Ο OPEC επανέλαβε σήμερα, Τρίτη, την πρόβλεψή του για σχετικά ισχυρή αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024 και το 2025 και αναθεώρησε περαιτέρω ανοδικά την εκτίμησή του για την οικονομική ανάπτυξη το τρέχον έτος, αναφέροντας ότι υπάρχουν περισσότερα περιθώρια βελτίωσης. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Reuters, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, στην πρόσφατη μηνιαία του έκθεση, σημειώνει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2,25 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2024 και κατά 1,85 εκατομμύρια bpd το 2025. Και οι δύο προβλέψεις διατηρούνται αμετάβλητες σε σχέση με την έκθεση του περασμένου μήνα.

Ας σημειωθεί ότι η πρόβλεψη για την αύξηση της ζήτησης του OPEC για το 2024 είναι πολύ υψηλότερη από αυτή πολλών άλλων φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ). Ειδικότερα, το πετρελαϊκό καρτέλ πιστεύει ότι η χρήση πετρελαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται για τις επόμενες δύο δεκαετίες, ενώ ο ΙΕΑ προβλέπει ότι θα κορυφωθεί μέχρι το 2030 καθώς θεωρεί ότι ο κόσμος θα στραφεί σε καθαρότερες μορφές ενέργειας.

Έτσι, στην τρέχουσα έκθεσή του, ο OPEC αναφέρει ότι η «εύρωστη δυναμική» στην οικονομική ανάπτυξη που παρατηρήθηκε στο τέλος του 2023 αναμένεται να επεκταθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή του για την οικονομική ανάπτυξη για το 2024 κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες, μετά από την άνοδο που παρατηρήθηκε τον περασμένο μήνα.

«Ενώ ορισμένοι υφεσιακοί παράγοντες εξακολουθούν να υφίστανται, η συνέχιση της αναμενόμενης δυναμικής από την αρχή του έτους θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόσθετες δυνατότητες ανόδου για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2024». αναφέρει ο OPEC στην έκθεση του Μαρτίου για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου. «Η ανάπτυξη σε Ινδία, Κίνα, αλλά και ΗΠΑ, το 2024 και το 2025, θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τις τρέχουσες προσδοκίες», όπως επισημαίνεται χαρατηριστικά.

Η έκθεση αναφέρει, επίσης, ότι η παραγωγή πετρελαίου στις χώρες του OPEC αυξήθηκε κατά 203.000 bpd τον Φεβρουάριο στα 26,57 εκατομμύρια bpd με τη Νιγηρία και τη Λιβύη να πρωτοστατούν, παρά τον νέο γύρο εθελοντικών περικοπών της παραγωγής από τη συμμαχία OPEC+, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο.


OPEC: Πώς αξιολογεί, στην έκθεση Μαρτίου, την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας


Σύμφωνα με την τρέχουσα έκθεση του
OPEC για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, το 2023 η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη συνέχισε να παρουσιάζει καλύτερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις προς το τέλος του έτους. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία, οι μεγάλες οικονομίες των ΗΠΑ και της Ινδίας σημείωσαν ισχυρή οικονομική ανάπτυξη κατά το β' εξάμηνο του '23, ενώ σταθερή διατηρήθηκε η δυναμική σε Κίνα, Βραζιλία και Ρωσία. Ωστόσο, όπως τονίζει ο OPEC, η Ευρωζώνη και η Ιαπωνία σημείωσαν ελαφρά μείωση της ανάπτυξης το β' εξάμηνο του περασμένου έτους. Αυτές οι τάσεις ανάπτυξης προβλέπεται, σύμφωνα με την νέα έκθεση του Οργανισμού, να συνεχιστούν και κατά το 1ο εξάμηνο του 2024, με την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη εφέτος να υπολογίζεται στο 2,8%, και η οποία αναμένεται να φτάσει το 2,9%, το 2025 (βλ. Γράφημα 1).


