Οι επιχειρήσεις ΑΠΕ είναι “θύματα” των δυσχερών οικονομικών και πολιτικών συγκυριών, σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς. Όπως εξηγούν, οι χρηματιστηριακές αγορές υποτιμούν την αξία των εταιρειών ΑΠΕ, κάτι που τις εμποδίζει να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση και τις καθιστά ευάλωτες σε οπορτουνιστικές εξαγορές

Τα υψηλά επιτόκια δανεισμού και η πιθανότητα επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που θέτουν σε κίνδυνο τη φερεγγυότητα των επιχειρήσεων ΑΠΕ.

Το ενδεχόμενο επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο έχει προκαλέσει ντόμινο συνεπειών στον χώρο της πράσινης μετάβασης. Οι εταιρείες ΑΠΕ δέχονται συνεχείς πιέσεις από τις αγορές, οι οποίες πιστεύουν ότι ο τομέας θα απειληθεί εξαιτίας της γνωστής εχθρότητας του Τραμπ προς την καθαρή ενέργεια. Ως εκ τούτου, οι μετοχές αυτών των επιχειρήσεων, αλλά και η αποτίμησή τους από τις αντίστοιχες εταιρείες εκτιμήσεων, εμφανίζουν μειωτικές τάσεις, ακόμα και όταν καταγράφουν πραγματικά κέρδη και ανάπτυξη.

Το δεύτερο ζήτημα είναι οι μειωμένες ευκαιρίες χρηματοδότησης. Τόσο τα υψηλότατα επιτόκια των προηγούμενων ετών, όσο και οι προαναφερθείσες χαμηλές αποτιμήσεις, σημαίνουν ότι οι επιχειρήσεις ΑΠΕ δυσκολεύονται να βρουν ρευστότητα ώστε να επενδύσουν σε νέα έργα. Χαρακτηριστικά, οι συνολικοί πόροι που κατάφεραν να συγκεντρώσουν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της πράσινης μετάβασης μειώθηκαν από 68 δις δολάρια το 2022 σε 33 δις δολάρια το 2023, μία μείωση που ξεπερνά το 51%. Εκ των πραγμάτων, αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση την ικανότητά τους να αναπτυχθούν, οδηγώντας σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης.

Το φαινόμενο αυτό έχει ανοίξει τον δρόμο για πολλές φθηνές εξαγορές από μεγάλες εταιρείες ιδιωτικών επενδύσεων. Με τη χρηματιστηριακή αξία πολλών επιχειρήσεων ΑΠΕ να είναι αρκετά χαμηλότερη από τις πραγματικές δυνατότητές τους, οι επενδυτικές εταιρείες εκμεταλλεύονται αυτό το τρωτό σημείο και τις εξαγοράζουν πολύ φθηνά. Έτσι, τα ιδιωτικά αυτά κεφάλαια καταφέρνουν να αναπτύξουν ταχύτατα το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ που ελέγχουν με χαμηλό κόστος συγκριτικά με εκείνους που επενδύουν απευθείας σε έργα ΑΠΕ.