Η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) κινήθηκε πάλι πτωτικά το περασμένο επταήμερο, καταγράφοντας χαμηλό 165 εβδομάδων, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Πιο αναλυτικά, η μέση ΤΕΑ στο διάστημα μεταξύ 8 Απριλίου και 14 Απριλίου 2024 ανήλθε στα €49,25/MWh, δηλαδή μειωμένη σε ποσοστιαία βάση κατά 6,10% από τη μέση ΤΕΑ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΤΕΑ να διαμορφώνονται στα €134,84/MWh και στα -€0,01/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΤΕΑ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη την περασμένη Τετάρτη (10/4) φτάνοντας τα €65,32/MWh.           

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, η παραγωγή ΑΠΕ που εμπορεύτηκε στην αγορά επόμενης ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ την εβδομάδα που μας πέρασε, με αποτέλεσμα να ασκηθούν ισχυρές καθοδικές πιέσεις στις τιμές του ηλεκτρισμού. Η εγχώρια εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρισμού διαμορφώθηκε στις 857 GWh καταγράφοντας άνοδο 2%, ενώ αντίστοιχα το ωριαίο φορτίο αυξήθηκε κατά 89 MW. Η συνολική εβδομαδιαία ζήτηση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στις 1,018 GWh, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξαγωγικές ροές του ελληνικού συστήματος (162 GWh).

Οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 85 GWh, είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου να διαμορφώνεται στο 69%. Η εβδομαδιαία παραγωγή των ΑΠΕ διαμορφώθηκε στις 594 GWh, αυξημένη κατά 38% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 4% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 35 GWh (-9% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα). Οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 230 GWh καλύπτοντας το 27% της ζήτησης, ενώ η λιγνιτική παραγωγή με 1 GWh είχε μηδαμινή συνεισφορά στο εβδομαδιαίο μίγμα της αγοράς επόμενης ημέρας.