ΓΓ ΟPEC: Η Ενεργειακή Ασφάλεια Περιλαμβάνει Όλα τα Έθνη, Όλα τα Καύσιμα και Όλες τις Τεχνολογίες!

ΓΓ ΟPEC: Η Ενεργειακή Ασφάλεια Περιλαμβάνει Όλα τα Έθνη, Όλα τα Καύσιμα και Όλες τις Τεχνολογίες!
Επιμέλεια: Αδάμ Αδαμόπουλος
Παρ, 29 Μαρτίου 2024 - 08:00

Από το ξέσπασμα, το φθινόπωρο του περασμένου έτους, της δημόσιας διαμάχης σχετικά με τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις για τη ζήτηση πετρελαίου μεταξύ του OPEC και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, έγινε προφανές ότι τους δύο οργανισμούς χωρίζει βαθύ χάσμα. Οι εκθέσεις τους με τα εκ διαμέτρου αντίθετα συμπεράσματα δημοσιεύθηκαν τον περασμένο 

Οκτώβριο, ήτοι, λίγες εβδομάδες πριν από την διεξαγωγή της COP28, στο Ντουμπάι. Σε συνέντευξή του στο Oilprice.com, ο Haitham al-Ghais, Γενικός Γραμματέας του διεθνούς πετρελαϊκού καρτέλ επιβεβαιώνει τη θέση του OPEC, σχετικά με τη μακροπρόθεσμη ζήτηση του ορυκτού, ενώ αναπτύσσει την προοπτική του σχετικά με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στα χρόνια που έρχονται. Τα σχόλιά του αντανακλούν μια πολύ διαφορετική προοπτική από εκείνη του ΙΕΑ, αναφορικά με ορισμένες βασικές μεταβλητές που θα καθορίσουν ένα μεγάλο τμήμα του ενεργειακού μέλλοντος του κόσμου.

Ο ισχυρός άνδρας του OPEC σημειώνει, επίσης, ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η πετρελαϊκή βιομηχανία και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι ανταγωνιστές σε ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος, όπου η επιτυχία του ενός αποτελεί θανάσιμη απειλή για τον άλλο!

Όπως υποστηρίζει, πρέπει να γίνει σαφές ότι η οικοδόμηση ενός μέλλοντος χαμηλών εκπομπών, παράλληλα με την επίτευξη ενεργειακής ασφάλειας και την παροχή πλήρους πρόσβασης στην ενέργεια, έχει πολλούς δρόμους. Δεν είναι μόνο ένα μονοπάτι για όλους, είτε πρόκειται για μια χώρα είτε για μια βιομηχανία. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στο αποτέλεσμα της COP28.

Το energia.gr επεξεργάστηκε και παραθέτει αυτούσια τη συνέντευξη του επικεφαλής του OPEC:

Oilprice.com: Ήταν οι συζητήσεις χωρίς αποκλεισμούς στην COP28 στα ΗΑΕ μια στιγμή καμπής; Ποιες είναι οι απόψεις σας σχετικά με το αποτέλεσμα;

Ο ΟPEC αισθάνεται υπερήφανος για τη χώρα-μέλος του, τα ΗΑΕ, για την  επιτυχή έκβαση της COP28. Η διοργάνωσή της υπογράμμισε τον ρόλο των ΗΑΕ ως ηγέτη στα θέματα του κλίματος, καθώς και τις δυνατότητές τους στον τομέα της παροχής ενέργειας.

Είναι ζωτικής σημασίας να κινούμαστε χωρίς αποκλεισμούς. Στον ΟPEC δεν απορρίπτουμε κανέναν και τίποτα. Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος προς τα εμπρός. Ήταν εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι τα ΗΑΕ έφεραν όλες τις αντίθετες απόψεις στο τραπέζι της COP28.

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η οικοδόμηση ενός μέλλοντος χαμηλών εκπομπών, παράλληλα με την επίτευξη ενεργειακής ασφάλειας και την παροχή πλήρους πρόσβασης στην ενέργεια, έχει πολλούς δρόμους. Δεν είναι μόνο ένα μονοπάτι για όλους, είτε πρόκειται για μια χώρα είτε για μια βιομηχανία. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στο αποτέλεσμα της COP28.

