Οι περισσότεροι ομογενείς μας στην Αμερική είναι Ρεπουμπλικάνοι και θα ψήφιζαν Τράμπ, για πρόεδρο των ΗΠΑ , στις εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου αλλά καλούνται να εκλέξουν, για άλλη μία τετραετία, τον Δημοκρατικό υποψήφιο. Τον Μπάιντεν και να γιατί

Δεν είναι η ηλικία  το πρόβλημα του Μπάϊιντεν– κι άλλοι πρόεδροι ήσαν συνομήλικοι του, όπως ο πρόεδρος Ρούσβελτ κι ο Ρήγκαν και τα πήγαν μια χαρά.

Δεν είναι μόνον η επιτυχής οικονομική πολιτική του Μπάϊντεν επιχείρημα υπέρ της επανεκλογής του. Η Αμερική τα πήγε  οικονομικώς θαυμάσια  στη θητεία του κι από μόνη της ξεπερνάει τα προβλήματα της, γιατί είναι μία ανοικτή κι ανταγωνιστική οικονομία.Η ανάπτυξή ήταν συνεχής, η ανεργία στο χαμηλότερο επίπεδο (3,7% του ενεργού εργατικού πληθυσμού) κι ο πληθωρισμός ελεγχόμενος.

Ούτε στην εξωτερική πολιτική των Δημοκρατικών που κατηγορούνται για τους «δύο πολέμους στον κόσμο» – στην Ουκρανία και στη Γάζα – η ευθύνη είναι του Μπάιντεν. Θα ήθελε να τους έχει αποφύγει. Άλλοι ευθύνονται γι’ αυτούς : το Γερμανοκρατούμενο ΝΑΤΟ κι οι Χαμάς του Ιράν, που επετέθησαν πρώτοι στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Δεν εφείσθη προσπαθειών ο Μπάιντεν να ειρηνεύσει την Γάζα κι αυτοσυγκρατήθη να μην απαντήσει στους μουλάδες που κυβερνούν το Ιράν , όταν σκότωσαν έξη Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ. Στην Ουκρανία δεν άφησε ούτε τα F-16 να πετάξουν.

Επέμεινε κι αυτός, όπως κι ο Τράμπ, οι Ευρωπαίοι ν’ αναλάβουν το κόστος της εθνικής των ασφάλειας αλλ’ έπρεπε να προεξοφληθεί η ήττα του Ζελένσκι, να τους πείσει ότι «αν θέλουν την ειρήνη , να εξοπλιστούν για πόλεμο» κατά την γνωστή Ρωμαϊκή ρήση.

Το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα της Αμερικής οφείλεται όχι τόσο στις ομοσπονδιακές δαπάνες των ΗΠΑ όσο στο ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν πληρώνουν όσους φόρους τους αναλογούν. Τα επιτόκια είναι σχετικώς χαμηλά (4% το «ουδέτερο», κατά τον πρώην υπουργό Οικονομικών ΛάρυΣάμμερς) κι η οικονομική ανάπτυξη ζωηρή. Οι Αμερικανικές επιχειρήσεις θα πληρώσουν αυξημένους φόρους αν βγει ο Μπάιντεν κι αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος του…

Άλλη, όμως, είναι η αιτία «δι’ ημάς» που ο Τράμπ δεν πρέπει να εκλεγεί πρόεδρος. Όχι πως θα κάνει όλα τα χατίρια του Ερντογάν – αυτό δεν θα μας άφηνε αδιάφορους- αλλά δι’ ένα και μόνο λόγον, ότι τον Μπάιντεν,  «τον ξέρουμε» τα τέσσερα τελευταία χρόνια . Είναι Φιλέλληνας όπως ο λόρδος Βύρων. Γνωρίζει τα ελαττώματα μας αλλά είναι ευαίσθητος με την Κύπρο, για τα όσα έχει υποστεί απ’ τουςΤούρκους και το ΝΑΤΟ την τελευταία 50ετία.

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο δεν είναι πλέον υπέρ της Τουρκίας. Ο Ισλαμικός κίνδυνος που περισφίγγειπανταχόθεν την Ελλάδα και Κύπρον (Τουρκία, νότιος Βουλγαρία, Αλβανία , Αίγυπτος, Λιβύη), έχει γίνη πλέον  αντιληπτός από τους Αμερικανούς. Από τον Μπάιντεν κι όχι απ’ τον Τράμπ.

Διαβάστε ακόμα