Στρατηγική σύμπραξη με στόχο την από κοινού ανάπτυξη πλωτών υπεράκτιων αιολικών έργων ανά την Ευρώπη προωθούν η Moreld Ocean Wind, ο ανεξάρτητος πάροχος τεχνολογίας, προϊόντων και λύσεων για την πλωτή υπεράκτια αιολική βιομηχανία που εδρεύει στο Στάβαγκερ της Νορβηγίας και η Lykomitros Steel, κατασκευαστής χάλυβα στον κλάδο της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας που φιλοδοξεί να γίνει παγκόσμια δύναμη μεταξύ των κατασκευαστών για πλωτά και σταθερής έδρασης στο βυθό, αιολικά έργα.

Ο Wolfgang Wandl, Διευθύνων Σύμβουλος της Moreld Ocean Wind, και ο Χρήστος Λυκομήτρος, Διευθύνων Σύμβουλος της Lykomitros Steel υπέγραψαν επίσημα το Μνημόνιο Συνεργασίας κατά τη διάρκεια επίσκεψης που διοργάνωσε η Norwegian Offshore Wind (NOW). Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024.

«Αφού διερεύνησε σχολαστικά τις σύγχρονες ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις κατασκευής που διαθέτουν τελευταίας τεχνολογίας ρομποτική συγκόλληση, η Lykomitros προσέφερε τις πιο υποσχόμενες λύσεις. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που συμφωνήσαμε με την Lykomitros  να εκτελέσουμε από κοινού τα πρώτα υπεράκτια πλωτά αιολικά έργα στην Ευρώπη. Η χρήση τεχνολογιών αιχμής, η υψηλή αποτελεσματικότητα που τη διακρίνει, και το ιστορικό που τη συνοδεύει για έγκαιρη παράδοση των υλικών, μας έπεισαν», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Wandl.

Μέσω της στενής συνεργασίας με την Ελληνική Επιστημονική  Ένωση Αιολικής Ενέργειας, EΛΕTAEN, και με την οικονομική υποστήριξη των EEA Grants, η Norwegian Offshore Wind διευκόλυνε μια σειρά εποικοδομητικές συνεργασίες μεταξύ νορβηγικών και ελληνικών εταιρειών και άνοιξε, με αυτό τον τρόπο το δρόμο για εταιρικές συμπράξεις όπως η συγκεκριμένη.

«Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας αποτελεί άμεσο αποτέλεσμα της στρατηγικής προσέγγισης της Norwegian Offshore Wind προς την ελληνική αγορά και της συνεργασίας της με την ΕΛΕΤΑΕΝ. Είναι υπέροχο να βλέπουμε ότι οι προσπάθειές μας δημιουργούν αξία για τα μέλη μας», δήλωσε με τη σειρά του ο Arvid Nesse, CEO της Norwegian Offshore Wind, για να προσθέσει: « Η συνεργασία μεταξύ αυτών των εταιρειών θα συμβάλει στην ενίσχυση των τοπικών αλυσίδων εφοδιασμού στην νορβηγική και την ελληνική αγορά και θα ενισχύσει τη σημασία μιας πανευρωπαϊκής προσέγγισης για τη δημιουργία ανταγωνιστικών αλυσίδων εφοδιασμού.»

Από την πλευρά τoυ, ο επικεφαλής της Lykomitros Steel δήλωσε ενθουσιασμένος για τη συνεργασία με την Moreld Ocean Wind: «Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε θα γίνουμε από κοινού ένας σημαντικός παίκτης στην αγορά των υπεράκτιων πλωτών έργων. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Moreld Ocean Wind διαθέτει μια μοναδική και την κορυφαία στον κόσμο τεχνολογία που θεωρούμε ότι θα επικρατήσει στο μέλλον», είπε ο Χρήστος Λυκομήτρος, Διευθύνων Σύμβουλος της Lykomitros Steel.

Σημειώνουμε ότι τον Απρίλιο του 2021, η Moreld Ocean Winds επένδυσε στην Ocergy Inc., μια εταιρεία σχεδιασμού και τεχνολογίας που παρέχει βιώσιμες υπεράκτιες λύσεις μέσω του σχεδιασμού πλωτών θεμελίων OCG-Wind, ενός από τα πλέον υποσχόμενα σχέδια πλωτών υπεράκτιων αιολικών μονάδων στον κόσμο. Ο σχεδιασμός έχει αναπτυχθεί με γνώμονα την εκβιομηχάνιση και το χαμηλό κόστος, ενώ μεταξύ των κύριων χαρακτηριστικών τους είναι το χαμηλό βάρος χάλυβα και το χαμηλό κόστος, το χαμηλό βύθισμα που είναι μικρότερο από 10 μέτρα, οι προκατασκευασμένες μονάδες που εξασφαλίζουν ταχεία συναρμολόγηση καθώς και νέα τεχνολογία συστήματος πρόσδεσης, με ταχεία εγκατάσταση και σύνδεση.

Θυμίζουμε ότι στην αρχή Δεκεμβρίου 2023, είχε επισκεφθεί τη χώρα μας, επικεφαλής αντιπροσωπείας υψηλόβαθμών στελεχών από δέκα μεγάλες νορβηγικές εταιρείες, ο Tor Arne Johnsen, σύμβουλος της ΕΕ σε θέματα ενέργειας και μέλος της Νορβηγικής Ένωσης Υπεράκτιας Αιολικής Ενέργειας (Norwegian Offshore Wind). 

Η επιχειρηματική αποστολή από την σκανδιναβική χώρα ανταποκρίθηκε στο ενθουσιώδες κάλεσμα της Norwegian Offshore Wind που με ειδική ανάρτηση με τίτλο “Visit Greece NOW” στην ιστοσελίδα της, καλούσε τα μέλη της να επισκεφτούν την Ελλάδα και να μετάσχουν στην ημερίδα που διοργάνωσε εκείνη την περίοδο, η ΕΛΕΤΑΕΝ, με στόχο να διερευνήσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες που αναδύονται μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προωθήσει ένα φιλόδοξο project για την κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε επιλεγμένες περιοχές της επικράτειας, καθώς οι Νορβηγοί θεωρούν ότι η χώρα μας μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα της αιολικής ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. 

Όπως είχε δηλώσει ο κ. Johnsen, οι ανεμογεννήτριες μπορούν να κατασκευαστούν στην Ελλάδα με τη βοήθεια των νορβηγικών εταιρειών που εξειδικεύονται στο σχεδιασμό ανεμογεννητριών και των πλωτών στηριγμάτων τους. Όπως είχε τονίσει: «ΗΕλλάδα διαθέτει επιχειρήσεις με μεγάλη εμπειρία σε διάφορους κλάδους και με πολύ καλό εργατικό δυναμικό που χρειάζονται την τεχνογνωσία γύρω από τα υπεράκτια αιολικά και αυτό είναι κάτι που μπορούμε να τους προσφέρουμε εμείς.» 

Το energia.gr έχει αναλύσει σε βάθος το ζήτημα της ανάπτυξης πλωτών υπεράκτιων αιολικών έργων στην χώρα μας, και έχει αναδείξει τόσο τις δυσκολίες, όσο και τις ευκαιρίες που διανοίγονται στον τομέα -δείτε σχετικό άρθρο εδώ