Η πτωτική τάση στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνεχίστηκε καθόλη τη διάρκεια του 2023 με μια μείωση λίγο περισσότερο από 5%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα αυτήν την εβδομάδα

Τα κράτη μέλη της ΕΕ απελευθέρωσαν περισσότερους από 3,4 δισεκατομμύρια τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα το 2023. Αυτό είναι 5,1% λιγότερο σε σχέση με το 2022, όταν απελευθερώθηκαν περίπου 3,6 δισεκατομμύρια τόνοι ισοδύναμου CO2, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters με βάση τα στοιχεία της Eurostat.

Η Βουλγαρία εξέπεμψε 47,5 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα, ή περίπου το 1,4% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της ΕΕ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του BTA βάσει των στοιχείων της Eurostat.

Η χώρα μείωσε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά σχεδόν ένα πέμπτο (-19,6%) το 2023, καταγράφοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση μετά την Εσθονία (-27%).

Το τέταρτο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς, η Βουλγαρία κατέλαβε τη δεύτερη θέση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ με τη μεγαλύτερη μείωση στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Μετά την Εσθονία (-23%), η χώρα αυτή κατέγραψε μείωση σχεδόν 17% σε ετήσια βάση.