Η TotalEnergies και η εταιρεία χαρτοφυλακίου Vanguard Renewables, που διαχειρίζεται η BlackRock, έχουν συνάψει συμφωνία για τη δημιουργία μιας κοινοπραξίας 50/50 για την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία έργων βιομεθανίου σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι δύο εταίροι θα αναπτύξουν δέκα έργα βιομεθανίου, με συνδυασμένη ετήσια δυναμικότητα 0,8TWh, με στόχο την έναρξη κατασκευής εντός των επόμενων 12 μηνών.

Από αυτά, τα τρία πρώτα έργα, με δυναμικότητα σχεδόν 75 GWh ετησίως το καθένα, έχουν ήδη εισέλθει στη φάση της κατασκευής στις πολιτείες Ουισκόνσιν και Βιρτζίνια.

Εκτός από αυτά τα πρώτα δέκα έργα, οι εταίροι σχεδιάζουν να συν-επενδύσουν σε μια σειρά περίπου εξήντα πιθανών έργων σε ολόκληρη τη χώρα, συνολικής δυναμικότητας 5TWh ετησίως.

Ο Olivier Guerrini, ανώτερος αντιπρόεδρος του τμήματος βιοαερίου της TotalEnergies, δήλωσε: "Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαστούμε με την BlackRock και την εταιρεία της Vanguard Renewables για να επιταχύνουμε την παραγωγή βιομεθανίου από απόβλητα τροφίμων και ποτών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

"Με την επέκταση σε αυτή την ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά, η κοινοπραξία αυτή θα δημιουργήσει αξία και για τις δύο εταιρείες μας, ενώ θα ωφελήσει τον αγροδιατροφικό τομέα και θα προσφέρει μια λύση απαλλαγής από τον άνθρακα που είναι άμεσα διαθέσιμη στους βιομηχανικούς φορείς που επιθυμούν να μειώσουν τις εκπομπές τους.

"Αυτή η συνεργασία σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα προς τον στόχο της TotalEnergies να παράγει 10 TWh βιομεθανίου έως το 2030".

Με έδρα κοντά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, η Vanguard Renewables λειτουργεί 17 μονάδες παραγωγής βιομεθανίου από οργανικά απόβλητα με δυναμικότητα άνω των 440 GWh και σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία περισσότερες από 100 εγκαταστάσεις μέχρι το τέλος του 2028.

Τον Ιούλιο του 2022, η Vanguard Renewables εξαγοράστηκε από την BlackRock μέσω του διαφοροποιημένου ταμείου υποδομών της.

Ο Neil H. Smith, διευθύνων σύμβουλος της Vanguard Renewables, δήλωσε: "Η Vanguard Renewables είναι μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας: "Είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε την TotalEnergies ως στρατηγικό εταίρο για την επιτάχυνση της ανάπτυξης έργων αναερόβιας χώνευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

"Η συνεργασία αυτή, η οποία συνδυάζει την τεχνογνωσία μας με την τεχνογνωσία της TotalEnergies στην ανάπτυξη μεγάλων ενεργειακών έργων, την ασφάλεια και τις διεθνείς συνεργασίες, επιβεβαιώνει τη θέση της Vanguard ως ηγέτη στον τομέα του βιομεθανίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

"Αυτά τα δέκα έργα αναερόβιας χώνευσης που αναλαμβάνουμε με την TotalEnergies ενισχύουν περαιτέρω τη δέσμευσή μας και την ικανότητά μας να εκπληρώσουμε την αποστολή μας: να αξιοποιήσουμε το δυναμικό των αποβλήτων για την απαλλαγή του πλανήτη μας από τον άνθρακα".