Στα 66,95 ευρώ/MWh διαμορφώνεται για σήμερα, Δευτέρα, 15 Απριλίου, η τιμή Αγοράς Επόμενης Ημέρας στο ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας, με σημαντική  άνοδο 46% από το προηγούμενο κλείσιμο, αν και σαφώς χαμηλότερη από τα 74,43 ευρώ/MWh που είχε διαμορφωθεί την αντίστοιχη ημέρα, το 2023. Για αύριο, Τρίτη, 16 Απριλίου, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης

Ημέρας στο ΕΧΕ διαμορφώνεται στα 63,28 ευρώ/MWh με μικρή ποσοστιαία πττώση -5%. Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 286,64 GWh, ενώ στα μερίδια καυσίμου στο ενεργειακό μείγμα κυριαρχουν για ακόμη μια ημέρα οι ΑΠΕ με ποσοστό 48,5% και ακολουθούν, το φυσικό αέριο με 26,9%, οι αυξημένες εισαγωγές με 16,6%, τα υδροηλεκτρικά με 3,6% και τέλος ο λιγνίτης που παραμένει άφαντος με το 0,1% που καταλαμβάνει στο μείγμα. Ακόμη, οι εξαγωγές φθάνουν στις 17,168 MWh και οι εισαγωγές ανέρχονται στις 23,853 MWh. 

Οι ευρωπαϊκές αγορές

Είναι χαρακτηριστικό της σημερινής εικόνας των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη, το γεγονός ότι τα πρόσημα τιμών χονδρικής ηλεκτρισμού έχουν «πρασινίσει», με μοναδική εξαίρεση την προημερησία αγορά της Ιρλανδίας που πραγματοποιεί «βουτιά», 60,9%!

Στην κορυφή της ακρίβειας βρίσκονται η Λιθουανία και η Λετονία με συμπαντικό ποσοστιαίο άλμα ύψους 4,381,5% όπως και η Εσθονία, με 1349,1% και ακολουθούν αγορές όπως μεταξύ άλλων, η αυστριακή, η γερμανική, η πολωνική, η δανέζικη και η τσέχικη με ισχυρή ποσοστιαία άνοδο άνω του 300%!  

Πετρέλαιο, υγρά καύσιμα & φυσικό αέριο

Αμετάβλητη παραμένει η εικόνα στις αγορές πετρελαίου, όπου η τιμή των futures του Brent, του διεθνούς benchmark για παραδόσεις επόμενου μήνα κινούνται ενδοσυνεδριακά στα όρια των 89,55 δολαρίων ανά βαρέλι, ενώ η αντίστοιχη της αμερικανικής ποικιλίας, WTI κινείται στα όρια διακύμανσης μεταξύ 84,5-84,90 δολαρίων ανά βαρέλι.  

Το γεγονός ότι οι τιμές του αργού δείχνουν  να επιπεδώνουν σε αυτά τα υψηλά όρια διακύμανσης επηρεάζει άμεσα τις τιμές πώλησης των υγρών καυσίμων. Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης των 95 οκτανίων στην ελληνική αντλία, έχει διαμορφωθεί για σήμερα, Δρυτέρα, 15 Απριλίου, στην μεν Νομαρχία Αθηνών, στο 1,930 ευρώ ανά λίτρο, στον δε Νομό Θεσσαλονίκης, στο 1,928 ευρώ ανά λίτρο.

Τα υψηλότατα επίπεδα διάθεσης των υγρών καυσίμων στη χώρα μας, που παραμένει η βασίλισσα της ακρίβειας πανευρωπαϊκά –τουλάχιστον-  πρόκειται να συνεχίσουν να αυξάνονται, καθώς, σύμφωνα με το ημερήσιο δελτίο τιμών διυλιστηρίου που εκδίδει η Πανελληνία Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, ΠΟΠΕΚ, για αύριο, Τρίτη 16 Απριλίου, αναμένονται σημαντικές αυξήσεις για όλο το φάσμα των βενζινών, το υγράεριο κίνησης και το πετρέωαιο θέρμανσης και κίνησης!   

Τέλος, η τιμή των προθεσμιακών συμβολαίων φυσικού αερίου, για παραδόσεις επόμενου μήνα, στην ολλανδική πλατφόρμα, TTF, κινείται από την έναρξη των σημερινών διαπραγματεύσεων, πάνω από το ψυχολογικό φράγμα των 30 ευρώ/MWh.