Δυσάρεστα τα τελευταία νέα από την Αλβανία και έπονται και άλλα σε διαδοχικές φάσεις. Το γνωστό μεγάλης σημασίας θέμα Μπελέρη με την εξέλιξή του συνιστά σοβαρή ήττα για τα συμφέροντά μας. Αντανακλά σε όλο το πεδίο των σχέσεων μας με την Αλβανία και καταδεικνύει σαφώς ότι η γείτων θα συνεχίσει τις διεκδικήσεις της και σε άλλα. Η Αλβανία, χώρα και αυτή του ΝΑΤΟ, με την σιωπηλή, για τα δικά μας ώτα, ενίσχυση από ΗΠΑ, Ιταλία, Τουρκία, Γερμανία κλπ, μας είπε το δικό της ΟΧΙ

Αναμένει τις περιστάσεις να εγείρει το γνωστό ακανθώδες θέμα. Η βαθειά επιρροή της Ιταλίας, η οποία έντονα υφίσταται από καταβολής της Αλβανίας, συμπληρώνεται ήδη από την αύξουσα διείσδυση της Τουρκίας. Οι ΗΠΑ, ως νέα Ρώμη, παρακολουθούν βεβαίως τα πάντα και «βολεύονται» από τις όποιες έριδες μελών του ΝΑΤΟ, ώστε να παρεμβαίνουν ως διαιτητές κατά τα συμφέροντά τους.

Ηδη εγράφη στο ΒΗΜA(6-3) η είδηση ότι σε πρόσφατα εγκαινιασθείσα βάση στην Αλβανία θα σταθμεύουν μόνιμα τρία τουρκικά drones, ενώ στα ίδια πλαίσια σημειώθηκε τιμητικά πτήση και δύο ιταλικών eurofighters.

Αντίστοιχα, ο Στ. Τζίμας στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (23-2) σημείωσε ότι η Αλβανία εξελίσσεται σε τουρκικό και ισλαμικό προγεφύρωμα της Τουρκίας στα βόρεια της Ελλάδος, με δυνατότητα για χρήση αλβανικών λιμένων και με παρεπόμενη, σε βάρος μας βεβαίως, αύξηση της ισχύος της στην Αδριατική και προς νότον στην Μεσόγειο.

Ουδέποτε, παρά τις τεχνητές εκτιμήσεις όλων των ελληνικών κυβερνήσεων και των παπαγάλων τους, η Τουρκία έπαυσε να είναι έναντι ημών άκρως επιθετική. Βαθμηδόν μας κυκλώνει: Θράκη, Αιγαίο, κατεχόμενη Κύπρος, και τώρα Αλβανία. Και όταν εγερθεί το θέμα των «Τσάμηδων», η Τουρκία θα είναι η «δασκάλα» των Τιράνων. Οπως η Τουρκία(βλ. άρθρο Αγγ. Συρίγου ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 11-3) πίεσε την Αλβανία να υπαναχωρήσει από την επωφελή για τα συμφέροντά μας συμφωνία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών(2009).

Αδύναμη η εξωτερική μας πολιτική και έναντι της Αλβανίας. Είναι βαθειά αδύναμη, ακριβώς διότι διαχρονικά ο πυρήνας του κράτους μας είναι σε όλα βαθειά αδύναμος. Και η πολιτική μας ηγεσία ανά τας εποχάς αδύναμη εις τον κύβον.

Επεται, γιατί όχι, στο μέλλον η σειρά της Βουλγαρίας, διακατεχομένης πάντοτε από την έλξη του Αιγαίου. Δεν επιτρέπεται να μην υπολογίζουμε τις βλέψεις(όπως πριν της Σερβίας)και της Βουλγαρίας, η οποία, εξ άλλου, για μία περίοδο «βρεχόταν» από το Αιγαίο. Και ας μην λησμονήσουμε την μελετημένη γενοκτονία των Βουλγάρων σε βάρος του ελληνικού πληθυσμού.

