Η χερσαία αιολική ισχύς της Νότιας Αμερικής θα διπλασιαστεί στα 79GW τα επόμενα 10 χρόνια, καθώς οι κατασκευαστές θα εγκαταστήσουν 40GW νέας ισχύος μέχρι το 2033, σύμφωνα με την Wood Mackenzie. Το περασμένο έτος ήταν έτος ρεκόρ με 5,9GW προσθήκες χερσαίων αιολικών στη Νότια Αμερική, που βοηθήθηκε από τη βιασύνη

στη Βραζιλία να εξασφαλίσουν οι εταιρείες τις λήγουσες επιδοτήσεις, ανέφερε η τελευταία έκθεση της εταιρείας για τις προοπτικές της χερσαίας αιολικής ενέργειας στη Νότια Αμερική.

Παρά την περιορισμένη «ορατότητα» της ζήτησης ενέργειας, η Βραζιλία διατηρεί το προβάδισμά της ως η μεγαλύτερη αγορά στην περιοχή.
Μόνο της θα συνεισφέρει το 54% της συνολικής περιφερειακής ανάπτυξης, προσθέτοντας 21,5GW μέχρι το 2033, ακολουθούμενη από τη Χιλή (6,2GW) και την Αργεντινή (4,5GW), με τις τρεις χώρες να αναμένεται να αξιοποιήσουν τις εμπορικές και βιομηχανικές συμβάσεις PPA για να στηρίξουν την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας.

"Καθώς η πρόσφατη υπερκατασκευή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με γνώμονα την πολιτική επιβραδύνεται στις δύο κορυφαίες αγορές, τη Βραζιλία και τη Χιλή, η Νότια Αμερική θα αντιμετωπίσει περιορισμένη ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα", δήλωσε η ανώτερη αναλυτήτρια, ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Wood Mackenzie Karys Prado.

Η ίδια πρόσθεσε: "Μελλοντικά, η ανάκαμψη της αγοράς θα βασιστεί στην αναβάθμιση του δικτύου που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του ηλιακού ανταγωνισμού, καθώς και στην ενίσχυση της ζήτησης ενέργειας, όπως οι ευκαιρίες για πράσινο υδρογόνο".

Σύμφωνα με την έκθεση, οι περιορισμένες υποδομές μεταφοράς θα παραμείνουν μια πρόκληση για την χερσαία αιολική ενέργεια στην περιοχή, αντιμετωπίζοντας έντονο ανταγωνισμό με τη φθηνή ηλιακή ενέργεια, η οποία επωφελείται από τις διασκορπισμένες τοποθεσίες για να ξεπεράσει τις βασικές αναβαθμίσεις του δικτύου που εκκρεμούν ακόμη προς ολοκλήρωση.

Μια από τις κρίσιμες κινητήριες δυνάμεις για την περιοχή είναι η ελεύθερη αγορά", δήλωσε η Prado και πρόσθεσε: "Οι μεγάλοι μεταφορείς που επιδιώκουν στόχους απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές και διαπραγματεύσιμους όρους σύναψης συμβάσεων θα παραμείνουν απαραίτητοι για την επέκταση της χερσαίας αιολικής ενέργειας, καθώς οι αγορές ωριμάζουν στην Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Χιλή και το Περού.

"Η Κολομβία και ο Ισημερινός θα εξακολουθούν να εξαρτώνται από τη ρυθμιζόμενη αγορά και τις κεντρικές δημοπρασίες της για να στηρίξουν την ανάπτυξη.

"Με τις κρατικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στη Βολιβία, τη Γουιάνα και την Ουρουγουάη να αναμένεται επίσης να συνεχίσουν να διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην προώθηση των χερσαίων αιολικών έργων.

"Συνολικά, μια σαφής πολιτική προσφοράς και ζήτησης είναι απαραίτητη για την απελευθέρωση των πλεονεκτημάτων στη Νότια Αμερική, από τη διαφοροποίηση του μείγματος ενέργειας έως το πράσινο υδρογόνο".