Τα νέα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου αναμένεται να τετραπλασιαστούν παρά τις προειδοποιήσεις του ΙΕΑ. Τρία χρόνια αφότου ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι δεν χρειάζονται νέα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου για να συγκρατηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη, οι εταιρείες συνεχίζουν τις γεωτρήσεις.Όπως σημειώνουν οι FT, τουλάχιστον 20 νέα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου έφθασαν σε οριστικές επενδυτικές αποφάσεις παγκοσμίως πέρυσι

με συνολικά αποθέματα 8 δισ. βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου, σύμφωνα με μια έκθεση παρακολούθησης που δημοσιεύθηκε από την Global Energy Monitor (GEM), μια περιβαλλοντική ερευνητική ομάδα. Η GEM αναμένει ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σχεδόν κατά τέσσερις φορές μέχρι το τέλος της δεκαετίας, με άλλα 31 δισ. βαρέλια σε 64 νέα κοιτάσματα που θα επιτραπούν μέχρι το 2030.

Τα νέα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου έρχονται παρά τις προειδοποιήσεις του ΙΕΑ ότι δεν υπάρχει χώρος για νέα έργα με μακρά χρονοδιαγράμματα ανάπτυξης στην πορεία προς το καθαρό μηδέν. Ο ενεργειακός παρατηρητής αναμένει επίσης ότι η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα θα κορυφωθεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

"Υπάρχει συντριπτική επιστημονική συναίνεση ότι τα νέα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι ασύμβατα με τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό. Αλλά ακόμη και με αυτό, εξακολουθούν να γίνονται νέες ανακαλύψεις και εγκρίσεις", δήλωσε ο Σκοτ Ζίμερμαν, υπεύθυνος του προγράμματος παρακολούθησης.

Τα ευρήματα του GEM καταφθάνουν καθώς τα στελέχη του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αντιδρούν στις προβλέψεις για ταχεία μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εκφράζουν την πεποίθηση ότι η ζήτηση για υδρογονάνθρακες θα συνεχίσει να αυξάνεται τουλάχιστον μέχρι τη δεκαετία του 2030.

Οι ΗΠΑ κατέχουν την πρώτη θέση παγκοσμίως στις εγκρίσεις νέων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου τα τελευταία δύο χρόνια, με το αμφιλεγόμενο έργο Willow της ConocoPhillips στην Αλάσκα να αποτελεί το μεγαλύτερο εγκεκριμένο έργο στη χώρα, σύμφωνα με το GEM. Η ηγετική θέση της χώρας στις εγκρίσεις νέων πετρελαϊκών έργων και φυσικού αερίου έρχεται καθώς ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αντιμετωπίζει πιέσεις από τους οικολόγους να τηρήσει σκληρότερη στάση για το κλίμα, ενώ η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου κατηγορεί την κυβέρνηση για υπερβολικά περιοριστικές πολιτικές.

"Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο προβλέπεται να παραμείνουν βασικά μέρη του μείγματος ενεργειακού εφοδιασμού τις επόμενες δεκαετίες σε ένα ευρύ φάσμα σεναρίων μετάβασης. Το έργο Willow παρέχει ακριβώς το είδος της περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνης παραγωγής που απαιτείται μέσω της ενεργειακής μετάβασης", δήλωσε εκπρόσωπος της ConocoPhillips, προσθέτοντας ότι το έργο ενίσχυσε επίσης τα έσοδα για τις κοινότητες των ιθαγενών της Αλάσκας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Εκτός των ΗΠΑ, η Γουιάνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατέχουν τα πρωτεία στις εγκρίσεις νέων έργων. Μεταξύ των μεγαλύτερων εγκεκριμένων έργων περιλαμβάνονται το κοίτασμα φυσικού αερίου Hail και Ghasha της Abu Dhabi National Oil Company και η υπεράκτια ανάπτυξη Yellowtail της ExxonMobil στη Γουιάνα.