πηγή: OPEC Monthly Oil Market Report - March 2024


Οι κύριες οικονομίες εκτός ΟΟΣΑ, αυτές της Κίνας και της Ινδίας, μαζί με άλλα αναπτυσσόμενα ασιατικά έθνη, αναμένεται να διατηρήσουν την αναπτυξιακή τους δυναμική και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ώθηση της παγκόσμιας οικονομίας ανάπτυξη, ενώ η ανάπτυξη στις οικονομίες του ΟΟΣΑ προβλέπεται να έχει σχετικά χαμηλότερους ρυθμούς. Η προσμονή θετικής, σταθερής δυναμικής στις μεγάλες οικονομίες υποστηρίζεται από προσδοκίες για συνεχή χαλάρωση του γενικού πληθωρισμού καθ' όλη τη διάρκεια του 2024 και κατά το 2025. Αυτό αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση του πραγματικού εισοδήματος και, συνεπώς, την αύξηση στα περιθώρια καταναλωτικής δαπάνης. Ταυτόχρονα, ο OPEC προβλέπει ότι βασικές κεντρικές τράπεζες να ξεκινήσουν τη μείωση των επιτοκίων τους το 2024. Μία μετατόπιση προς πιο χαλαρές νομισματικές πολιτικές αναμένεται να ξεκινήσει το 2ο εξάμηνο του 2024 και να συνεχιστεί το 2025, με την πρόβλεψη ότι τα βασικά επιτόκια πολιτικής θα φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδό τους το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Το περιθώριο για πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης, πέρα από αυτά που έχουν ήδη εφαρμοστεί, αναμένεται να είναι περιορισμένο, με πιθανή την εξαίρεση ορισμένων ασιατικών οικονομιών, ιδιαίτερα της Κίνας και σε κάποιο βαθμό της Ινδίας, και πιθανώς και της Ιαπωνίας. Επιπλέον, ο OPEC στην τρέχουσα έκθεσή του, εφιστά την προσοχή στα αποτελέσματα των επερχόμενων εκλογών σε πολλές από τις βασικές οικονομίες του πλανήτη, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ινδονησία, η Νότια Αφρική, το Μεξικό, η Ρωσία και η Ινδία, που έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν τις δημοσιονομικές πολιτικές, τις γεωπολιτικές εξελίξεις και το εμπόριο, και τα οποία επιδρούν στη συνολική αναπτυξιακή δυναμική. Ανοδικές δυνατότητες για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη μπορεί να προκύψουν από μια ταχύτερη του αναμενομένου υποστροφή του πληθωρισμού, γεγονός που θα επιτρέψει στις μεγάλες κεντρικές τράπεζες να εξετάσουν την πιθανότητα μεγαλύτερης χαλάρωσης στις νομισματικές πολιτικές.

Επί πλέον, η ανάπτυξη το 2024 και το 2025 της Ινδίας, της Κίνας, καθώς και των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τις τρέχουσες προσδοκίες.

Με δεδομένο αυτό το οικονομικό πλαίσιο, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2024 προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σε ετήσια βάση, ακολουθούμενη από 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σε ετήσια βάση, το 2025. Σε περιφερειακή βάση, η μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης πετρελαίου αναμένεται σε οικονομίες εκτός ΟΟΣΑ, με αύξηση κατά σχεδόν 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σε ετήσια βάση, το 2024 και 1,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σε ετήσια βάση, το 2025. Η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου στις χώρες του ΟΟΣΑ προβλέπεται να κυμανθεί ελαφρά πάνω από 0,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σε ετήσια βάση, το 2024 και 0,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σε ετήσια βάση, το 2025, σύμφωνα με τον OPEC (βλ. Γράφημα 2).


πηγή: OPEC Monthly Oil Market Report - March 2024


Όσον αφορά τα προϊόντα πετρελαίου, τα καύσιμα μεταφορών πρόκειται να αποτελέσουν τον βασικό παράγοντα πίσω από την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου τόσο για εφέτος όσο και για το 2025. Η ζήτηση αεροπορικών καυσίμων προβλέπεται να παρουσιάσει τη μεγαλύτερη αύξηση σε ετήσια βάση, καθώς η διεθνής εναέρια κυκλοφορία συνεχίζει να ανακάμπτει και να φτάνει σε προ πανδημίας επίπεδα, τάση που υποστηρίζεται από αυξανόμενα εγχώρια αεροπορικά ταξίδια σε όλες τις περιοχές.

Η ζήτηση για βενζίνη αναμένεται να συνεχίσει να ενισχύεται από τα υγιή επίπεδα οδικής κινητικότητας σε μεγάλες καταναλώτριες χώρες και περιοχές, όπως η Κίνα, η Μέση Ανατολή, η Ινδία και οι ΗΠΑ. Τόσο το ντίζελ για οδικές μεταφορές, συμπεριλαμβανομένων των φορτηγών, όσο και οι σταθερές βιομηχανικές, κατασκευαστικές και γεωργικές δραστηριότητες σε χώρες εκτός ΟΟΣΑ αναμένεται να στηρίξουν τη ζήτηση ντίζελ. Η αύξηση των πετροχημικών πρώτων υλών αναμένεται να υποστηριχθεί από νέα παραγωγική ικανότητα, καθώς και από τα υγιή πετροχημικά περιθώρια που παρατηρούνται, κυρίως στην Κίνα και τη Μέση Ανατολή.

Δεδομένων των συνεχιζόμενων αβεβαιοτήτων, η έκθεση αναφέρει ότι οι χώρες του OPEC αλλά και αυτές εκτός OPEC που συμμετέχουν στη Διακήρυξη Συνεργασίας (DoC), γνωστή ως OPEC+, θα συνεχίσουν να αξιολογούν τις συνθήκες της αγοράς και να λαμβάνουν από κοινού τα απαραίτητα μέτρα ανά πάσα στιγμή, και ανάλογα με τις ανάγκες, σε μια προσπάθεια διασφάλισης της σταθερότητας της αγοράς προς όφελος των παραγωγών, των καταναλωτών και της παγκόσμιας οικονομία.