Είναι επίσης σημαντικό να τονιστεί ότι η πετρελαϊκή βιομηχανία ήταν ενεργή στην COP28, με 52 πετρελαϊκές εταιρείες που αντιπροσωπεύουν το 40% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου - μεταξύ των οποίων πολλές από τις χώρες μέλη του ΟPEC - να υιοθετούν τον Χάρτη Αποκλιμάκωσης του Πετρελαίου και του Φυσικού Αερίου. Με τον τρόπο αυτό, δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στο net zero, έως το 2050, να τερματίσουν τα παρόντα επίπεδα καύσης έως το 2030 και να περιορίσουν τις εκπομπές μεθανίου στο σχεδόν μηδέν έως το 2030.

Στον ΟPEC πιστεύουμε σε μια προσέγγιση όλων των μορφών ενέργειας. Καμία μεμονωμένη πηγή ενέργειας δεν μπορεί να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση και τις αναπτυξιακές ανάγκες όλων. Πιστεύουμε σε μια προσέγγιση για όλους τους λαούς, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες, τις εθνικές συνθήκες και τις αναπτυξιακές προτεραιότητες όλων των χωρών, ώστε να μην μείνει κανείς πίσω.

Πιστεύουμε επίσης σε μια προσέγγιση όλων των τεχνολογιών, γι' αυτό και οι χώρες μέλη μας επενδύουν στη δέσμευση και αποθήκευση του άνθρακα, στην άμεση δέσμευση του αέρα, στην κυκλική οικονομία του άνθρακα, καθώς και σε άλλες πηγές ενέργειας, όπως το υδρογόνο, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η πυρηνική ενέργεια.

Μετά την COP28, ο στόχος μας πρέπει να είναι η μείωση των εκπομπών - ο βασικός στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού - διασφαλίζοντας παράλληλα την ενεργειακή ασφάλεια και την καθολική πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή ενέργεια.

Oilprice.com: Ποια θα είναι η προσέγγιση του Οργανισμού το 2024 όσον αφορά τα κλιματικά ζητήματα;

Ο ΟPEC και οι χώρες -μέλη του, από την ίδρυση του οργανισμού, παρακολουθούν πάντοτε με προσοχή θέματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των κλιματικών ζητημάτων.

Το 2024, ο βασικός στόχος του OPEC+ παραμένει να συμβάλει στη διασφάλιση βιώσιμης σταθερότητας στις αγορές πετρελαίου, κάτι που είναι προς το συμφέρον των παραγωγών, των καταναλωτών και της παγκόσμιας οικονομίας. Αυτή η σταθερότητα είναι ζωτικής σημασίας ως πλατφόρμα για μελλοντικές επενδύσεις στην εξερεύνηση και την παραγωγή, καθώς και για τεχνολογίες που συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών.

Η Γραμματεία του ΟPEC, η οποία υποστηρίζει τις χώρες -μέλη μας με έρευνα και δεδομένα για μια σειρά από βασικά ζητήματα της πετρελαϊκής και ενεργειακής βιομηχανίας, γνωρίζει πλήρως τη σημασία των κλιματικών ζητημάτων. Για τον λόγο αυτό διαθέτουμε ένα ειδικό Τμήμα Περιβαλλοντικών Θεμάτων, το οποίο παράγει πολύτιμη έρευνα και ανάλυση σχετικά με την κλιματική αλλαγή, τη βιώσιμη ανάπτυξη και άλλα σχετικά θέματα.

Επιπλέον, η Γραμματεία θα παρακολουθεί τις σχετικές εξελίξεις και διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, μαζί με άλλες διακυβερνητικές διαδικασίες, και θα φιλοξενεί τεχνικά εργαστήρια και συναντήσεις συντονισμού για την ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών σχετικά με την κλιματική αλλαγή, στο πλαίσιο των προσπαθειών του ΟPEC να προωθήσει την ανταλλαγή πληροφοριών.

