Το "πράσινο φως" πήρε από το ΥΠΕΝ η προσθήκη συστήματος αποθήκευσης στο μεγάλο φωτοβολταϊκό έργο της εταιρείας Pear Agrophotovoltaic, συνολικής ισχύος 227,5 MW από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ειδικότερα, τροποποιήθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι προκειμένου να ενσωματωθεί στο έργο διάταξη αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης χωρητικότητας 440,319 MWh και ωφέλιμης χωρητικότητας 400,00 MWh, για τη βέλτιστη αξιοποίηση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

Το έργο που θα αναπτυχθεί σε περιοχή των Σερρών  αποτελείται από το υποέργο "Pear 1" ισχύος 100 MWp, και το υποέργο Pear 2" ισχύος 127,5 MWp, που θα  αναπτυχθεί στις θέσεις "Μάνδρες", "Ερείπια", "Ανθότοπος", "Χαϊδεμένη", "Άνω Χαϊδεμένη", "Φοβισμένος", της δημοτικής ενότητας Αχλαδοχωρίου. Τα δύο υποέργα είχαν λάβει βεβαιώσεις παραγωγού από τη ΡΑΕ το 2021.

Η συνολική έκταση των εκτάσεων όπου θα εγκατασταθούν τα έργα ξεπερνά τα 2.500 στρέμματα (για το υποέργο "Pear 1" 1.154.800 τ.μ. και για το υποέργο "Pear 2" 1.405.124,2 τ.μ.). Ο βασικός εξοπλισμός των φωτοβολταϊκών Σταθμών βάσει της ΑΕΠΟ που είχε εγκριθεί τον Φεβρουάριο περιλαμβάνει:

  • 346.767 φωτοβολταϊκά πλαίσια κυψελών PERC μονοκρυσταλικού πυριτίου διπλής όψης της εταιρείας Trina Solar
  • βάσεις στήριξης φωτοβολταϊκών πλαισίων τεχνολογίας ιχνηλάτησης ηλίου (Trackers) μονού άξονα και διευθύνσεως Ανατολής-Δύσης. 
  • Μετατροπείς τύπου string inverter της εταιρείας Huawei Solar
  • 36 προκατασκευασμένους Σταθμούς Παραγωγής της Huawei Solar.
  • προκατασκευασμένους οικίσκους που θα στεγάζουν τα πεδία Μέσης Τάσης για την ζεύξη Σταθμών Παραγωγής για την σύνδεση τους με το δίκτυο.

Η διασύνδεση των φωτοβολταϊκών  με το δίκτυο Υυψηλής τάσης θα γίνει μέσω ενός νέου υπό αδειοδότηση υποσταθμού. Η πρόσβαση θα γίνει μέσω του κύριου οδικού δικτύου και υφιστάμενου χωματόδρομου, ο οποίος είναι διαμορφωμένος κατάλληλα και πληροί τις προδιαγραφές για την ασφαλή μεταφορά του απαιτούμενου, για την κατασκευή του έργου, εξοπλισμού.

Για τις ανάγκες του έργου δύο μετασχηματιστές ισχύος 125 ΜVA ο καθένας θα εγκατασταθούν στον Υ/Σ καθώς και κτηριακή υποδομή σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΑΔΜΗΕ. Ως σημείο σύνδεσης προτείνεται ο υφιστάμενος Υ/Σ "Σιδηρόκαστρο". Η διασύνδεση του έργου με τον Υ/Σ "Σιδηρόκαστρο" θα γίνει μέσω εναέριας γραμμής Υ.Τ. 150 kV, μήκους περίπου 16 χλμ με όδευση πλησίον υφιστάμενου δρόμου.

Το έργο θα υλοποιηθεί από την Pear Agrophotovoltaic, η οποία συστάθηκε  τον Νοέμβριο του 2020 με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα και την κατασκευή μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ μοναδικός μέτοχος είναι εταιρεία ουγγρικών συμφερόντων (Electron Holding Zrt) που δραστηριοποιείται στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη έργων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και στην εμπορία, στα PPAs κ.α.

Το χαρτοφυλάκιο της αποτελείται κυρίως από φωτοβολταϊκούς σταθμούς στην Ουγγαρία, αλλά αναπτύσσει επίσης κέντρα ελέγχου μπαταριών, σταθμούς αιολικής ενέργειας και έργα παραγωγής πράσινου υδρογόνου. Ο κύκλος εργασιών της κινείται στα 110 εκατ. ευρώ και έχει υπό ανάπτυξη έργα 1.140 MW.