“Έκρηξη” Επενδύσεων στον Τομέα της Κατασκευής Καλωδίων Σηματοδοτεί η Εξαγορά της Encore Wire Από την Prysmian

“Έκρηξη” Επενδύσεων στον Τομέα της Κατασκευής Καλωδίων Σηματοδοτεί η Εξαγορά της  Encore Wire Από την Prysmian
energia.gr
Δευ, 22 Απριλίου 2024 - 14:49

Η Prysmian, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής καλωδίων στον κόσμο, κατέληξε, την περασμένη εβδομάδα, σε συμφωνία για την εξαγορά της Encore Wire, εταιρεία παρασκευής χαλκού και αλουμινίου για οικιακά, εμπορικά και βιομηχανικά καλώδια με έδρα το Τέξας έναντι 3,9 δισ. ευρώ. Αναμένονται και άλλες συμφωνίεσ τον κλάδο των καλωδίων, καθώς παρατηρείται αυξανόμενη ζήτηση για υποθαλάσσια καλώδια διασύνδεσης

εξέλιξη που αναμένεται να αποφέρει αύξηση στον τζίρο των εταιρειών κατασκευής.

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι Financial Times, ο ιταλικός όμιλος Prysmian είχε δεσμευθεί να επιτύχει συμβάσεις σε επικερδείς τομείς στις ΗΠΑ και έχει άφθονα περιθώρια για περισσότερες, μετά την εξαγορά την Encore Wire. Η Prysmian έχει το επίζηλο προνόμιο να αποτελεί έναν από τους λίγους κατασκευαστές καλωδίων που είναι σε θέση να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση για συνδέσεις υψηλής τάσης για τη σύνδεση ηλεκτρικώ δικτύων και υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Το βιβλίο παραγγελιών του ομίλου υπερτριπλασιάστηκε πέρυσι, φτάνοντας περίπου τα 20 δις ευρώ σήμερα, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά την Ευρώπη. Η κατάσταση στη Βόρεια Αμερική είναι διαφορετική, καθώς η ανάγκη για υποθαλάσσια καλώδια είναι επί του παρόντος μικρότερη, ωστόσο το δίκτυο των ΗΠΑ απαιτεί επείγουσες αναβαθμίσεις. Υπάρχει επίσης μια έκρηξη στον ορίζοντα όσον αφορά τις ΑΠΕ μετά την ψήφιση του Νόμου για τη Μείωση του Πληθωρισμού, τον γνωστό IRA.

Η “προίκα” της Encore Wire, από την άλλη, είναι τα 2,6 δις δολάρια ετήσιων πωλήσεων σε καλώδια χαμηλής και μέσης τάσης, που χρησιμοποιούνται κυρίως στην οικοδομική βιομηχανία. Η συμφωνία ίσως να φαίνεται μια περίεργη επιλογή, δεδομένου του τρέχοντος ενθουσιασμού των επενδυτών γύρω από τον τομέα υψηλής τάσης: οι τιμές των μετοχών της Prysmian και της δανικής NKT, η οποία είναι πιο δραστήρια στον τομέα της υψηλής τάσης, έχουν αυξηθεί κατά 84% και 146% αντίστοιχα τα τελευταία τρία χρόνια.

Ωστόσο, μαζί με τη γαλλική Nexans, αυτοί οι τρεις όμιλοι ελέγχουν το 70% της προσφοράς καλωδίων υψηλής τάσης, όπως σημειώνουν οι FT. Οι προσθήκες σε δυναμικότητα στον κλάδο προέρχονται από κεφαλαιουχικές δαπάνες, ενώ μικρό είναι το περιθώριο για συγχωνεύσεις ή μεγέθυνση μέσω εξαγορών. Τα πλεονάζοντα κεφάλαια πρέπει να βρουν άλλες διεξόδους πέραν των μερισμάτων στους μετόχους ή την αποπληρωμή χρεών.


Οι εκτιμήσεις για τις ελεύθερες ταμειακές ροές ως το 2028 για τις εταιρείες κατασκευής καλωδίων υψηλής τάσης (πηγή: FT)


Έτσι, η είσοδος της Prysmian σε επενδύσεις στη χαμηλή και μέση τάση έχει λογική, παρατηρεί η βρετανική εφημερίδα. Μάλιστα, από την πλευρά της, η γαλλική Nexans εντόπισε πρόσφατα 130 στόχους παγκοσμίως που είναι κατάλληλοι για επένδυση. Ωστόσο, μόλις οκτώ από αυτές είναι στη Βόρεια Αμερική, όπου οι αγορές παρουσιάζουν ήδη πολύ συγκεντρωμένες.

Αυτό εξηγεί την αύξηση των κερδών της Encore τα τελευταία χρόνια: τα μικτά περιθώρια κέρδους αυξήθηκαν από 15% το 2019 σε πάνω από 35% το 2022. Τα περιθώρια κέρδους έχουν μειωθεί από τότε, ωστόσο η ισχυρή ζήτηση των πελατών και οι αυξημένες τιμές του χαλκού προϊδεάζουν ότι θα παραμείνουν πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα για αρκετό καιρό ακόμα.

Η εξαγορά αυτή θα ενισχύσει, συνεπώς, περαιτέρω τα κέρδη στον κλάδο της χαμηλότερης τάσης. Συνεπώς, θα πρέπει να αναμένονται ακόμη περισσότερες συμφωνίες: οι ελεύθερες ταμειακές ροές στην Prysmian προβλέπεται να ανέλθουν στα € 639 εκατ. φέτος και να συνεχίσουν να αυξάνονται. Μαζί με τις NKT και Nexans, οι ελεύθερες ταμειακές ροές του τομέα τα επόμενα πέντε χρόνια αναμένεται συνολικά να φτάσουν τα 6,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Visible Alpha, επίπεδο απόλυτα δελεαστικό για να κρατήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον των κατασκευαστών κατασκευαστές καλωδίων.