ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ της νέας χρονιάς μάς βρίσκει σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι. Οι λαοί της Ευρώπης καλούνται να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν όψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου. Ο πλανήτης αντιμετωπίζει πολλαπλές κρίσεις, οι οποίες δοκιμάζουν την ανθεκτικότητα και την συνοχή των κοινωνιών. Κλιματική αλλαγή, γεωπολιτικές εντάσεις, ενεργειακή κρίση είναι μερικές μόνο από τις προκλήσεις που καλούμαστε να διαχειριστούμε

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ για τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα δεν είναι πολύ ενθαρρυντικά. Ας πάρουμε για παράδειγμα τη χημική βιομηχανία της Ευρώπης των 27, που βρίσκεται στην καρδιά της βιομηχανικής παραγωγής. Πέρσι, κατέγραψε την τρίτη μεγαλύτερη πτώση στην παραγωγή, με μείωση 10,6%. Αυτή η μείωση της ανταγωνιστικότητας λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο κατά την οποία η χημική βιομηχανία βρίσκεται ενώπιον του μεγαλύτερου μετασχηματισμού στην ιστορία του κλάδου, ώστε να καταστεί κλιματικά ουδέτερη, κυκλική και ψηφιακή ταυτόχρονα με τη μετάβαση σε ασφαλή και βιώσιμα χημικά προϊόντα, έως το 2050.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, η ευρωπαϊκή γεωργία και η κτηνοτροφία βρίσκονται σε πολύ κρίσιμη καμπή. Οι αγρότες είναι οι πρώτοι που αισθάνονται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αλλά και του αυξανόμενου κόστους της ενέργειας και των γεωργικών εισροών. Ξηρασία και πλημμύρες κατέστρεψαν τις σοδειές τους και απείλησαν το ζωικό κεφάλαιο.

ΣΕ ΑΥΤΟ το πλαίσιο, η καινοτομία, η αειφόρα ανάπτυξη και η ευημερία είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την οικοδόμηση μιας κλιματικά ουδέτερης, ανθεκτικής και κοινωνικής Ευρώπης. Πώς μπορούμε να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους; Ισχυρή Ευρώπη, που μπορεί να στέκεται στα πόδια της, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ισχυρή αγροτική οικονομία και ανταγωνιστική βιομηχανία.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ αυτό, πιστεύω ότι οι στόχοι της πολιτικής της επόμενης θητείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να βασιστούν σε τρεις πυλώνες.
Πρώτον, να τεθεί η ανταγωνιστικότητα στο επίκεντρο της χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιδιώκοντας τη χρυσή τομή μεταξύ βιομηχανικής και κλιματικής πολιτικής. Δεύτερον, να εφαρμοστεί η Πράσινη Συμφωνία στην πράξη, χρησιμοποιώντας ένα συνεκτικό ρυθμιστικό πλαίσιο. Και τρίτον, να ενισχυθούν τα οικοσυστήματα καινοτομίας και να υποστηριχθεί ο τομέας της Έρευνας και Ανάπτυξης.

ΜΕ ΜΙΑ φιλόδοξη στρατηγική ενίσχυσης της καινοτομίας και της βιομηχανικής παραγωγής, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον της Ευρώπης, και σε στενή συνεργασία μεταξύ των θεσμών, των παραγωγικών φορέων και της κοινωνίας των πολιτών, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχουμε μία πράσινη και δίκαιη ανάπτυξη, με δημιουργία καλής ποιότητας και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

ΕΤΑΙΡΙΚΑ στηρίζουμε διαχρονικά τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, με τα καινοτόμα προϊόντα και λύσεις που θα συμβάλουν στην κλιματική ουδετερότητα και την αειφορία. Μια από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χημική βιομηχανία είναι η μείωση της χρήσης υδρογονανθράκων, που είναι υπεύθυνοι για την απελευθέρωση αερίων του θερμοκηπίου.
Έχουμε αναπτύξει νέες τεχνολογίες και διαδικασίες παραγωγής που επιτρέπουν την αντικατάστασή τους με πιο βιώσιμες εναλλακτικές. Ένα παράδειγμα είναι η ανάκτηση ενέργειας και η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τη λειτουργία των εργοστασίων της.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ, επενδύουμε σε Έρευνα και Ανάπτυξη ώστε να βρει νέους τρόπους παραγωγής και χρήσης χημικών προϊόντων που να είναι ασφαλή και βιώσιμα. Προωθούμε την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία, επενδύοντας σε νέες τεχνολογίες που επιτρέπουν την αξιοποίηση αποβλήτων και παραπροϊόντων ως πρώτες ύλες.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ, η προσαρμογή στα νέα δεδομένα και η ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να επιτύχουμε την κλιματική ουδετερότητα. Η χημική βιομηχανία, με τη στήριξη των εταιρειών του κλάδου, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε καινοτόμες τεχνολογίες και λύσεις που θα μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε προς ένα πιο δίκαιο και αειφόρο μέλλον.

*Διευθύνων σύμβουλος της BASF Ελλάς ΑΒΕΕ

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")

Διαβάστε ακόμα