Πάνω από 30% αυξήθηκε σήμερα η χονδρική τιμή του ηλεκτρισμού στην εγχώρια αγορά σε σύγκριση με τη διαμόρφωση της τιμής Αγοράς Επόμενης Ημέρας στο ΕΧΕ, χθες Τρίτη, και έχει διαμορφωθεί στα 65,32 ευρώ/MWh, αν και σημαντικά μειωμένη από τα 75,69 ευρώ/MWh την αντίστοιχη ημέρα, το 2023. Η εικόνα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές προημερήσιες αγορές ηλεκτρισμού είναι σε γενικές γραμμές ταυτόσημη με την ελληνική, και χαρακτηρίζεται από έντονες μεταβολές σε ημερήσια βάση, ενώ είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι αγορές που σημείωναν κάθετη πτώση την Δευτέρα

ήτοι της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, σήμερα παρουσιάζουν εκρηκτική άνοδο ύψους 234,4%!

Όμως αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στην Γαλλία που το έχει «τερματίσει», καθώς καταγράφει κολοσσιαία άνοδο χονδρικής τιμής στον ηλεκτρισμό, της τάξης του 2,190,6%, εν μέρει επειδή για πρώτη φορά ύστερα από σχεδόν 40 χρόνια, η χώρα υποχρώνεται να προμηθεύεται περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από τις γειτονικές χώρες, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ισπανία, από όση ήταν σε θέση να παράγει η ίδια. Οι πηγές αυτές περιλαμβάνουν κατά κύριο λόγο την πυρηνική ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα ορυκτά καύσιμα, που ωθούν τις τιμές ανοδικά.   

Παράλληλα, στις αγορές πετρελαίου, η τιμή των futures του Brent, του διεθνούς benchmark, για παραδόσεις επόμενου μήνα, παραμένει εγγύς των 90 δολαρίων ανά βαρέλι, αφού πρόλαβε να διορθώσει, ενδοσυνεδριακά, προφανώς καθώς οι traders έσπαυσαν να ρευστοποιήσουν μέρος των κερδών που έχουν αποκομίσει τις τελευταίες ημέρες. Αυτή την ώρα, 14:35 ώρα Ελλάδας, η τιμή του Brent κινείται στην περιοχή των 89,93 δολαρίων ανά βαρέλι, με ελαφρά ποσοστιαία ενίσχυση 0,57%.

Η διατήρηση σχετικά υψηλών τιμών για το πετρέλαιο πιέζει ανοδικά τις τιμές πώλησης των υγρών καυσίμων, με την μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης των 95 οκτανίων στην αντλία, να διατίθεται στην μεν  Νομαρχία Αθηνών στο 1,924 ευρώ ανά λίτρο και στον Νομό Θεσσαλονίκης στο 1, 929 ευρώ ανά λίτρο.

Σύμφωνα με το ημερήσιο δελτίο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, ΠΟΠΕΚ, για αύριο Πέμπτη αναμένεται να υπάρξει μικρή μείωση των τιμών χονδρικής διϋλιστηρίου, σε όλο το φάσμα των υγρών καυσίμων, ήτοι, βενζίνες, πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης και υγραέριο κίνησης.

Τέλος, αντιστράφηκε η αρχική ανοδική τάση της τιμής των προθεσμιακών συμβολαίων του φυσικού αερίου, για παραδόσεις επόμενου μήνα, στην ολλανδική πλατφόρμα, TTF και από πάνω από 27 ευρώ/MWh, κινείται τώρα, ενδοσυνεδριακά, στην περιοχή των 26,940 ευρώ MWh.