Τελειώνει στις 14 προσεχούς Μαΐου και μαζί μ’ αυτόν οι αυταπάτες του κ. Γεραπετρίτη περί «ηπίου κλίματος» στις σχέσεις με την γείτονα χώρα, που  ουδέποτε υπήρξε. Απλώς η Ελλάδα… στρουθοκαμήλιζε επί ένα έτος κι ο Ερντογάν έπαιζε τον …χαβά του. Η Αγιασοφιά κι η Ι. Μονή της Χώρας μετεβλήθησαν σε μουσουλμανικά τεμένη, από μνημεία προστατευόμενα α

πό την Ουνέσκο, οι λαθρομεταναστευτικές ροές συνεχίσθηκαν αμείωτες, όπως και τα «τετελεσμένα» στη Πύλα της Κύπρου. Η Τένεδος δεν έχει δασκάλους της Ελληνικής γλώσσας. Με πρόφαση την ανακήρυξη θαλασσίων πάρκων στο Αιγαίο και στο Ιόνιο πέλαγος, αναβίωσαν οι «γκρίζες φωνασκίες» που ουδέποτε κόπασαν όπως κι οι απειλές της Αγκύρας .

Εν τούτοις, ο Κυρ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται να μεταβεί στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου που ο Ερντογάν αναμένει ανυπερθέτως. Θα υποκύψει στον Τουρκικό εκβιασμό ή θα αναμετρηθεί «στο πεδίο»;

Πόλεμοι, βεβαίως, για θαλάσσιες εκτάσεις συνήθως δεν γίνονται - αν και υπάρχουν προηγούμενες συγκρούσεις πχ. για το ψάρεμα του μπακαλιάρου μεταξύ Βρετανίας  κι Ισπανίας, προ ετών.

Αλλ’ εδώ παίζονται κρίσιμα γεωπολιτικά παίγνια: που αρχίζουν τα σύνορα της Ευρώπης και που τελειώνουν τα Ελληνικά. Στο Αιγαίον διακυβεύεται, δια μίαν εισέτι φορά, η ελευθερία της Ελλάδος και το κύρος της «ηνωμένης» Ευρώπης. Η Τουρκική επιθετικότητα θ’ αμφισβητήσει αμφότερα, ενδεχομένως «εν θερμώ».

Ο Ερντογάν θα μπορούσε να εξαπολύσει ένα κύμα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (ΜΕΑ), όπως οι Ιρανοί κατά του Ισραήλ. Κατόπιν επανδρωμένα αεροσκάφη θα παραβιάσουν τον Ελληνικό εναέριο χώρο κι ύστερα το Τουρκικό ναυτικό θα πλεύσει μέσα στα ανακοινωθέντα «Θαλάσσια πάρκα» του Αιγαίου.

Μάλλον ο Ερντογάν δεν θα τύχει διαφορετικής αντιμετωπίσεως, εκείνης του Ιράν στην πρόσφατη εκτόξευση 300 πτητικών βλημάτων στο Ισραήλ με επιτυχία μόλις 1%. Τα Τουρκικά ΜΕΑ είναι υποηχητικά και ευάλωτα σε έγκαιρη επισήμανση προτού οδηγηθούν στον στόχο  από μακρινά κέντρα ελέγχου μέσα στην Τουρκία.

Ο Ελληνικός στόλος θα είναι διασκορπισμένος στους όρμους του Αιγαίου, όπου θα καραδοκεί. Η αεράμυνα θα μειώσει την αποτελεσματικότητα των Τουρκικών ΜΕΑ με τα Ρωσικά S-300 και τ’ Αμερικανικά Patriot που διαθέτει. Ύστερα η Ελληνική αεροπορία μαζί με τα υποβρύχια, θ’ αναλάβουν δράση για να εκδιώξουν τον Τουρκικό στόλο από τα χωρικά ύδατα της Ελλάδος που είναι κι Ευρωπαϊκά!

Μεγάλη σημασία έχει τι θα πράξουν οι σύμμαχοι μας. Οι Αγγλοσάξωνες θα επωφεληθούν της ευκαιρίας να μαζέψουν κάπως τον απρόβλεπτο Ερντογάν χωρίς να αποσταθεροποιήσουν το καθεστώς. Οι Γάλλοι θα προστατεύσουν την Κύπρο που θα πιεσθεί. Θα είναι μια ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού, με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.

Τ’ αποτελέσματα της Ελληνοτουρκικής  αναμετρήσεως «στο πεδίο» θα φανούν μέσα σ’ ένα ή δύο εικοσιτετράωρα - ποίος έχει «το πάνω χέρι» και μετά …ούτε γάτος ούτε ζημιά. Ο νεοθωμανισμός του Ερντογάν θα καταπιεί την ήττα όπως ο σουλτάνος Μουράτ ο Γ, μετά το Ναβαρίνο το 1827.

Κατόπιν θα επικρατήσει πραγματική ηρεμία, καθώς οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν επιθετική διάταξη εκτός της περιοχής του Έβρου. Καλόν θα ήταν να ανακτήσουν τον θύλακα Καραγάτς - να παύση κι αυτή η ανωμαλία.

Οι σχέσεις με τη Τουρκία τότε θα εξομαλυνθούν καθώς ο Ελληνικός λαός δεν τρέφει ψευδαισθήσεις: ‘Αντε, να θρέψεις 13 εκατομμύρια Τούρκους στη Κωνσταντινούπολη!... Πάντως, η επαναφορά μνημείων της ΟΥΝΕΣΚΟ (Αγιά σοφιά και ΙΜ Χώρας) στην προτέρα  κατάσταση, τυγχάνει εκ των ων ουκ άνευ. Οι δύο λαοί εκατέρωθεν του Αιγαίου είναι καταδικασμένοι να ζουν μαζί αν και χωρισμένοι. Η επομένη Ελληνική κρίσις θα είναι δημογραφική.