Οι ερευνητές ανακοίνωσαν τη Δευτέρα μια σημαντική ανακάλυψη από τον Κόκκινο Πλανήτη του ηλιακού συστήματος: στον Άρη εντοπίστηκαν λεπτά στρώματα παγωμένου νερού που αντιστοιχούν σε «60 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων». Τα λεπτά αλλά εκτεταμένα στρώματα παγετού ανακαλύφθηκαν στην κορυφή τριών από τα ηφαίστεια του Άρη Tharsis, που βρίσκονται σε ένα οροπέδιο στον ισημερινό του πλανήτη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Geoscience.

 

Τα ηφαίστεια Tharsis, μια σειρά από 12 μεγάλες κορυφές, είναι τα ψηλότερα ηφαίστεια στο ηλιακό μας σύστημα, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία σημειώνει ότι ο υδρόψυχος πάγος ανακαλύφθηκε στα ηφαίστεια Olympus, Arsia Ascraeus Mons και Ceraunius Tholus.

«Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι ο παγετός αποτελεί τουλάχιστον 150.000 τόνους νερού που εναλλάσσονται μεταξύ της επιφάνειας και της ατμόσφαιρας κάθε μέρα κατά τη διάρκεια των ψυχρών εποχών», ανέφεραν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Brown σε δελτίο Τύπου τη Δευτέρα, προσθέτοντας: «Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 60 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων».

Οι αποστολές ExoMars και Mars Express του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη κατέγραψαν πάνω από 30.000 εικόνες του παγετού του νερού, οι οποίες στη συνέχεια αναλύθηκαν από μια ομάδα διεθνών ερευνητών, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το λεπτό στρώμα παγετού - πάχους περίπου «ενός εκατοστού του χιλιοστού ή περίπου όσο το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας», σύμφωνα με τη μελέτη - σχηματίζεται κατά την ανατολή του ήλιου και στη συνέχεια εξατμίζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

«Πιστεύαμε ότι ήταν απίθανο να σχηματιστεί παγετός γύρω από τον ισημερινό του Άρη, καθώς ο συνδυασμός ηλιοφάνειας και αραιής ατμόσφαιρας διατηρεί τις θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας σχετικά υψηλές τόσο στην επιφάνεια όσο και στις κορυφές των βουνών - σε αντίθεση με ό,τι βλέπουμε στη Γη, όπου θα περιμέναμε να δούμε παγωμένες κορυφές», δήλωσε σε δελτίο τύπου ο Adomas Valantinas, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Brown, επικεφαλής της μελέτης.

Το παγωμένο νερό βρίσκεται στις καλδέρες των ηφαιστείων, οι οποίες είναι τεράστιες κοιλότητες στην κορυφή που σχηματίστηκαν μετά από παλαιότερες εκρήξεις, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι ο αέρας που κυκλοφορεί πάνω από τις καλδέρες δημιουργεί ένα «μοναδικό μικροκλίμα που επιτρέπει το σχηματισμό των λεπτών κηλίδων παγετού».

Τα ευρήματα αμφισβητούν την προηγούμενη κατανόηση των επιστημόνων για το κλίμα του Άρη και προσφέρουν μια συναρπαστική οδό για περαιτέρω εξερεύνηση του Άρη, σύμφωνα με τους ερευνητές.