Η Βουλγαρία ουδέποτε λησμόνησε την συνθήκη του Αγίου Στεφάνου. Θα επανέλθει. Εχει και αυτή την δική της μεγάλη ιδέα. Οχι μόνο εμείς, κάποτε. Θα φουντώσει στο μέλλον, όπως εξελίσσονται οι δείκτες, και από βορρά η φωτιά για Μεγάλη Αλβανία και Μεγάλη Βουλγαρία. Ουδόλως αμελητέα η παρουσία και των Σκοπίων. Γνωστό το μακράς διαρκείας μεγάλο πρόβλημα, το οποίο προσώρας έχει λυθεί. Οι ΗΠΑ επέβαλαν όρους στην συμφωνία των Πρεσπών, οι οποίοι εφαρμοζόμενοι θα ανοίξουν πάλι τον δρόμο του επεκτατισμού για τα Σκόπια σε βάρος της Ελλάδος. Η Τουρκία βεβαίως θα τους είναι αρωγός.

Και το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, θα είναι και πάλι οι ρυθμιστές. Στο ίδιο παιχνίδι, τους κανόνες του οποίου δεν διδαχθήκαμε ποτέ, η ισχύς ενός εκάστου γείτονος καθορίζεται και από την ισχύ των συμμάχων του. Η εξωτερική μας πολιτική κοντόθωρη, δεν συνυπολόγιζε τον ρόλο των ισχυρών υπέρ των Σκοπίων και της Αλβανίας. Ουδέποτε τα κράτη αυτά ήσαν μόνα. Ησαν εφαλτήριο άλλων προς τις θάλασσες μας.

Δεν είχαμε δει κάποτε πίσω από την Κύπρο τον όγκο της Μ. Βρετανίας, η οποία έσυρε ως θελκτική νύφη την Τουρκία για να τυλίξει τον γαμπρό. Οταν ανάψουν θέματα στα Βαλκάνια, Αλβανία, Βουλγαρία, Σκόπια θα διεκδικήσουν σε βάρος μας και μόνες και από κοινού. Γνωστό ποίοι θα τις ενισχύουν. Ως διάβολοι όλοι δίπλα μας χορεύουν από βορρά, δύση και ανατολή, και μας κυκλώνουν. Αν διαβάσουμε σωστά τον χάρτη των Βαλκανίων, θα δούμε μία μικρή ελληνική λωρίδα να κρατά το από βορρά βάρος. Μέχρι πότε; Η εισδοχή των βορείων από εμάς κρατών στο ΝΑΤΟ εμείωσε την σημασία μας για την Δύση. Η προς βορρά επέκταση της Ελλάδος 1912- 13 επετεύχθη όχι μόνο από τα νικηφόρα ελληνικά όπλα, αλλά και από την υποστήριξη της Μ. Βρετανίας, η οποία στο πρόσωπο του Βενιζέλου είχε βρεί τον άνθρωπό της. Η Ρωσία, κινουμένη προς νότον, προσδοκούσε πολλά από την Βουλγαρία. Η ανάσχεση της Ρωσίας ενισχύετο από μία Ελλάδα ελέγχουσα για τα συμφέροντα της Βρετανίας μία λωρίδα ξηράς. Οπως και η παρέμβαση της Βρετανίας στον Στάλιν, σταμάτησε τον τελευταίο στην Βουλγαρία. Μόνιμη η παρουσία των δυτικών δυνάμεων στην περιοχή μας. Γιατί κάπου επάνω δεξιά, πάντα υπάρχει η Ρωσία.

