Το αργό σήκωσε το πόδι από το γκάζι, υποχωρώντας από το υψηλό πέντε μηνών μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι θα αποσύρει ορισμένα στρατεύματα από τη Γάζα, καθώς οι έμποροι περιμένουν μια σειρά από εκθέσεις της αγοράς αυτή την εβδομάδα που θα δώσουν ένα σημάδι για την προσφορά και τη ζήτηση. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το Brent έπεσαν 

κατά 2,6% πριν ανακτήσουν κάποιες απώλειες και διαπραγματευτούν κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι. Επίσης το WTI βρισκόταν κάτω από τα 86 δολάρια. Το πετρέλαιο σημείωσε ράλι πρόσφατα λόγω της κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων και των κλυδωνισμών στην προσφορά, αυξάνοντας την προοπτική ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς να φτάσει σε τριψήφιο αριθμό.

Ισραήλ και Ιράν

Το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι η χώρα αποσύρει ορισμένα στρατεύματα από τη νότια Γάζα, με τις δυνάμεις να αναρρώνουν και να προετοιμάζονται για μελλοντικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης στη Ράφα. Το Ιράν προετοιμάζει επίσης μια απάντηση σε μια ύποπτη ισραηλινή επίθεση στο προξενείο του στη Συρία, η οποία θα μπορούσε να κλιμακώσει τις περιφερειακές εντάσεις.

Το αργό σημείωσε τέταρτο εβδομαδιαίο κέρδος την Παρασκευή, την καλύτερη πορεία από τον Αύγουστο, αλλά το γρήγορο ράλι προς τα πάνω έχει παρουσιάσει κάποια τεχνική αντίσταση. Το μπρεντ εκτινάχθηκε σε υπεραγορασμένη περιοχή στον δείκτη σχετικής ισχύος 14 ημερών, προσθέτοντας βραχυπρόθεσμες αντιδράσεις στον παγκόσμιο δείκτη αναφοράς.

Ανοδικές οι προοπτικές

Οι ευρύτερες προοπτικές παραμένουν ανοδικές, με ένα πλήθος δεικτών να δείχνουν μια ανοδική τάση για τις τιμές. Τα χρονικά περιθώρια είναι ισχυρά, η μεταβλητότητα έχει ανακάμψει και πολλοί προχωρούν σε τοποθετήσεις αγοράς στο αργό. Τα ανοδικά δικαιώματα αγοράς πετρελαίου - τα οποία επωφελούνται όταν οι τιμές κερδίζουν - εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με premium σε σχέση με τα αντίθετα καθοδικά δικαιώματα πώλησης.

Όσον αφορά το μέλλον, η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ έχει προγραμματίσει να δημοσιεύσει τις βραχυπρόθεσμες ενεργειακές προοπτικές της αύριο Τρίτη, ενώ θα ακολουθήσουν οι εκθέσεις από τον ΟΠΕΚ και τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι οι περικοπές του ΟΠΕΚ+ συμπίπτουν με τις διακοπές της προσφοράς από παραγωγούς όπως το Μεξικό και τις συνεχιζόμενες διαταραχές στην Ερυθρά Θάλασσα λόγω των επιθέσεων των Χούτι στη ναυτιλία. Οι ροές από τη Ρωσία και τη Βενεζουέλα βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο, καθώς οι ΗΠΑ εντείνουν την επιβολή κυρώσεων.