Ρεκόρ μηδενικών τιμών (ή σχεδόν μηδενικών) καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2024 στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ), εξαιτίας αφενός της υψηλής διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), αλλά και λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών που περιορίζουν τη ζήτηση ενέργειας για θέρμανση ή κλιματισμό. Γενικότερα, για όσες ώρες οι ΑΠΕ κυριαρχούν στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής

οι τιμές κινούνται στο μηδέν ή κοντά στο μηδέν. Πιο συγκεκριμένα, στην αγορά επόμενης ημέρας (day ahead market) στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας την περασμένη Δευτέρα η συμμετοχή των ΑΠΕ (μαζί με τα υδροηλεκτρικά) άγγιξε το 75% στο ενεργειακό μίγμα.

Για 6 ώρες οι ΑΠΕ ήταν σχεδόν κυρίαρχες καλύπτοντας περισσότερο από το 90% της ζήτησης. Όσο για τις τιμές, από τις 11.00 έως και τις 15.00 κινούνταν  στα 0,03 και 0,04 ευρώ ανά MWh (μεγαβατώρα).

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ENTSO-e, η Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2024 είχε για 33 ώρες μηδενικές ή σχεδόν μηδενικές (κάτω από 1 ευρω/MWh) τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά της επόμενης μέρας, εκ των οποίων οι 31 ώρες καταγράφηκαν τον Μάρτιο. Για τις συγκεκριμένες ώρες το μέσο μερίδιο των ΑΠΕ (αιολικά και φωτοβολταϊκά) στη συνολική ηλεκτροπαραγωγή του διασυνδεδεμένου δικτύου ήταν 82.2%.

Σε ανάρτησή του στα social media ο ενεργειακός συμβούλος του πρωθυπουργού κ. Νίκος Τσάφος, χαρακτήρισε τον Μάρτιο ως «σημείο καμπής» για την ελληνική αγορά ενέργειας, με την ισχυρή παραγωγή από ΑΠΕ και τον ήπιο καιρό να οδηγούν σε πολλές ώρες σχεδόν μηδενικών τιμών, ιδίως προς το τέλος του μήνα. «Αν και η ελληνική αγορά χονδρικής είχε ξαναδεί τέτοιες τιμές, η συχνότητά τους ξεπέρασε κατά πολύ τα προηγούμενα επίπεδα. Οι τιμές αυτές αποτελούν ευπρόσδεκτη είδηση για τους καταναλωτές. Αλλά είναι επίσης προάγγελος του τι πρόκειται να ακολουθήσει, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη πολυπλοκότητα της προσθήκης περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δίκτυο», σημείωνε ο ίδιος.

Από τις χαμηλές τιμές στην χονδρεμπορική αγορά βεβαίως ωφελούνται οι καταναλωτές καθώς οι τιμές λιανικής για μεγάλες κατηγορίες τιμολογίων προκύπτουν από τον μηνιαίο μέσο όρο των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο. Ωστόσο, για τις μονάδες ΑΠΕ που συμμετέχουν απευθείας στην αγορά (όσες δεν έχουν εξασφαλίσει ταρίφα), τις ώρες που οι τιμές είναι μηδενικές δεν έχουν έσοδα.
Επίσης, η παραγωγή των μονάδων ΑΠΕ περικόπτεται, άρα και τα έσοδα τους, όταν η κατανάλωση είναι μικρή και δεν μπορεί να απορροφήσει το σύνολο της   «πράσινης» ηλεκτρικής  ενέργειας.