Ο κρατικός κατασκευαστής γεννητριών ενέργειας Dongfang Electric Corporation ολοκλήρωσε την εγκατάσταση της τεράστιας ανεμογεννήτριας σε μια παράκτια βάση δοκιμών στο Shantou στις 5 Ιουνίου. Η υπεράκτια ανεμογεννήτρια 18 MW της Κίνας έχει διάμετρο ρότορα 260 μέτρων και επιφάνεια σάρωσης 53.000 τετραγωνικών μέτρων - που ισοδυναμεί με 7,4 κανονικά γήπεδα ποδοσφαίρου.

 

Αυτός ο κολοσσός αναμένεται να παράγει 72 GWh καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως - αρκετή για να τροφοδοτήσει περίπου 36.000 νοικοκυριά.

Τον Δεκέμβριο, η Mingyang παρουσίασε ένα σχέδιο ανεμογεννήτριας που προσφέρει ευέλικτες ονομαστικές τιμές ισχύος που κυμαίνονται από 18,X έως 20 MW και διαμέτρους ρότορα από 260-292 μέτρα (853-958 πόδια). Μπορεί να καλύψει μέγιστη επιφάνεια σάρωσης που ισοδυναμεί με εννέα γήπεδα ποδοσφαίρου.

Οι κινέζοι κατασκευαστές διευρύνουν τα όρια της τεχνολογίας των ανεμογεννητριών. Εισάγουν μεγαλύτερες και πιο αποδοτικές ανεμογεννήτριες, όπως η πρώτη υπεράκτια ανεμογεννήτρια 16 MW στον κόσμο από την China Three Gorges Corporation, η οποία τέθηκε σε λειτουργία τον Ιούλιο του 2023.

Οι ανατολικές και παράκτιες περιοχές της Κίνας καταναλώνουν πολλή ηλεκτρική ενέργεια, αλλά οι περισσότεροι ενεργειακοί πόροι της χώρας βρίσκονται στις δυτικές και βόρειες περιοχές. Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα συμβάλλουν στην εξισορρόπηση αυτής της κατανομής, ενισχύοντας την ενεργειακή αυτάρκεια σε περιοχές με υψηλή ζήτηση.

Η Κίνα βλέπει την υπεράκτια αιολική ενέργεια ως κρίσιμο στοιχείο της στρατηγικής της για την επίτευξη της μέγιστης εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030 και της ουδετερότητας του άνθρακα έως το 2060.