τεχνολογία αυτή θα διαδραματίσει "σημαντικό και αυξανόμενο ρόλο", αλλά δεν έχει αποδειχθεί σε κλίμακα. Προς το παρόν, αφαιρεί ένα μικρό μέρος των 37 δισ. τόνων ετήσιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με την ενέργεια.

Οι εμπειρογνώμονες σε θέματα κλίματος είναι σαφές ότι οι πιστώσεις άνθρακα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για την αντιστάθμιση των εκπομπών που είναι δύσκολο να εξαλειφθούν, όπως ορισμένες από αυτές που προκύπτουν από ορισμένες βιομηχανικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής χάλυβα.

Οι μονάδες της Microsoft θα προέρχονται από το πρώτο έργο DAC της Occidental, το Stratos, στο Δυτικό Τέξας (φωτό), το οποίο πρόκειται να είναι η μεγαλύτερη τέτοια εγκατάσταση στον κόσμο όταν τεθεί σε λειτουργία το επόμενο έτος. Το έργο αναπτύσσεται σε συνεργασία με την BlackRock, η οποία επένδυσε 550 εκατ. δολάρια τον Νοέμβριο.

Πρόσφατες εκτιμήσεις της S&P Global ανεβάζουν το κόστος των πιστωτικών μορίων DAC σε περίπου 800-1.200 δολάρια ανά τόνο εκπεμπόμενου άνθρακα, ένα υψηλό κόστος που σημαίνει ότι προς το παρόν υπογράφονται λίγες συμβάσεις μαζικής παραγωγής. Η 1PointFive δήλωσε ότι αναμένει να λειτουργήσει με κόστος 400-630 δολάρια ανά τόνο.

Ο Avery δήλωσε ότι ο άνθρακας που συνδέεται με τις πιστώσεις της Microsoft δεν θα διοχετευθεί στο υπέδαφος ως μέσο για την εξόρυξη περισσότερου πετρελαίου - μια διαδικασία γνωστή ως "ενισχυμένη ανάκτηση πετρελαίου" (EOR) - αν και παραδέχτηκε ότι ο άνθρακας που δεσμεύεται από τη Stratos θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί γι' αυτό στο μέλλον.

Η τεχνογνωσία της Occidental στην EOR, μια αμφιλεγόμενη διαδικασία, επέτρεψε τη στροφή της στην επιχείρηση διαχείρισης του άνθρακα. Οποιαδήποτε χρήση του άνθρακα που δεσμεύεται από τη Stratos για τον σκοπό αυτό θα είναι "καθοδηγούμενη από τον πελάτη", δήλωσε ο Avery. "Μπορεί να έχει νόημα για ορισμένους πελάτες να παίρνουν καύσιμα που έχουν πλήρως αποανθρακοποιηθεί με τη χρήση συλληφθέντος άνθρακα".