Αστάθεια σε Όλο το Φάσμα των Αγορών Ενέργειας - Υψηλές Τιμές σε Φ. Αέριο, Πετρέλαιο, Βενζίνες

Αστάθεια σε Όλο το Φάσμα των Αγορών Ενέργειας - Υψηλές Τιμές σε Φ. Αέριο, Πετρέλαιο, Βενζίνες
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 12 Απριλίου 2024 - 12:38

Σε μια απόδειξη της έντονης μεταβλητότητας που παρατηρείται στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, στα 46,80 ευρώ/MWh διαμορφώνεται για σήμερα, Παρασκευή 12 Απριλίου, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, στο ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας, με περαιτέρω ποσοστιαία υποχώρηση 

-9% από τη τιμή της Πέμπτης, 11 του μήνα. Θυμίζουμε ότι η τιμή έχει μειωθεί  κατά 18,53 ευρώ/MWh από προχθές, Τετάρτη, 10 Απριλίου. Σημειώνουμε ακόμη, ότι την αντίστοιχη ημέρα, το 2023, η ΤΕΑ ήταν διαμορφωμένη στα 75,17 ευρώ/MWh. Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 307,99 GWh, ενώ στα μερίδια καυσίμου στο ενεργειακό μείγμα, συνεχίζεται η “παρέλαση” των ΑΠΕ, με ποσοστό  67,5% και ακολουθούν από απόσταση, το φυσικό αέριο με 19,3%, οι εισαγωγές με 6%, τα υδροηλεκτρικά με 3,3%, ενώ το μρίδιο του λιγνίτη έχει σχεδόν εξαϋλωθεί -0,1%. Ακόμη, οι εξαγωγές ανήλθαν στις 29,979 MWh και οι εισαγωγές στις 9,253 MWh.

Αστάθεια στις αγορές ηλεκτρισμού 

Εν τω μεταξύ, η εικόνα στις προημερήσιες αγορές της υπόλοιπης Ευρώπης παραμένει μεικτή, με ακραίες διαφοροποιήσεις ανά περιοχή, αν και όχι στα επίπεδα που καταγράφηκαν την περασμένη Τετάρτη. Για παράδειγμα, οι αγορές που σημείωσαν κατακόρυφη άνοδο στις 10 Απριλίου, ήτοι της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, με ποσοστό ύψους 234,4%, σήμερα παρουσιάζουν μεν αύξηση αλλά σαφώς πιο “μαζεμένη”, αφού περιορίζεται στα όρια διακύμανσης μεταξύ +24,6% και +65,8% αντίστοιχα! 

Στην Γαλλία που το “τερμάτισε” στις 10/4, καθώς κατέγραψε κολοσσιαία άνοδο χονδρικής τιμής στον ηλεκτρισμό, της τάξης του 2,190,6%, η άνοδος της ΤΕΑ περιορίζεται για σήμερα στα επίπεδα του +28,8%. Συνολικά, περίπου οι μισές από τις χρηματιστηριακές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης εμφανίζουν άνοδο τιμών χονδρικής ηλεκτρισμού.   

Η εικόνα στις αγορές φυσικού αερίου & πετρελαίου 

Ακόμη, η ήπια υποχώρηση των τιμών των προθεσμιακών συμβολαίων του φυσικού αερίου, για παραδόσεις επόμενου μήνα, στην ολλανδική πλατφόρμα, TTF, που παρατηρήθηκε τα προηγούμενα 24ωρα, αντιστράφηκε και σήμερα, η τιμή κινείται ενδοσυνεδριακά εγγύς των 29.,85 ευρώ/MWh, με ποσοστιαία ενίσχυση ύψους 1,51%, ενώ νωρίτερα είχε ξεπεράσει το όριο των 30,12 ευρώ/MWh, με ποσοστιαία άνοδο 2,56%.  

Παράλληλα, στις αγορές πετρελαίου, η τιμή των futures του Brent, του διεθνούς benchmark, για παραδόσεις επόμενου μήνα κινείται για άλλη μια ημέρα πέραν των ορίων των 90 δολαρίων ανά βαρέλι! Αυτή την ώρα, 12:25 ώρα Ελλάδας, η τιμή του Brent κινείται στην περιοχή των 90,35 δολαρίων ανά βαρέλι, με ποσοστιαία ενίσχυση 0,68%.

Η διατήρηση αυτού του επιπέδου των τιμών στο πετρέλαιο εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις στις τιμές πώλησης των υγρών καυσίμων, με την μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης των 95 οκτανίων στην ελληνική αντλία να διατίθεται, στην μεν Νομαρχία Αθηνών στο 1,924 ευρώ ανά λίτρο, στον δε Νομό Θεσσαλονίκης στο 1,929 ευρώ ανά λίτρο.

Σύμφωνα, τέλος, με το ημερήσιο δελτίο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, ΠΟΠΕΚ, για αύριο Σάββατο αναμένεται να υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές χονδρικής διϋλιστηρίου σε όλους τους τύπους των βενζινών και του υγραερίου κίνησης αλλά ελαφρά μείωση στις τιμές του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης.