Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι εξαγωγές αυξήθηκαν και τα διυλιστήρια συνέχισαν να αυξάνουν τη δραστηριότητά τους, ενώ τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA)

Οι τιμές του αργού συνέχισαν την πτώση που είχαν νωρίτερα σήμερα, ενώ βρίσκονται εν αναμονή και των ανακοινώσεων της Fed για τα επιτόκια (βλ. εδώ).

Τα αποθέματα αργού μειώθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, υποχωρώντας κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια, φτάνοντας τα 445 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 15 Μαρτίου, σύμφωνα με την EIA, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για άνοδο κατά 13.000 βαρέλια.

Τα αποθέματα βενζίνης συνέχισαν για έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα να μειώνονται, υποχωρώντας κατά 3,3 εκατομμύρια βαρέλια, στα 230,8 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με την EIA. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει μείωση κατά 1,3 εκατ. βαρέλια.

Στις αμερικανικές ακτές του Κόλπου του Μεξικού, τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 1,82 εκατομμύρια βαρέλια στα 76,58 εκατομμύρια βαρέλια, το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και τρία χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΙΑ.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου αύξησαν σε γενικές γραμμές τις απώλειές τους μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της αμερικανικής υπηρεσίας, με το αργό τύπου Brent να υποχωρεί κατά 1,45 δολάρια ή 1,7%, στα 85,93 δολάρια το βαρέλι στις 11:19 τοπική ώρα (17:19 ώρα Ελλάδος). Παρά την πτώση των αποθεμάτων, οι τιμές του πετρελαίου επέκτειναν τις απώλειες εν μέρει λόγω της ασθενέστερης ζήτησης της βενζίνης, δήλωσε ο Bob Yawger, διευθυντής ενεργειακών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στη Mizuho. «Το ράλι που είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες οφείλεται εν μέρει στη βενζίνη, αλλά αυτά τα βασικά στοιχεία δεν είναι τόσο ισχυρά», είπε ο Yawger.

Η προμήθεια βενζίνης για κινητήρες αυτοκινήτων, η οποία αντιπροσωπεύει την καταναλωτική ζήτηση, μειώθηκε κατά 235.000 βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας τα 8,8 εκατομμύρια bpd, πε΄φτοντας για πρώτη φορά εδώ και τρεις εβδομάδες κάτω από τα 9 εκατομμύρια bpd.

Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 1,7 εκατομμύρια bpd στα 4,8 εκατομμύρια bpd, με αποτέλεσμα οι καθαρές εισαγωγές αργού στις ΗΠΑ να μειωθούν κατά 947.000 bpd. Τα διυλιστήρια άρχισαν να αυξάνουν τη δραστηριότητα τον τελευταίο μήνα, μετά από τις έντονες χειμερινές καιρικές συνθήκες και διακοπές που επηρέασαν τα ποσοστά επεξεργασίας.

Οι ροές αργού στα διυλιστήρια αυξήθηκαν κατά 127.000 bpd και οι ρυθμοί χρησιμοποίησης των διυλιστηρίων κέρδισαν 1 ποσοστιαία μονάδα την εβδομάδα, φτάνοντας στο 87,8% της συνολικής τους δυναμικότητας. Τα αποθέματα αποσταγμάτων, που περιλαμβάνουν ντίζελ και πετρέλαιο θέρμανσης, αυξήθηκαν κατά 624.000 βαρέλια, στα 118,5 εκατομμύρια βαρέλια, έναντι προσδοκιών για πτώση 87.000, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΙΑ.