Ευρωεκλογές και Ενέργεια: Ποιες οι Θέσεις των Κομμάτων - Μία Σύγκριση για Διευκόλυνση

Ευρωεκλογές και Ενέργεια: Ποιες οι Θέσεις των Κομμάτων - Μία Σύγκριση για Διευκόλυνση
του Δρ. Σωτήρη Καμενόπουλου*
Σαβ, 23 Μαρτίου 2024 - 09:16

Τον Ιούνιο οι Έλληνες πολίτες θα ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές. Τα κόμματα σιγά-σιγά επιλέγουν τους υποψηφίους τους οι οποίοι θα πρέπει να στηρίξουν στην επόμενη Ευρωβουλή τις θέσεις των κομμάτων σε σχέση με τα μεγάλα Ευρωπαϊκά θέματα. Από τις μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεις διαπιστώνεται πως το πιο σημαντικό διακύβευμα των πολιτών είναι η ακρίβεια. Ακριβώς δηλαδή, όπως είχε εκτιμηθεί τον Δεκέμβριο του 2021 από τον γράφοντα.  Η ακρίβεια συνδέεται άμεσα με τις κακές πολιτικές αποφάσεις των προηγούμενων ετών που ελήφθησαν στις Βρυξέλλες. Αυτό ακριβώς είναι το νόημα της φράσης «εισαγόμενη ακρίβεια» που ακούγεται τελευταία. Η επαρκής και φτηνή ενέργεια αποτελεί, και θα αποτελεί, το Α και το Ω των κρίσιμων θεμάτων για τα επόμενα 50+ χρόνια στην Ευρώπη

Ως εκ τούτου λοιπόν, είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι Έλληνες ψηφοφόροι τις θέσεις των κομμάτων όσο αφορά τα ενεργειακά θέματα (ΑΠΕ και υδρογονάνθρακες) ώστε να έχουν πλήρη άποψη προκειμένου να ψηφίσουν. Οι εκλογές είναι πολύ σοβαρό θέμα για να πάει κάποιος αδιάβαστος. Ειδικά οι συγκεκριμένες Ευρωεκλογές θα αποτελέσουν κρισιμότατο μεταίχμιο για το μέλλον των παιδιών μας. Μετά την απομάκρυνση εκ της κάλπης ουδέν λάθος θα αναγνωρίζεται.

Έχει ενδιαφέρον λοιπόν να παρουσιασθεί συγκριτικά ολόκληρη η εικόνα με τις θέσεις διάφορων κομμάτων. Στους Πίνακες 1-3παρουσιάζονται τα προγράμματα των κομμάτων σε σχέση με τα ενεργειακά θέματα και τους υδρογονάνθρακες. Αναφέρονται επίσης οι σχετικές επίσημες ιστοσελίδες των κομμάτων. Η σειρά με την οποία παρουσιάζονται τα κόμματα είναι τυχαία.

Πίνακας 1.

Πίνακας 2.

Πίνακας 3.

  1. Το ΚΙΝΑΛ στην επίσημη ιστοσελίδα του δεν έχει καμία σχετική προγραμματική θέση για την ενέργεια και τους υδρογονάνθρακες. Παρουσιάζονται μόνο ορισμένα παλαιά άρθρα του κ. Ανδρουλάκη τα οποία παρουσιάζονται ως θέσεις του κόμματος.
  2. Στην επίσημη ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σαφέστατη-ξεκάθαρη θέση εναντίον των εξορύξεων των υδρογονανθράκων. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει μόνο ΑΠΕ.
  3. Στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Λύσης δενδιαπιστώθηκαν προγραμματικές θέσεις για την ενέργεια και τους υδρογονάνθρακες. Ακριβώς όπως στο ΚΙΝΑΛ.
  4. Στην επίσημη ιστοσελίδα της ΝΔ διαπιστώθηκαν μόνο κάποιες παλαιές θέσεις του κόμματος (από τις εκλογές του 2023;) οι οποίες αφορούν αποκλειστικά και μόνο τις ΑΠΕ και καθόλου τους υδρογονάνθρακες.
  5. Στην επίσημη ιστοσελίδα της κ. Λατινοπούλου υπάρχουν πολιτικές θέσεις-προτάσεις αποκλειστικά και μόνο υπέρ των ΑΠΕ. Καθόλου για τους υδρογονάνθρακες.
  6. Οι Σπαρτιάτες έχουν θέση αποκλειστικά και μόνο υπέρ των υδρογονανθράκων. Δεν φαίνονται καθόλου οι ΑΠΕ.
  7. Η Νίκη έχει σαφέστατη θέση υπέρ των υδρογονανθράκων αλλά και των ΑΠΕ.
  8. Το κόμμα του κ. Λοβέρδου δεν έχει ακόμη επίσημη ιστοσελίδα. Δεν φαίνεται να διαθέτει πολιτικές θέσεις-προτάσεις για την ενέργεια.
  9. Στην επίσημη ιστοσελίδα του Κόσμου (Πέτρος Κόκκαλης) δεν υπάρχουν ξεχωριστές θεματικές ενότητες. Υπάρχει ωστόσο διάχυτη η θέση του κόμματος αποκλειστικά και μόνο υπέρ των ΑΠΕ. Αυτό φαίνεται και στο καταστατικό του κόμματος.
  10. Στην επίσημη ιστοσελίδα του ΚΚΕ υπάρχουν 23 θεματικές ενότητες, αλλά όχι για την ενέργεια. Ωστόσο, υπάρχει θεματική ενότητα για το περιβάλλον.
  11. Οι Πατριώτες του κ. Εμφιετζόγλου δεν διαθέτουν στην επίσημη ιστοσελίδα τους προγραμματικές θέσεις για υδρογονάνθρακες-ενέργεια. Ωστόσο παρουσιάζονται άρθρα του κ. Εμφιετζόγλου από τα οποία φαίνονται οιαπόψεις του για τους υδρογονάνθρακες-ενέργεια.

Από τα παραπάνω συμπεραίνει κανείς πως, εν όψει των κρισιμότατων επερχόμενων Ευρωεκλογών, το τελευταίο πράγμα που ενδιαφέρει τα κόμματα τα οποία ευελπιστούν να κυβερνήσουν, είναι η επαρκής προσφορά ενέργειας και πως αυτή μπορεί θα καταστεί πιο φθηνή ώστε να βοηθήσει την απελπιστικά χαμηλή ανταγωνιστικότητα της χώρας μας.


*Ο Δρ. Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από τη Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης