Reuters: Οι G7 Συζητούν το Κλείσιμο των Μονάδων Ηλεκτροπαραγωγής με Βάση τον Άνθρακα ως το 2035

Reuters: Οι G7 Συζητούν το Κλείσιμο των Μονάδων Ηλεκτροπαραγωγής με Βάση τον Άνθρακα ως το 2035
energia.gr
Δευ, 29 Απριλίου 2024 - 17:28

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ομάδα των Επτά πιο πλούσιων χωρών της Δύσης, που συναντώνται στην Ιταλία. συζητούν για την θέσπιση του 2035 ως κοινής ημερομηνίας-στόχου το 2035 για το κλείσιμο των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής τους με καύσιμο τον άνθρακα, δήλωσε στο Reuters πηγή κοντά στο θέμα σήμερα, Δευτέρα. Μια συμφωνία στο G7 για τον άνθρακα θα σηματοδοτούσε ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση που σηματοδότησε η Διάσκεψη Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP28 πέρυσι, στο Ντουμπάι, με αντικείμενο τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, ανάμεσα στα οποία ο άνθρακας είναι ο πιο ρυπογόνος.

Οι διπλωμάτες διαπραγματευτές των κρατών της Ομάδας των G7 (Ιταλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Καναδάς και Ιαπωνία) συζήτησαν το θέμα μέχρι αργά την Κυριακή, με μια χώρα να εξακολουθεί να αντιτίθεται στην κίνηση, σύμφωνα με την πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας που φιλοξενείται από την Ιταλία, η οποία έχει την εκ περιτροπής προεδρία της G7 φέτος, διεξάγεται τη Δευτέρα και την Τρίτη στο παλάτι Venaria του 17ου αιώνα, μια πρώην βασιλική κατοικία έξω από το Τορίνο. Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Τορίνο το βράδυ της Κυριακής, πυρπολώντας φωτογραφίες των ηγετών της G7, καθώς θεωρούν ότι δεν κάνουν αρκετά για να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή και φώναζαν συνθήματα όπως «Οι 7, εμείς το 99%».

Εκτός από την επιδίωξη συμφωνίας για τον τερματισμό της χρήσης άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η Ρώμης επιδιώκει, επίσης, να τονωθούν οι προσπάθειες για την ανάπτυξη χωρητικότητας αποθήκευσης μπαταριών και την τόνωση των επενδύσεων σε δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφεραν δύο πηγές, καθώς οι χώρες της G7 αυξάνουν την παραγωγή από ΑΠΕ.

Το μπλοκ G7 θα μπορούσε να υποδείξει την ανάγκη για εξαπλάσια αύξηση της χωρητικότητας των μπαταριών – που έχουν κρίσιμη σημασία για την αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ, η οποία είναι διαλείπουσα - έως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 2022, είπε στο Reuters μια από τις πηγές.

Η πυρηνική ενέργεια και τα βιοκαύσιμα είναι δύο άλλα θέματα στην κορυφή της ατζέντας της ιταλικής κυβέρνησης στη συνάντηση της G7, και θέλει να δει και τις δύο πηγές ενέργειας στο τελικό ανακοινωθέν μεταξύ των επιλογών που μπορούν να επιλέξουν τα κράτη της G7 για να μειώσουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων στην παραγωγή και τις μεταφορές ενέργειας. Όπως ανέφεραν πηγές,

Η δεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας τονίζει ότι η πυρηνική ενέργεια θα πρέπει να παίξει ρόλο στην επίτευξη του στόχου της χώρας για μηδενικές εκπομπές για το 2050, παρόλο που η πυρηνική ενέργεια απορρίφθηκε σε εθνικό δημοψήφισμα το 2011. Ο υπουργός Ενέργειας Gilberto Pichetto Fratin δήλωσε την Κυριακή ότι η Ρώμη ελπίζει να πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να αναγνωρίσει ότι τα βιοκαύσιμα μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές (διοξείδιο του άνθρακα) από τα οχήματα».

Το υπουργείο Ενέργειας της Ιταλίας αρνήθηκε να σχολιάσει τα ζητήματα που έχουν τεθεί σε διαπραγμάτευση στη συνάντηση της G7 στο Τορίνο.