Οι δημαρχιακές εκλογές της Τουρκίας, την προσεχή Κυριακή, 31 Μαρτίου ε.έ. και στην Ελλάδα, για το Ευρωκοινοβούλιο, στις 7 Μαΐου, θεωρούνται ιδιαιτέρως σημαντικές. Θα κρίνουν το μέλλον των δύο κυβερνήσεων, την επομένη τετραετία. Η μεν κυβέρνηση του προέδρου Ερντογάν θα προσπαθήσει να κερδίσει τουλάχιστον την δημαρχία της Κωνσταντινουπόλεως, του μεγαλυτέρου αστικού κέντρου

της Τουρκίας και «καρδιάς» της οικονομίας της, η δε κυβέρνηση της «Νέας δημοκρατίας» να διασφαλίσει την κυριαρχία του Κυρ. Μητοστάκη στο κεντρόφυγο κόμμα, εξ ου και διατήρησε τον «σταυρό προτιμήσεως» για τους υποψηφίους του, εν αντιθέσει με όσα έλεγε στο παρελθόν.

Εν τούτοις, οι πολιτικές επιδιώξεις του Ερντογάν διαφέρουν από εκείνες του Κυρ. Μητσοτάκη. Ο μεν επιδιώκει να αλλάξει το σύνταγμα και να παρατείνει την θητεία του ως κυβερνήτου της γείτονος μέχρις του 2028 - οπότε προτίθεται ν’ αποχωρήσει της πολιτικής εις ηλικίαν 75 ετών, ο δε πρωθυπουργός της Ελλάδος, ν’ αποφύγει τυχόν παραπομπές στην δικαιοσύνη, για τα Τέμπη και το σκάνδαλο των Υποκλοπών (τηλεακροάσεων), διατηρώντας αλώβητο το άρθρο 87 του συντάγματος που επιτρέπει την παραγραφή δικαστικής διώξεως μελών του κοινοβουλίου μετά πάροδον δύο βουλευτικών περιόδων.

Κοινό σημείο αμφοτέρων των εκλογικών αναμετρήσεων εις Τουρκία και Ελλάδα είναι η αβεβαιότης. Ο Ερντογάν ήδη στην προηγουμένη αρχαιρεσία έχασε από τον Εκρέμ Ιμάμογλου την δημαρχία της Κων/λεως και ευελπιστεί τώρα στην «ρεβάνς», ευνοούμενος  της διακοπής συνεργασία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος (CHP) με το φιλοκουρδικό κόμμα και το μικρό εθνικιστικό «Ιγί» που κατεβαίνουν στις δημοτικές εκλογές με ιδικό τους υποψήφιο.

Έχει κι ο Τούρκος πρόεδρος τις δυσκολίες του καθώς το νέο κόμμα της Ευημερίας «ΥRΚ» του Φατίχ Ερμπακάν διεκδικεί τις ψήφους των φανατικών μουσουλμάνων που αποτελούσαν πελατεία του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΠ. Ο μεγαλύτερος όμως κίνδυνος για τα σχέδια του Ερντογάν προέρχεται από την οικονομία που «τρέχει» με πληθωρισμό άνω του 50% ετησίως και υποτίμηση της Τουρκικής λίρας στις 35 ΤΛ ανά ευρώ, που κάνει ακόμη και την Ελληνική αγορά να φαίνεται πιο φθηνή.

Οι εξωτερικές περιπλοκές της Τουρκίας, όσο κι αν αφήνουν ανεπηρέαστες τις δημαιρεσίες δεν παύουν ν’ απασχολούν την διεθνή σκηνή, ιδίως μετά την πολύνεκρη επίθεση του Ισλαμικού κράτους (ISIS) στην Μόσχα, καθώς εμφανίζεται η χώρα ως έδρα κι αφετηρία της μεταβάσεως των τρομοκρατών στην Ρωσική πρωτεύουσα και τόπος εκπαιδεύσεως των επί δύο μήνες. Εξ ου και τρεις χιλιάδες συλλήψεις υπόπτων οπαδών του ΙSIS, το τελευταίο 9μηνο στην γείτονα. Εάν οι οπαδοί του Ισλαμικού κράτους είναι τόσον πολλοί στην Τουρκία τότε οι εκλογές εξαρτώνται εν τινί τρόπω και από πώς θα διεξαχθούν: Με αστυνομικά μέτρα ή ελευθέρως; Οπότε το αποτέλεσμα επηρεάζεται.

Ως προς τα δικά μας τώρα είναι ακόμη πρόωρο να συναγάγει κανείς συμπεράσματα. Πρώτα να δούμε πώς θα εξελιχθεί η Πρόταση μομφής στη βουλή, την οποία υπέβαλε σύμπασα η αριστερά αντιπολίτευση και εν συνεχεία, η δυναμική των περιπετειών του μεγάρου Μαξίμου, του οποίου η ατμόσφαιρα είναι βεβαρημένη. Τίποτε δεν αποκλείεται αλλά μέχρις Μαΐου, «πολύ νερό θα κυλήσει στο αυλάκι» της οδού Ηρώδου του Αττικού.