ΕΣΠΕΝ: “Δώρο” στους Στρατηγικούς Κακοπληρωτές το Προτεινόμενο Πλαίσιο της ΡΑΑΕΥ

ΕΣΠΕΝ: “Δώρο” στους Στρατηγικούς Κακοπληρωτές το Προτεινόμενο Πλαίσιο της ΡΑΑΕΥ
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Τρι, 30 Απριλίου 2024 - 08:45

Σοβαρές ενστάσεις ως προς το νέο πλαίσιο που πρότεινε η ΡΑΑΕΥ για το λιανεμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας εξέφρασε ο ΕΣΠΕΝ. Πιο συγκεκριμένα, η ΡΑΑΕΥ ολοκλήρωσε πρόσφατα τη δημόσια διαβούλευση για την αλλαγή του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, με τα αποτελέσματα να προκαλούν έντονη ανησυχία στους

εγχώριους παρόχους. Όπως εξηγεί ο ΕΣΠΕΝ, το νέο πλαίσιο θα διευκολύνει τον λεγόμενο “ενεργειακό τουρισμό”, ενώ θα δυσχεράνει τις προσπάθειες των παρόχων να εισπράξουν τα οφειλόμενα σε αυτούς.

Οι φιλοδοξίες για έναν «ενεργειακό Τειρεσία» μάλλον θα αποβούν άκαρπες, καθώς οι προτάσεις της ΡΑΑΕΥ δεν ικανοποιούν τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πλαίσιο θα προβλέπει τη δυνατότητα αλλαγής τριών προμηθευτών για τα νοικοκυριά και δύο προμηθευτών για τις επιχειρήσεις. Αν οι προαναφερθέντες αριθμοί προμηθευτών επισημάνουν τον εν λόγω πελάτη ως «ηπερήμερο»— δηλαδή ότι δεν έχει εξοφλήσει τουλάχιστον δύο συνεχόμενους λογαριασμούς— και έχει υποβληθεί εντολή απενεργοποίησης του μετρητή, τότε δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί περαιτέρω αλλαγή παρόχου. Ωστόσο, σε περίπτωση που διακοπεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας εξαιτίας της συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου επισημάνσεων, τότε ο πελάτης έχει το δικαίωμα να εξοφλήσει μόνο τη χαμηλότερη ληξιπρόθεσμη οφειλή.

Όπως εξηγεί ο ΕΣΠΕΝ, τα μέτρα αυτά δεν διευκολύνουν τη διαδικασία διεκδίκησης των οφειλών από τους παρόχους. Παράλληλα, δεδομένης της συνεχιζόμενης δυσκολίας των προμηθευτών να διασταυρώσουν τα στοιχεία των μετρητών ρεύματος με τα στοιχεία των καταναλωτών, οι διαδικασίες ταυτοποίησης των στρατηγικών κακοπληρωτών είναι ακόμα πιο χρονοβόρες και περίπλοκες. Αρκετοί γνώστες της εγχώριας αγοράς εκτιμούν ότι το νέο αυτό πλαίσιο δεν θα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό, με τις προοπτικές του λιανεμπορίου ηλεκτρικής ενέργειας να είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές.