Οι τιμές των ορυκτών καυσίμων παραμένουν και σήμερα σε φάση ήπιας ανοδικής διόρθωσης. Τα futures του Brent, του διεθνούς benchmark για παραδόσεις Μαΐου, κινούνται ενδοσυνεδριακά στο όριο των 86,75 δολαρίων ανά βαρέλι και της αμερικανικής ποικιλίας WTI στην περιοχή των 83 δολαρίων ανά βαρέλι, ενώ οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων αναφοράς φυσικού αερίου για παραδόσεις επόμενου μήνα στον ολλανδικό κόμβο, TTF, είναι καθηλωμένες στα 27,340 ευρώ/MWh, έχοντας αυξηθεί κατά σχεδόν 5 ευρώ από τα 22,60 στις 23 Φεβρουαρίου που ήταν νέο χαμηλό από την περίοδο προ της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.  

Στην πραγματικότητα οι ευρωπαϊκές τιμές αναφοράς φυσικού αερίου έπεσαν σε χαμηλό τριετίας τον δεύτερο μήνα του έτους, χάρη στον ήπιο χειμώνα και στην υψηλή παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο που μετρίασαν σημαντικά τη ζήτηση φυσικού αερίου.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση που υπέστη το σοκ της διακοπής τροφοδοσίας από την Ρωσία, η κατάσταση μοιάζει να έχει ισορροπήσει προς το καλύτερο από τον Φεβρουάριο του 2022 και πλέον έχει εξασφαλίσει επάρκεια αποθεμάτων για την επόμενη χειμερινή περίοδο 2024-2025.

Παράλληλα, όσες χώρες εξακολουθούν να προμηθεύονται φυσικό αέριο από την Ρωσία, μέσω αγωγών, αναζητούν ήδη εναλλακτικές πηγές σε περίπτωση που η διαμετακόμιση μέσω Ουκρανίας διακοπεί.

Πέφτουν οι μάσκες

Παρά τις διακηρύξεις και το φαινομενικό ενδιαφέρον, οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου εξακολουθούν να εργάζονται με σκοπό να υπονομεύσουν την πράσινη μετάβαση. Αυτό έγινε ολοφάνερο όταν η η Σαουδική Αραβία, ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης του πετρελαϊκού λόμπι, καταδίκασε ανοιχτά τις προσπάθειες των εθνών του πλανήτη να περάσουν την ανθρωπότητα σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας και ζήτησε να μη διακοπεί η παραγωγή πετρελαίου

Άλλοι μεγάλοι παράγοντες της βιομηχανίας εκφράζουν τον σκεπτικισμό τους για την αξία των ΑΠΕ και την στροφή προς τις “καθαρές” τεχνολογίες.

Παρά τις επενδύσεις τους στην πράσινη ενέργεια και τα σχέδια για μείωση των εκπομπών άνθρακα, αρκετές μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, κάνουν σαφές ότι πρώτιστο μέλημά τους είναι να εξακολουθήσουν να παράγουν ορυκτά καύσιμα.

Προ εβδομάδων,  ο CEO της Aramco, Αμίν Νάσερ, δήλωσε ότι η ενεργειακή μετάβαση αποτυγχάνει και κάλεσε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να εγκαταλείψουν τη "φαντασίωση" της σταδιακής κατάργησης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, καθώς η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια.

Είναι ο ίδιος ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι η ζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν θα κορυφωθεί σύντομα, αμφισβητώντας τις προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας ότι η ζήτηση πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα θα κορυφωθεί το 2030.

Ο ισχυρός άνδρας της Aramco πιστεύει ότι η θέση του ΙΕΑ αντικατροπτρίζει περισσότερο τις πολιτικές απόψεις που διακινούνται στις ΗΠΑ και την ΕΕ και θεωρεί ότι οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας δεν θα αναπτυχθούν στην κλίμακα που απαιτείται για να αντικαταστήσουν τους υδρογονάνθρακες, βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα, παρά τον πόλεμο που δέχεται ο τομέα και έχει οδηγήσει, τις τελευταίες δεκαετίες, σε μεγάλης έκταση αποεπένδυση.

Όπως λέει ο ίδιος, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια συνεισφέρουν μόλις το 3% του παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού, ενώ η διείσδυση των ηλεκτρικών οχημάτων ανέρχεται σε περίπου 3%, όταν οι υδρογονάνθρακες αντιπροσωπεύουν περί το 80%, έχοντας απωλέσει  ένα 3% του μεριδίου τους, την τελευταία 25ετία.

Από την άλλη, δεν ελείπουν οι φωνές όσων πιστεύουν ότι οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες δεν θα έπρεπε να έχουν τόσο σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια πράσινη μετάβαση, δεδομένου του σημαντικού τους ρόλου στην παραγωγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Πρόσφατη ανάλυση φανερώνει στοιχεία που δείχνουν ότι η βιομηχανία άσκησε τεράστιες πιέσεις στους νομοθέτες για να εμποδίσουν την διάδοση τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών CO2, όπως οι ηλιακοί συλλέκτες, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και οι αντλίες θερμότητας, ήδη από τη δεκαετία του 1960!

“Διόρθωση” εξ ανάγκης 

Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες φυσικού αερίου των ΗΠΑ σπεύδουν να μειώσουν την παραγωγή τους προκειμένου να αντισταθμίσουν την πτώση των τιμών. Όμως η πρόσκαιρη “διόρθωση” στην στρατηγική λ όγω του ότι «το φυσικό αέριο τιμολογείται επί του παρόντος στο κόστος παραγωγής ή κάτω από αυτό», όπως ανέφερε πρόσφατα αναλυτής,  δεν σημαίνει  ότι δεν προετοιμάζονται για το επόμενο ανοδικό κύμα τιμών και σχεδιάζουν να προσθέσουν εκ νέου παραγωγική δυναμικότητα μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς. 

Ήδη τα αποθέματα φυσικού αερίου για την εβδομάδα που έληξε στις 22 Μαρτίου ήταν 41% περισσότερα από τον μέσο όρο της πενταετίας και 23% υψηλότερα από την αντίστοιχη περίοδο το 2023, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της αμερικανικής υπηρεσίας ενεργειακής πληροφόρησης.

Ακόμη, οι τιμές στο Henry Hub εκτιμάται ευρέως ότι θα αυξηθούν έως το τέλος του έτους που διανύουμε και ακόμη περισσότερο μεσοπρόθεσμα, σύμφωνα με αναλυτές οι οποίοι συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Dallas Fed Energy Survey.