Η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) κινήθηκε ανοδικά το περασμένο επταήμερο, καταγράφοντας υψηλό 23 εβδομάδων, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο αναλυτικά, η μέση ΤΕΑ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 17 Ιουνίου και 23 Ιουνίου 2024 ανήλθε στα €102,32 MWh, δηλαδή αυξημένη σε ποσοστιαία βάση κατά 4,97% από τη μέση ΤΕΑ

 της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΤΕΑ να διαμορφώνονται στα €270,79/MWh και στα €7,64/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΤΕΑ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη την περασμένη Δευτέρα (17/6) φτάνοντας τα €117,39/MWh.            

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, παρά τη σημαντική αύξηση της «πράσινης» παραγωγής, οι τιμές ηλεκτρισμού του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας αυξήθηκαν, καθώς η ζήτηση ξεπέρασε τις 1,3 TWh, ενώ ταυτόχρονα το ελληνικό σύστημα είχε εξαγωγικό πρόσημο. Η εγχώρια εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρισμού διαμορφώθηκε στις 1.302 GWh, σημειώνοντας άνοδο 5% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η συνολική εβδομαδιαία ζήτηση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στις 1.412 GWh, λαμβάνοντας υπόψη και τις υψηλές εξαγωγικές ροές του ελληνικού συστήματος (110 GWh).

Οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 91 GWh, είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου να διαμορφώνεται στο 50%. Η εβδομαδιαία παραγωγή των ΑΠΕ διαμορφώθηκε στις 640 GWh, αυξημένη κατά 41% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και σπάζοντας κάθε προηγούμενο ιστορικό ρεκόρ.

Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 6% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 79 GWh (+2% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα). Οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 496 GWh καλύπτοντας το 39% της ζήτησης, ενώ η λιγνιτική παραγωγή με 60 GWh είχε συνεισφορά 5% στο εβδομαδιαίο μίγμα της αγοράς επόμενης ημέρας.