Όποιος εμπιστεύεται την δήθεν «δημοκρατική Ευρώπη» και πιστεύει ότι η «Ευρωένωση» κυβερνάται - όχι από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους των Ευρωπαϊκών λαών - αλλ’ από αυταρχικά κέντρα αποφάσεων, δεν χρειάζεται να εντρυφήσει πολύ στην καταβαράθρωση της Ελληνικής οικονομίας, από την μοχθηρή «Τρώηκα» του ΔΝΤ, ΕΚΤ & Κομμισιόν του Σόϋμπλε 2010-16, (ακόμη δεν έχει φθάσει το εθνικό εισόδημα του 2009), ας παρακολουθήσει το … «γαιΐτανάκι» της μεταβολής της ώρας ανατολής του ηλίου που έγινε κι εφέτος κατά 60 πρώτα λεπτά, μπροστά

Η «θερινή ώρα» θα επανέλθη στην «κανονική» στις 27 Οκτωβρίου, την τελευταία Κυριακή του μηνός αυτού και ελπίζεται ότι, ίσως το επόμενο έτος καταργηθή, κατόπιν αποφάσεως της πλειοψηφίας Ευρωκοινοβουλίου του 2019, που όμως δεν εφηρμόσθη ποτέ λόγω της… Πανδημίας του Κινεζοϊού. Έτσι λένε αλλά ποιός τους πιστεύει.

Η ιστορία της μεταθέσεως των δεικτών του ωρολογίου (ΑΩ) ανάγεται στην εποχή των … φωτιστικών κεριών. Για της εξοικονόμηση των, ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, ένας από τους «πατέρες» της Αμερικανικής συμπολιτείας, πρότεινε το 1784 την εφαρμογή της «θερινής ώρας» για να επωφελούνται οι αγρότες του ηλιακού φωτός την Άνοιξη.

Από τότε χρονολογείται η «πράσινη ανάπτυξη» που έκλεισε στη χώρα μας 5 λιγνιτοηλεκτρικά εργοστάσια ισχύος πέντε γιγαβάτ και τριπλασίασε την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα την τελευταία 5ετία.

Η Αμερική εκβιομηχανίσθη και …«υπηρετήθη» ακόμη από την ψηφιακή τεχνολογία (ΑΙ) αλλά στο βόρειο ημισφαίριο επεβλήθη η αγροτική ώρα. Την ιδέα του Φραγκλίνου υιοθέτησε η Αυτοκρατορική Γερμανία το 1916, μεσούντος του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, και την κατήργησε ο Αδόλφος Χίτλερ στη Ναζιστική το 1933.

Μεταπολεμικώς, η ΑΩ επανήλθε με την άφιξη των Αμερικανικών στρατευμάτων στην δυτική Ευρώπη αλλά όχι σ’ όλες τις χώρες. Η Ιρλανδία λχ., ουδέποτε εφήρμοσε την «θερινή ώρα», δοθέντος ότι εκεί η διάρκεια της ηλιακού φωτός ποικίλει κατά την ημέρα, λόγω του βορείου Γεωγραφικού πλάτους της χώρας.

Αντίθετα η χώρα της «φαιδράς πορτοκαλέας» εφήρμοσε την ΑΩ εξ αιτίας … της «ενεργειακής κρίσης» του 1974 και τη κουβάλησε ο «εθνάρχης» εξ Εσπερίας το 1975. Αντί ν’ αντιμετωπίσει την κρίση στο ανισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών, μ’ άντληση των πλουσίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, όπως έκανε ο Αλβανός δικτάτωρ Χότζα, σε στεριά και θάλασσα, ο Κων/νος Καραμανλής ακολούθησε πιστά τις Ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες και «πεπρωμένου φυγείν αδύνατος» για τις Αθηναϊκές «ελίτ» - τότε του Κολωνακίου, τώρα των νοτίων προαστίων.

Έτσι καθιερώθη αυτό που δοκιμαστικά είχε δοκιμασθή στη Κερκυραε το 1916 ως βορειοδυτικώτερο άκρο της Ελλάδος αλλά καρηγρήθη.΄Εκτοτε δηλ. με την Κοινοτική οδηγία του 1975, η Ελλάς εξευρωπαΐσθη αλλά μόνο στην ΑΩ.

Η Τουρκία το απέφυγε κι έτσι από το 2016 έχει όλο το έτος την ίδια ώρα , σύμφωνα και με το Κοράνι. Στο Ισραήλ, παρ’ ολίγο να γίνει εμφύλιος πόλεμος με τους Εβραίους ορθοδόξους που δεν ήθελαν ΑΩ αλλά εκείνη του Μωϋσέως. Τελικά κι αυτοί συμμορφώθησαν ενώ αντίθετα , ο Ρώσσος πρόεδρος Βλαδίμηρος Πούτιν επέβαλε αμετάβλητη την χειμερινή ώρα στις 26 Οκτωβρίου 2016 αλλά άφησε μερικές νότιες περιοχές της αχανούς Ρωσσίας να προσθέτουν μία ώρα στα ρολόγια από Ιουνίου μέχρις Δεκεμβρίου.

Στο Θεοβάδιστον Άγιον Όρος, οι πατέρες έχουν το δικό τους ωράριο που ξεκινά με την δύση του ηλίου και μεταθέτουν τους δείκτες του ωρολογίου 5 λεπτά ανά δεκαπενθήμερον. Οι χώρες της Αφρικής, πλην Αιγύπτου και Μαρόκου , έχουν αμετάβλητη ώρα εξ αιτίας του Ισημερινού ηλιοστασίου, ενώ οι ΗΠΑ και η Αυστραλία στον αντίποδα αλλάζουν δύο φορές τον χρόνο την ώρα - την πάνε μπροστά και πίσω 2 ώρες. Το τρίτον της υφηλίου διατηρεί της …εθνική του ώρα και μόνον «ηνωμένη» Ευρώπη επιβάλλει την γενικευμένη ΑΩ.

Όπως και το ευρώ, η ΑΩ δεν εξυπηρετεί όλους τους πολίτες της. Τα μειονεκτήματα της ΑΩ δεν χρειάζεται ν’ αναφέρουμε. Τα υφιστάμεθα όλοι. Άλλοι λίγο, μερικοί συνήθως και αρκετοί πολύ - ιδίως οι εργαζόμενοι πρωί, που χάνουν μία ώρα ύπνου, όπως οι μαθητές του δημοτικού σχολείου:

«-Ξύπνα Γιαννάκι, παιδί μου, θα χάσεις το σχολικό», αντηχούν οι μητέρες τις εργάσιμες ημέρες όταν δεν απεργούν οι δάσκαλοι. Αλλά ποιος ενδιαφέρεται στην Ελλάδα για τα παιδιά, όταν οι θάνατοι απ’ αυτοκινητικά δυστυχήματα, καρδιακά επεισόδια και παχυσαρκία είναι διπλάσιοι των γεννήσεων;»