Πτώση της Τιμής του Αργού Εν Όψει της Ανακοίνωσης της Πολιτικής Επιτοκίων της Fed

Πτώση της Τιμής του Αργού Εν Όψει της Ανακοίνωσης της Πολιτικής Επιτοκίων της Fed
επιμέλεια: Δημήτρης Φάρος
Τετ, 20 Μαρτίου 2024 - 14:29

Πτώση σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου σήμερα, Τετάρτη, μετά από το υψηλό πολλών μηνών που παρατηρήθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για την ανακοίνωση της πολιτικής επιτοκίων της Fed, της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αργότερα μέσα σήμερα

Ειδικότερα, τα συμβόλαια του αργού τύπου Brent για τον Μάιο σημείωναν πτώση κατά 72 σεντς ή 0,82%, φτάνοντας στα 86,66 δολάρια το βαρέλι στις 12:01 ώρα Γρκήνουιτς (14:01 ώρα Ελλάδος). Επίσης, τα συμβόλαια του αμερικανικού WTI (West Texas Intermediate) για παραδόσεις Απριλίου, υποχώρησαν κατά 84 σεντς ή 1,01%, φτάνοντας στα 82,63 δολάρια.

Το συμβόλαιο Μαΐου του WTI ήταν στα 81,95 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 78 σεντς ή 0,94%. Στο χαμηλότερο επίπεδο της ημέρας, τα συμβόλαια διαπραγματεύονταν κατά περισσότερο από 1 δολάριο χαμηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη διαπραγμάτευση, ωστόσο οι αναλυτές εξακολουθούν να θεωρούν την αγορά ισχυρή.

«Το θεμελιώδες σκηνικό δεν έχει αλλάξει και παραμένει υποστηρικτικό δεδομένων των συνεχιζόμενων προβλημάτων στη διύλιση και τις εξαγωγές από τη Ρωσία», δήλωσε ο αναλυτής της PVM, Tamas Varga.

Το Brent είχε φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τις 31 Οκτωβρίου κατά την χθεσινή συνεδρίαση, αγγίζοντας τα 87,38 δολάρια το βαρέλι, ενώ το WTI έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 27 Οκτωβρίου, στα 83,47 δολάρια.

 

Οι επιθέσεις της Ουκρανίας σε ρωσικές μονάδες διύλισης συνέβαλαν στην αύξηση των τιμών του αργού, καθώς οι συμμετέχοντες στην αγορά αξιολόγησαν τον αντίκτυπο στα ισοζύγια προσφοράς αργού και καυσίμου. «Εάν αυτές οι διακοπές παραταθούν, αυτό θα μπορούσε τελικά να αναγκάσει τους Ρώσους παραγωγούς να μειώσουν την προσφορά εάν δεν είναι σε θέση να εξάγουν όλο αυτό το αργό πετρέλαιο», δήλωσε ο αναλυτής της ING Warren Patterson. Οι επενδυτές αναμένουν την ανακοίνωση της Federal Reserve αργότερα σήμερα, Τετάρτη, ως ένδειξη για την πορεία των επιτοκίων για το υπόλοιπο του έτους.

Σύμφωνα με το Reuters, η Fed δεν προβλέπεται να μειώσει το κόστος δανεισμού, αλλά οι νέες οικονομικές προβλέψεις θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν μικρότερες μειώσεις επιτοκίων και καθυστέρηση στην έναρξη της πολιτικής χαλάρωσης σε σχέση με ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Το index του δολαρίου ΗΠΑ ανέβηκε υψηλότερα ενόψει της απόφασης της Fed, γεγονός που μπορεί επίσης να μειώσει τη ζήτηση πετρελαίου για αγοραστές σε χώρες που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα.

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης τα επίσημα στοιχεία αποθεμάτων τα οποία θα ανακοινώσει η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών (ΕΙΑ) των ΗΠΑ στις 14:30 ώρα Γρκήνουιτς (16:30 ώρα Ελλάδος) σήμερα, Τετάρτη. «Αποκλείοντας τυχόν απροσδόκητες αρνητικές εκπλήξεις από τη Fed ή από την EIA σήμερα το απόγευμα, η τρέχουσα αδυναμία δεν αναμένεται να διαρκέσει», προβλέπει ο Varga.

Από την πλευρά του, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου ανέφερε ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου και βενζίνης στις ΗΠΑ μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα αποθέματα αποσταγμάτων αυξήθηκαν, επικαλούμενο πηγές.