VW και Isuzu Παγώνουν τις Φιλοδοξίες της Νότιας Αφρικής για Κατασκευή Εργοστασίων EV

VW και Isuzu Παγώνουν τις Φιλοδοξίες της Νότιας Αφρικής για Κατασκευή Εργοστασίων EV
energia.gr
Τετ, 12 Ιουνίου 2024 - 09:22

Οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες Volkswagen και Isuzu Motors δεν έχουν άμεσα σχέδια να κατασκευάσουν ηλεκτρικά ή υβριδικά οχήματα στη Νότια Αφρική, παρά τις γενναιόδωρες φορολογικές ελαφρύνσεις που εισήγαγε η χώρα νωρίτερα φέτος. Η Νότια Αφρική ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι οι εταιρείες που επενδύουν στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων (EVs) στη χώρα θα μπορούν

να διεκδικήσουν έκπτωση φόρου 150% για τις επενδύσεις αυτές, αρχής γενομένης από το 2026. Η χώρα στοχεύει να προσελκύσει την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων και να δώσει κίνητρα στις βιομηχανίες ηλεκτρικών οχημάτων και υδρογόνου, οι οποίες είναι σχετικά μικρές και υπανάπτυκτες.
Ωστόσο, η Volkswagen και η Isuzu σχεδιάζουν να παραμείνουν επικεντρωμένες στα οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης στη Νότια Αφρική, δήλωσαν στο Bloomberg οι αντίστοιχοι περιφερειακοί επικεφαλής των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών.

Ενώ η Volkswagen και η Isuzu δεν έχουν σχέδια για την κατασκευή EV ή υβριδικών οχημάτων στη Νότια Αφρική, μια άλλη μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία, η Stellantis, εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης της νοτιοαφρικανικής παραγωγής της στα οχήματα νέας ενέργειας (NEV), όπως είναι γνωστά τα EV, τα plug-in υβριδικά και τα παραδοσιακά υβριδικά.

Η απόφαση της Stellantis θα εξαρτηθεί από το αν θα προκύψει αγορά για τα οχήματα αυτά στη Νότια Αφρική, δήλωσε στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της νοτιοαφρικανικής μονάδας της εταιρείας, Μάικ Γουίτφιλντ, σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα.

Σε πέντε χρόνια «είναι μεγάλη η πιθανότητα, αλλά δεν υπάρχει οριστική απόφαση», δήλωσε ο Whitfield της Stellantis, της κατασκευάστριας εταιρείας της Jeep.

Η αγορά NEV της Νότιας Αφρικής αυξάνεται, αλλά από μια πολύ μικρή βάση, και οι πωλήσεις δεν είναι σε αριθμούς που θα δικαιολογούσαν επί του παρόντος τη μαζική κατασκευή EV στη χώρα.

Οι πωλήσεις NEV στη Νότια Αφρική αυξήθηκαν κατά 65% πέρυσι, αλλά ο συνολικός αριθμός ήταν μόλις 7.693 μονάδες υβριδικών και EV που πωλήθηκαν. Τα NEV αντιπροσώπευαν μόνο το 1,45% του συνόλου των νέων αυτοκινήτων που πωλήθηκαν στη χώρα το 2023.