Οι τιμές του αργού συνέχισαν την ανοδική τους πορεία τον περασμένο Μάρτιο και στις αρχές Απριλίου, καθώς οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις συνέπεσαν με την προοπτική μίας πιο «σφικτής» ισορροπίας μεταξύ πετρελαϊκής προσφοράς και ζήτησης κατά το υπόλοιπο του 2024. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent ξεπέρασαν το συμβολικό όριο των $90 το βαρέλι στις 5 Απριλίου, αυξημένα σχεδόν κατά $8 το βαρέλι από τις αρχές Μαρτίου, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2023, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Αυτά επισημαίνονται στην τελευταία Έκθεση 

 

του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για τον μήνα Απρίλιο, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα (12/4) και αναφέρεται στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Επίσης, οι διακοπές στα ρωσικά διυλιστήρια ενίσχυσαν την ανησυχία στην αγορά πετρελαϊκών προϊόντων, ενώ ο OPEC+ άσκησε πίεση σε ορισμένες χώρες να αυξήσουν τη συμμόρφωση με τις συμφωνημένες εθελοντικές περικοπές παραγωγής έως το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Οι κλιμακούμενες ανησυχίες για την ασφάλεια του εφοδιασμού πετρελαίου τίθενται σε ένα πλαίσιο σταθερής αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης αργού κατά 1.6 εκατ. βαρέλια την ημέρα το α’ τρίμηνο του 2024 και μιας πιο αισιόδοξης προοπτικής για την παγκόσμια οικονομία.

Ωστόσο, η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου έχει αναθεωρηθεί από τον ΙΕΑ προς τα κάτω κατά περίπου 100 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα από την Έκθεση του περασμένου μήνα, στα 1.2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, μετά από εξαιρετικά αδύναμες παραδόσεις στις χώρες του ΟΟΣΑ στην αρχή του έτους. Η πρόβλεψη του ΙΕΑ για το 2025 δείχνει ότι ο ρυθμός αύξησης θα επιβραδυνθεί περαιτέρω, στα 1.1 εκατ. βαρέλια την ημέρα το επόμενο έτος καθώς η ανάκαμψη μετά την πανδημία του κορωνοϊού έχει προχωρήσει. Οι χώρες εκτός ΟΟΣΑ κυριαρχούν στις προοπτικές, με τις προβλέψεις της πετρελαϊκής ζήτησης να αυξάνονται κατά 1.3 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2024 και 1.2 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2025. Αντίθετα, η κατανάλωση στις χώρες του ΟΟΣΑ θα μειωθεί κατά 60 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα και τα δύο έτη. Η Κίνα συνεχίζει να ηγείται της ανάπτυξης, παρόλο που το μερίδιό της στην παγκόσμια αύξηση μειώνεται από 79% το 2023 σε 45% το 2024 και 27% το 2025.

Οι συνεχείς περιορισμοί της παραγωγής από τη συμμαχία OPEC+ σημαίνουν ότι οι παραγωγοί εκτός OPEC+, με επικεφαλής την Αμερική, θα συνεχίσουν να οδηγούν την αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου μέχρι το 2025. Το μερίδιο αγοράς του OPEC+ έχει ήδη υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά μετά την απομάκρυνση περίπου 2 εκατ. βαρελιών την ημέρα από την αγορά από τα τέλη του 2022, ενώ το μερίδιο αγοράς των χωρών εκτός OPEC+ αυξήθηκε σχεδόν κατά το ίδιο ποσοστό. Αυτή η τάση φαίνεται ότι θα συνεχιστεί το 2024, όταν οι χώρες εκτός OPEC+ θα αυξήσουν περαιτέρω την παραγωγή κατά 1.6 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η πετρελαϊκή προσφορά του OPEC+ προβλέπεται να μειωθεί κατά 820 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθούν οι περικοπές κατά το β’ εξάμηνο του 2024. Το 2025, η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1.6 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε νέο ρεκόρ 104.5 εκατ. βαρελιών την ημέρα.

Παράλληλα, οι πρόσθετες πετρελαϊκές ποσότητες μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία, τη Γουιάνα και τον Καναδά θα μπορούσαν να καλύψουν την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για φέτος και το επόμενο έτος. Αυτές οι τέσσερις χώρες πρόκειται να παράγουν και πάλι σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, προσθέτοντας συνδυαστικά 1.2 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2024 και 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2025. Αν και η δυναμική επιβραδύνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξακολουθεί να κατατάσσεται ως η μεγαλύτερη πηγή αύξησης της πετρελαϊκής προσφοράς στον κόσμο το 2024 και το 2025, προσθέτοντας 650 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα και 540 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, αντίστοιχα.