Ο κ. Πρωθυπουργός πρόσφατα επισκέφθηκε τον Καναδά. Ο  Καναδάς είναι πολύ πλούσια χώρα. Η οικονομία του Καναδά στηρίζεται (και) στους υδρογονάνθρακες. Τα συνολικά έσοδα του Καναδά μόνο το 2022 (πιο πρόσφατα ανακοινωθέντα στοιχεία) ανέρχονταν στο ποσό των $269 δισ. Όσο δηλαδή κόστισαν στην Ελλάδα τα 10ετή Μνημόνια. Αύξηση 54,6% σε σχέση με το 2021. Και ας φωνάζουν ορισμένοι 

- για τα μάτια του κόσμου - περί πράσινης μετάβασης κ.λπ. Στα χρήματα από τους υδρογονάνθρακες στηρίζεται η κοινωνική πολιτική του Καναδά. Επίσης, ο Καναδάς αξιοποιεί και άλλα ορυκτά. Τα συνολικά έσοδα του Καναδά από τα υπόλοιπα ορυκτά το 2021 ανήλθαν σε $126 δισ. Ο εξορυκτικός κλάδος του Καναδά (χωρίς τους υδρογονάνθρακες) απασχολεί, έμμεσα και άμεσα, 665 χιλιάδες άτομα.

Όσο αφορά τον τουρισμό του Καναδά;

Το 2023 τα έσοδα του Καναδά από τον τουρισμό ξεπέρασαν τα $109,5 δισ. Περίπου 22 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται τον Καναδά ετησίως. Όπως διαπιστώνουμε συνεπώς, ο τουρισμός και οι εξορύξεις πηγαίνουν χέρι-χέρι. Το αναφέρουμε αυτό επειδή κάποιοι, ειδικά στην Κρήτη, ανησυχούν (τάχα) μην τυχόν και υπάρξει πρόβλημα στον τουρισμό του νησιού.

Ελπίζουμε αυτά να τα είπε ο Καναδός Πρωθυπουργός στον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Και κάτι τελευταίο.

Για να σταματήσουν οι ανοησίες που ακούγονται από ορισμένους του στυλ «Συγκρίνεται ο Καναδάς με την Ελλάδα;». Η απάντηση είναι ΝΑΙ, συγκρίνεται. Είναι πιο έξυπνοι οι Καναδοί από τους Έλληνες; Παρομοίως ακούγονται και άλλες, πιο ανόητες κινδυνολογίες όπως: «Θα γίνουμε Νιγηρία». Αν κάποιοι/ες μας θεωρούν «Νιγηριανούς» τότε να ΜΗΝ συμμετάσχουν στις εκλογές και να ΜΗΝ τολμήσουν να ζητήσουν την ψήφο των «Νιγηριανών». Επίσης, είναι άκρως ρατσιστική η αναφορά περί «Νιγηρίας». Όσοι ξανα-αναφερθούν σε αυτό, ας γνωρίζουν ότι ίσως υποκρύπτεται υποσυνείδητος ακραίος ρατσισμός σε αυτήν την αναφορά. Αυτό είναι απαράδεκτο. Τελεία και παύλα. Καλό θα είναι λοιπόν να μην ξανακουσθεί ούτε από πολιτικά πρόσωπα, ούτε από επιστήμονες, ούτε από κουκουλοφόρους ψευδο-οικολο-ακτιβιστές (τρολ) του διαδικτύου οποιαδήποτε αναφορά περί «Νιγηρίας».

Αρκετά με τις ανοησίες που κρατούν τη χώρα εδώ και πολλά χρόνια οικονομικά αδύναμη.

Τα στοιχεία για τον Καναδά εδώ, εδώ, και εδώ

 

*Ο Δρ. Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από τη Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης