Οι εξεταστικές επιτροπές της βουλής είναι πολιτικό θέατρο κακής ποιότητος. «Εναπόκειται τώρα στη Δικαιοσύνη να πετύχει εκεί όπου ήταν προορισμένη να αποτύχει (ξανά) η Βουλή : στον ταχύ και διαφανή εντοπισμό των ευθυνών και στον καταλογισμό τους». Στο έγκλημα των Τεμπών βεβαίως («Καθημερινή», 12.03.23). Αλλά για να γίνη αυτό, πρέπει πρώτα να καταργηθή το άρθρο 86 του Συντάγματος

όπως κατηργήθη και το 16, περί κρατικής ανωτάτης παιδείας. Το άρθρο 86 παρέχει «μόνο» στη Βουλή την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά μελών της κυβερνήσεως, για ποινικά αδικήματα που …τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Δεν επιτρέπει στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη να επιληφθή της υποθέσεως,

Με την αθλία κι ανελλήνιστη τροποποίηση του Συντάγματος, αφηρέθη το 1986 η αρμοδιότης κατηγορίας κατά μελών της κυβερνήσεως, απ’ το ειδικό δικαστήριο που προεδρεύετο από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου και 12 κληρωτούς ανωτέρους και ανωτάτους δικαστές ως ίσχυε με το Σύνταγμα του 1975.

Έτσι, η εκδίκαση του εγκλήματος των Τεμπών πέρασε στα χέρια του κ. Μαρκόπουλου, το πόρισμα του οποίου (και της πλειοψηφίας) είναι καταγέλαστο. Υποστηρίζει ότι «το ατύχημα οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος» κι αγνοεί την αποδεδειγμένη ύπαρξη ενός βαγονίου της εμπορικής αμαξοστοιχίας που εξηφανίσθη μυστηριωδώς, το γεγονός ότι τουλάχιστον 20 θύματα από τα 57 δεν απέθαναν από την σύγκρουση αλλά από εγκαύματα ξυλολίου, που εξερράγη κατόπιν συγκρούσεως με το επιβατηγό τραίνο, ότι λείπει η σορός ενός θύματος κι ότι ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας εξετέλεσε υπουργική εντολή καλύψεως της περιοχής του συμβάντος, πριν γίνει η απαραίτητη έρευνα.

Η αρχή του «ισχυρού κράτους» καθιερώθη, με απεριόριστη την εκτελεστική εξουσία που επεξετάθη κι ανέλαβε καθήκοντα της δικαστικής ενώ η υπερέχουσα θέση του πρωθυπουργού ως επι κεφαλής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, τον μετέβαλε εις οιονεί δικτάτορα, με την τροποποίηση του Συντάγματος του 1986.

Ήδη όμως, όπως κι ο ίδιος αντελήφθη, επ’ ευκαιρία της καταργήσεως ουσιαστικώς του κρατικού μονοπωλίου της ανωτάτης παιδείας που κατοχύρωνε το διαβόητο άρθρο 16 του Συντάγματος 1975, επιβάλλεται και η κατάργηση του άρθρου 86, εις τρόπον ώστε να μην εκθέτει την εκάστοτε κυβέρνηση στα αδικήματα της παραβάσεως καθήκοντος, απιστίας και εν τέλει, τελέσεως εγκλημάτων δια παραλήψεως.

Όπως λέγουν και στον στρατό, όλες οι ευθύνες είναι του διοικητού κι όχι του οιουδήποτε επιλοχία.

Διαβάστε ακόμα