Τι αντιτάσσουμε στις από βορράν βλέψεις; Μονοπώλησε επί μακρόν το πρόβλημα της Τουρκίας, και η πίεση από Αλβανία, Σκόπια και Βουλγαρία μας έχει κάπως διαφύγει. Ηπειρος, Μακεδονία, Θράκη, ανήκουν δυστυχώς για τις ελληνικές κυβερνήσεις, όπως κάποτε «η μακράν ευρισκομένη Κύπρος», σε άλλον αστερισμό. Υπάρχει η βλάβη στην σκέψη μας, ότι Ελλάδα είναι κυρίως η Αθήνα, το «Αθηνοχώριον» του Χρ. Γιανναρά. Με τον οικονομικό μαρασμό στον ελληνικό βορρά, την μείωση του ελληνικού πληθυσμού, την έλευση ξένου στοιχείου από βορρά και ανατολή, ουδόλως αποκλείεται να έχουμε κάποτε σεισμικές αλλαγές. Το παράδειγμα των μουσουλμάνων της Θράκης κομίζει δυνατό μήνυμα. Θα είναι στο μέλλον Τούρκοι ή Ελληνες; Απολακτίζουμε, μήπως ταραχθεί ό ύπνος μας, την σκέψη ότι η Αλβανία μία ημέρα θα θέσει ζήτημα Τσαμουριάς; Εμείς για τους εκεί Ελληνες τι επράξαμε; Ευχολόγια και ρηχές κατά καιρούς αναφορές; Η διπλωματία δεν είναι απλές επισκέψεις στις φυλακές, δηλώσεις κλπ, αλλά φύτευση σπόρου που θα δώσει μετά από χρόνια αποτέλεσμα. Αυτό έκαναν οι Τούρκοι στην Θράκη. Σε διάστημα 95 ετών μετέστρεψαν σε μεγάλο βαθμό το μουσουλμανικό στοιχείο προσκείμενο ή υποκείμενο σήμερα στις βλέψεις της Τουρκίας. Το βιβλίο της διπλωματίας για μας είναι πρόλογος τετριμμένων στοιχείων, για την Τουρκία τόμοι ολόκληροι με ουσία. Και η αντιστοίχηση Προξενείων Κομοτινής και Κωνλεως, απέβη και αποβαίνει εις βάρος μας. Τεράστια η διαφορά «παραγωγικότητος». Το παράδειγμα της Τουρκίας περιμένουν να ακολουθήσουν οι λοιπές από βορράν χώρες.

Εμεις, εν τω μεταξύ, για να κυλά ευχάριστα ο χρόνος, ως εύθυμα παιδιά, τερπόμεθα με τις εκδρομές του εξ Αμερικής επιδόξου σωτήρος. Αλήθεια, σκεφθήκαμε ότι ενώ θέλουμε ισχυρή αντιπολίτευση, κάποιος αρχηγός(; ) θα κάνει την στρατιωτική του θητεία; Ανέκδοτο παγκοσμίου εμβελείας! Και, κύριοι του ΥΠΕΘΑ, είναι δυνατόν σε διάστημα μόνον 20 ημερών ο οιοσδήποτε να θεωρηθεί ότι έχει στρατιωτική εκπαίδευση; Ποιός κορο’ι’δεύει ποιόν; Και εν προκειμένω, ας δοθεί η εντολή, ουδείς εκ των Αξκών του στρατοπέδου εκπαιδεύσεως να φωτογραφηθεί με τον νέο αυτό, ο οποίος ήλθε στην Ελλάδα μόνο για τον μήνα του μέλιτος(ίσως και για άλλα βλαπτικά). Ο υπερήφανος Ελλην Αξιωματικός δεν κύπτει. Ας μην είναι ένα ελληνικό στρατόπεδο για αυτόν χώρος αναψυχής! Κε Υπουργέ Αμύνης, μην το επιτρέψετε. Ας παραμείνετε ακτίδα φωτός στο σκότος της πολιτικής ζωής.

Ο Πούτιν στην Ρωσία, σε δημόσιες εκδηλώσεις, στις πρώτες θέσεις έχει τους βετεράνους των πολέμων! Και με την ευκαιρία, ας μην λησμονούμε ότι η Ρωσία υπάρχει πάντοτε ισχυρή. Και καλόν η κυβέρνηση αδυνάμου κράτους, ως καταστήσαμε την Ελλάδα, να προσέχει τις δηλώσεις κατά της Ρωσίας: κάθε δήλωση εξαργυρώνεται με έναν, ακόμη, «εναγκαλισμό» Πούτιν με Ερντογάν. Υπάρχουν σύμβουλοι να το πουν; ´Η δεν μιλούν, ή δεν εισακούονται. Πότε άραγε παραιτούνται;

 Καταστήσατε την Ελλάδα μας χλεύη των αδυνάμων. . . Να θυμόσαστε, οι πολλοί εσείς ψευδοπολιτικοί μας, τους στίχους του Ελύτη:

«Την οργήν των νεκρών ΝΑ ΦΟΒΑΣΘΕ! ».

 Μεταξύ άλλων, και των νεκρών των Τεμπών. . Αυτοί δεν θα μετουσιωθούν σε ψηφοφόρους σε βάρος σας, αλλά σε ΕΡΙΝΥΕΣ!

 

 *Διδάκτωρ Παν/μίου Βόννης, Πρέσβυς ε. τ.