Ο Liam Mallon, επικεφαλής του τμήματος upstream της Exxon, δήλωσε στην Energy Source ότι η επιχείρηση upstream αφορά τη "συνεχή ανανέωση" επειδή τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου ωριμάζουν και οι πόροι εξαντλούνται με την πάροδο του χρόνου. Αλλά η Exxon επιδιώκει το "ιερό δισκοπότηρο" της επέκτασης της παραγωγής πέρα από τα σημερινά επίπεδα των σχεδόν 4 εκατ. boe ημερησίως, ενώ παράλληλα μεταβαίνει σε ένα μέλλον με χαμηλότερες εκπομπές ρύπων, πρόσθεσε.

"Πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να συνεχίσουμε να αυξάνουμε το αποτύπωμά μας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο ... πιστεύουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό και να μειώσουμε σημαντικά τις εκπομπές μας", δήλωσε ο Mallon.

Οι εταιρείες παραμένουν επίσης σταθερές όσον αφορά την εξερεύνηση. Η GEM εντόπισε 50 νέες ανακαλύψεις έργων μεταξύ 2022-2023, συνολικής αξίας περίπου 20 δισ. boe. Τέσσερις χώρες που αποτελούν περισσότερο από το ένα τρίτο των ανακαλύψεων - Κύπρος, Γουιάνα, Ναμίμπια και Ζιμπάμπουε - είχαν ελάχιστο έως καθόλου ιστορικό παραγωγής μέχρι πρόσφατα και αντιπροσωπεύουν τα επόμενα σύνορα της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι μεγάλες πετρελαϊκές και οι κρατικές εταιρείες βρίσκονται πίσω από την πλειονότητα των νέων ανακαλύψεων και εγκρίσεων. Μεταξύ των μεγαλύτερων έργων που ανακαλύφθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια είναι το κοίτασμα φυσικού αερίου Shahini του Ιράν και το κοίτασμα πετρελαίου Venus της TotalEnergies στη Ναμίμπια.

Εκπρόσωπος της TotalEnergies δήλωσε ότι η εταιρεία πιστεύει ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνεται γύρω στο 2030, αλλά αυτό θα συμβεί με βραδύτερο ρυθμό από τον φυσικό ρυθμό μείωσης των υφιστάμενων κοιτασμάτων.

"Απαιτούνται ακόμη νέα πετρελαϊκά έργα για να καλυφθεί αυτή η ζήτηση και να διατηρηθούν οι τιμές σε αποδεκτά επίπεδα, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια δίκαιη μετάβαση που θα δώσει χρόνο στους ανθρώπους να προσαρμόσουν τη χρήση της ενέργειας", δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι η μεγάλη εταιρεία ακολουθεί "αυστηρές απαιτήσεις" όσον αφορά την ασφάλεια, τις εκπομπές και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στις δραστηριότητές της.

Η GEM προειδοποιεί ότι επειδή το χρονοδιάγραμμα από την ανακάλυψη μέχρι την παραγωγή είναι κατά μέσο όρο 11 χρόνια παγκοσμίως, οι νέες ανακαλύψεις δεν θα τεθούν σε λειτουργία πριν από τη δεκαετία του 2030, όταν η ΔΟΕ λέει ότι θα πρέπει να μειώσουμε την παραγωγή, με ορισμένα πεδία να χρειάζεται ακόμη και να κλείσουν.

Μια έκθεση που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα από την Carbon Tracker εξέτασε τις 25 μεγαλύτερες δημόσιες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου και διαπίστωσε ότι "απέχουν πολύ" από τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα. Ένας οργανισμός του ΟΗΕ προειδοποίησε επίσης ότι ο κόσμος ήταν "πολύ κοντά" στο να υπερβεί προσωρινά το όριο του 1,5C της συμφωνίας του Παρισιού, αφού επιβεβαίωσε ότι το 2023 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ.

"Η αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, όλες οι προσδοκίες για το τι έχουμε δει και θα συνεχίσουμε να βλέπουμε καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, είναι ενδεικτικές του κόσμου που έρχεται, καθώς αγνοούνται αυτές οι προειδοποιήσεις ότι δεν υπάρχουν νέα πεδία", δήλωσε ο Ζιμερμαν.