Η προώθηση της τεχνολογικής καινοτομίας θα παραμείνει επίσης στο επίκεντρο της προσοχής του ΟPEC. Από την άποψη αυτή, οι χώρες -μέλη μας θα συνεχίσουν να επενδύουν στην επιχειρησιακή αποδοτικότητα, στo upstream και στο downstream, να αναπτύσσουν την τεχνογνωσία για να συμβάλουν περαιτέρω στην απαλλαγή της πετρελαϊκής βιομηχανίας από τις εκπομπές άνθρακα και να κινητοποιούν καθαρότερες τεχνολογίες σε κλίμακα.

Oilprice.com: Μετά την COP28, βλέπετε ότι η ζήτηση πετρελαίου θα κορυφωθεί σύντομα ή βλέπετε ότι ο κόσμος θα συνεχίσει να απαιτεί περισσότερο πετρέλαιο;

Αυτό που μας δείχνει το μέλλον είναι ότι πρέπει να αγκαλιάσουμε όλες τις μορφές ενέργειας. Δεν πρόκειται για την επιλογή της μιας πηγής έναντι της άλλης, ιδίως καθώς η ζήτηση ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά 23% έως το 2045, λόγω του διπλασιασμού του μεγέθους της παγκόσμιας οικονομίας, του παγκόσμιου πληθυσμού που ξεπερνά τα 9,5 δισεκατομμύρια και δεδομένου ότι δισεκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε βασικές μορφές ενέργειας.

Φαίνεται ότι υπάρχουν ορισμένες προοπτικές που είναι ιδεολογικά καθοδηγούμενες, με μια εξαιρετικά στενή διαμόρφωση των προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας. Για παράδειγμα, το καθαρό μηδενικό σενάριο του ΙΕΑ είναι ένα κανονιστικό σενάριο, το οποίο περιγράφει τί πρέπει να συμβεί για να επιτευχθεί το προκαθορισμένο μέλλον του.

Είναι αλήθεια ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - κυρίως η ηλιακή, η αιολική και η γεωθερμική ενέργεια - θα αναπτυχθούν ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη πηγή ενέργειας τις επόμενες δεκαετίες, δεδομένης της χαμηλής τους αφετηρίας. Ωστόσο, οι υδρογονάνθρακες θα εξακολουθήσουν να απαιτούνται μέχρι και τον 21ο αιώνα και πέραν αυτού, και βλέπουμε ότι το πετρέλαιο θα διατηρήσει το μεγαλύτερο μερίδιο του ενεργειακού μείγματος, σχεδόν 30%, και ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί σε 116 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το 2045.

Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι η πετρελαϊκή βιομηχανία και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι ανταγωνιστές σε ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος, όπου η επιτυχία του ενός αποτελεί θανάσιμη απειλή για τον άλλο. Υπάρχουν άρρηκτοι δεσμοί μεταξύ της πετροχημικής και της πετρελαϊκής βιομηχανίας και της βιομηχανίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Για παράδειγμα, η μαζική παραγωγή ανεμογεννητριών δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ζωτικής σημασίας προϊόντα τελικής χρήσης πετρελαίου, όπως υαλοβάμβακας, ρητίνη και πλαστικό. 

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σαφές ότι οι εκκλήσεις για διακοπή των επενδύσεων στους υδρογονάνθρακες δεν συμβάλλουν ούτε στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ούτε στη διατήρηση της ενεργειακής ασφάλειας. Αντίθετα, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προσπαθήσουν να διασφαλίσουν τη μελλοντική ενεργειακή ασφάλεια ενόψει της αυξανόμενης αύξησης του πληθυσμού και της ενεργειακής ζήτησης, με παράλληλη μείωση των εκπομπών, με την υιοθέτηση μιας ολιστικής προσέγγισης που θα περιλαμβάνει όλα τα έθνη, όλα τα καύσιμα και όλες τις τεχνολογίες!