Ο Μεγάλος “Ασθενής” του Ελληνικού Συστήματος Ηλεκτρισμού: Ζήτηση Ενέργειας και οι Επιπτώσεις της

Ο Μεγάλος “Ασθενής” του Ελληνικού Συστήματος Ηλεκτρισμού: Ζήτηση Ενέργειας και οι Επιπτώσεις της
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 2 Απριλίου 2024 - 17:19

Η συνεχιζόμενη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από την αρχή του έτους, εκτιμάται ότι θα ενταθεί κατά το επόμενο χρονικό διάστημα, χάρη και στις ιδιαίτερα ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που επικρατούν ήδη. Υπό το φως αυτή της εξέλιξης γίνεται φανερό ότι καθίσταται δυσχερής η απορρόφηση της πράσινης παραγωγής –ηλιακά  και αιολικά έργα- το εγχώριο ηλεκτρικό σύστημα παραμένει ασταθές και η μόνη καταφυγή έγκειται στις περικοπές της παραγωγής ΑΠΕ, ασχέτως επιπτώσεων για όλους τους stakeholders της αγοράς

Η χαμηλή ζήτηση ηλεκτρισμού δεν είναι φαινόμενο που εντοπίζεται μόνο στη χώρα μας, αλλά παραμένει πανευρωπαϊκό πρόβλημα που οξύνθηκε λόγω του Καθολικού Πάσχα και της ενισχυμένης φωτοβολταϊκής παραγωγής.

Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξουν καθοδικές πιέσεις στις τιμές στην προημερησία αγορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ιδίως κατά τις μεσημεριανές ώρες. Η εγχώρια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου διαμορφώθηκε στις 847 GWh, με ποσοστιαία πτώση 5%, με το αντίστοιχα το ωριαίο φορτίο να πέφτει κατά 280 MW.

Η συνολική εβδομαδιαία ζήτηση στο ΕΧΕ διαμορφώθηκε στις 984 GWh, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξαγωγικές ροές του ελληνικού συστήματος που έφθασαν στις 137 GWh. 

Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο ενέργειας που εκδίδει ο ΑΔΜΗΕ η συνολική ζήτηση μειώθηκε κατά -2,53% τον Φεβρουάριο, από τον αντίστοιχο μήνα το 2023, όταν η συνολική παραγωγή αυξήθηκε κατά +3,39%, οι εξαγωγές ηλεκτρισμού κατά +80,87%, και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά -7,21%.

Όσον αφορά στην περασμένη εβδομάδα, η κορύφωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη, 26 Μαρτίου, και διαμορφώθηκε στις 129,416 MWh με το αντίστοιχο χαμηλό να καταγράφεται την Κυριακή, τελευταία ημέρα ρτου περασμένου μήνα, όταν έφθασε στις 106,623 MWh και τη συνολική ζήτηση σε εβδομαδιαίο επίπεδο να ανέρχεται στις 847,281 MWh, ήτοι, χαμηλότερα κατά -5,27% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο, όταν είχε ανέλθει στις 894,395 MWh. 

Ακόμη, τo 55% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας την τελευταία  εβδομάδα του Μαρτίου, αφορούσε στην Χαμηλή Τάση, ήτοι περί τις 467 GWh, συμπεριλαμβανομένων των νοικοκυριών, το 21% στην Μέση Τάση, ή περί τις 175 GWh, το 17% αντιστοιχούσε στην Υψηλή Τάση, ήτοι, πάνω από τις 142 GWh, το 5% ή υψηλότερα από από τις 46 GWh στο σύστημα της Κρήτης, ενώ υπήρξαν και απώλειες της τάξης του 2%. 

Η αγορά θεωρεί ότι οι εξαγωγές καθαρής ενέργειας επιβαρύνουν από οικονομικής άποψης το εγχώριο ηλεκτρικό σύστημα και ιδιαίτερα τον τελικό καταναλωτή, αφού η ενέργεια διατίθεται στις γειτονικές αγορές σε πολύ χαμηλές τιμές αλλά αμείβεται με τις συμβολαιοποιημένες τιμές που προσφέρει ο ΔΑΠΕΕΠ.  

Και όλα τούτα συμβαίνουν ενώ δεν έχει αποτραπεί εντελώς ο κίνδυνος εκδήλωσης διακοπών στην ηλεκτροδότηση, καθώς η αγορά, οι φορείς και το ΥΠΕΝ καλούνται να διαχειριστούν το πρόβλημα της αύξησης της παραγωγής πράσινης ενέργειας και της χωρητικότητας του δικτύου. Καθώς έπεται η περίοδος του Πάσχα είναι πιθανό να προκύψει ο συνδυασμός μείωσης της ζήτησης και υπερπροσφοράς ΑΠΕ, που οδηγεί νομοτελειακά σε διακοπές στην ηλεκτροδότηση.  

Όπως έχει γράψει το energia.gr εδώ η απουσία υποδομών αποθήκευσης συντείνει σε αυτή την απειλή για την ευστάθεια του συστήματος. Όπως επισημαίνει ο ΑΔΜΗΕ, η υψηλή παραγωγή των ΑΠΕ που παρατηρείται σε ορισμένες χρονικές περιόδους, ιδίως όμως την άνοιξη και το φθινόπωρο, αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο για μπλακ άουτ.  

Τέλος, όσον αφορά στα μερίδια των προμηθευτών στη αγορά, τον Φεβρουάριο του έτους που διανύουμε, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η ΔΕΗ κυριαρχεί με 51,42% της αγοράς και ακολουθούν η “Μυτιληναίος” με 15,08%, η Ήρων με 11,60%, η Elpedison με 5,95%, η NRG με 5,35%, η Φυσικό Αέριο με 3,31%, η ΖΕΝΙΘ με 2,63% η VOLTERRA με 1,79%, και η VOLTON με 1,24%.