Μπορεί το Ουαϊόμινγκ να Θέσει Τέλος στην Παγκόσμια Κυριαρχία του Πεκίνου στις Σπάνιες Γαίες;

Μπορεί το Ουαϊόμινγκ να Θέσει Τέλος στην Παγκόσμια Κυριαρχία του Πεκίνου στις Σπάνιες Γαίες;
του Δημήτρη Φάρου
Παρ, 8 Μαρτίου 2024 - 16:38

Η αγορά σπάνιων γαιών παρουσιάζει σημαντικές διακυμάνσεις, με τις τιμές να πέφτουν λόγω της ασθενέστερης ζήτησης και της απομάκρυνσης από τα κινεζικά κοιτάσματα, σε συνδυασμό με τις απαγορεύσεις που έχει επιβάλλει στις εξαγωγές τους το Πεκίνο. Όπως σημειώνει, μάλιστα, το αμερικανικό περιοδικό Metal Miner, εξειδικευμένο στον τομέα της μεταλλευτικής βιομηχανίας, η ανακάλυψη σπάνιων γαιών στην Πολιτεία του Ουαϊόμινγκ στις ΗΠΑ εγείρει ελπίδες για μείωση της εξάρτησης από την Κίνα

οδηγώντας ενδεχομένως σε έκρηξη των εξορύξεων στην αμερικανική επικράτεια αλλά και συνολικά στην αλλαγή της δυναμικής της παγκόσμιας αγοράς.

Οι αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ των αναλυτών του κλάδου σχετικά με τις τάσεις των τιμών των σπάνιων γαιών το 2024 είναι ενδεικτικές της αβεβαιότητας που προκαλούν οι γεωπολιτικές αναταραχές και η οικονομική αστάθεια, γεγονός που τονίζει την ανάγκη για προσοχή στις προβλέψεις, επισημαίνει το έγκυρο αμερικανικό περιοδικό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Metal Miner, ο δείκτης Rare Earths MMI (Monthly Metals Index) παρουσίασε αρκετά σημαντική πτώση τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο, υποχωρώντας 24,73%. Εκτός από το οξείδιο του δημητρίου, όλα τα μεταλλεύματα που συμπεριλαμβάνονται στον υπολογισμό του δείκτη είτε σημείωσαν πτώση είτε αυξήθηκαν με χαμηλούς ρυθμούς. Η πιο αδύναμη από την αναμενόμενη ζήτηση στα επεξεργασμένα μεταλλεύμετα κατέληξε να πλήξει ιδιαίτερα σκληρά ορισμένα μέταλλα που σχετίζονται με μαγνήτες σπάνιων γαιών, προκαλώντας πτώση του δείκτη.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τις τιμές των σπάνιων γαιών προέρχεται από τα κράτη που συνεχίζουν να προμηθεύονται σπάνιες γαίες εκτός Κίνας. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι τέτοιες αλλαγές στην παραγωγή και στον εφοδιασμό σπάνιων γαιών θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τον δείκτη τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Θα μπορούσε το Wyoming Discovery να απειλήσει την κυριαρχία της Κίνας στις σπάνιες γαίες;

Η κυριαρχία της Κίνας στην παγκόσμια αγορά σπάνιων γαιών συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις και η νέα ανακάλυψη σπάνιων γαιών στο Ουαϊόμινγκ θα μπορούσε να επιταχύνει την απομάκρυνση των παγκόσμιων αγορών από τις κινεζικές πηγές.

Πολλά έθνη κράτη αναλαμβάνουν τώρα πρωτοβουλίες για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις κινεζικές σπάνιες γαίες, σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του Reuters,

Η Κίνα είναι ιστορικά ο κορυφαίος παραγωγός σπάνιων γαιών στον κόσμο, κατέχοντας σημαντικό μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς. Ωστόσο, οι ανησυχίες που προκαλεί η δεσπόζουσα θέση της στον κλάδο ωθούν χώρες όπως οι ΗΠΑ να στραφούν προς εναλλακτικούς προμηθευτές σπάνιων γαιών.

Σε άρθρο της Yahoo Finance αναλύεται σε βάθος η πρόσφατη ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων σπάνιων γαιών στο Ουαϊόμινγκ, και στο οποίο τονίζεται ότι η νέα πηγή μαγνητών σπάνιων γαιών θα μπορούσε να ανοίξει άλλες αγορές και να προσφέρει στις ΗΠΑ ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Επιπλέον, το Wyoming Public Media υπογραμμίζει την πιθανότητα μιας νέας έκρηξης στην εξορυκτική δταστηριότητα στο Mountain West λόγω αυτών των σημαντικών ανακαλύψεων σπάνιων γαιών.

Οι απαγορεύσεις στις εξαγωγές σπάνιων γαιών από την Κίνας λειτουργούν υπέρ ή εναντίον τους;

Η πρόσφατη κίνηση της Κίνας να απαγορεύσει την εξαγωγή ορισμένων σπάνιων γαιών, αλλά και τεχνολογίας σπάνιων γαιών, συνεχίζει να έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας. Πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι η Κίνα θέσπισε την απαγόρευση για να διατηρήσει την παγκόσμια ηγεμονία της στις σπάνιες γαίες.

Ωστόσο, η Κίνα τελικά επωφελήθηκε ή επλήγη από αυτή την απόφαση;”, είναι το ερώτημα που θέτει το αμερικανικό περιοδικό. Η απαγόρευση εξαγωγών της Κίνας επιτρέπει στην ασιατική οικονομική υπερδύναμη να διατηρήσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα σε αυτή τη ζωτικής σημασίας αγορά περιορίζοντας τις εξαγωγές βασικής τεχνολογίας που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία και την παραγωγή μαγνητών σπάνιων γαιών. Διατηρώντας την πρόσβαση σε αυτούς τους ζωτικούς πόρους, η Κίνα μπορεί να υποστηρίξει τις προσπάθειές της για την προστασία των συμφερόντων της σε θέματα εθνικής ασφάλειας.

Από την άλλη πλευρά, η Κίνα θα μπορούσε να πληγεί λόγω αυτών των περιορισμών στις εξαγωγές, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στις εμπορικές συμφωνίες και τους πολιτικούς δεσμούς της με άλλες χώρες. Οι περιορισμοί των εξαγωγών στις τεχνολογίες σπάνιων γαιών μπορεί να οδηγήσουν σε εμπορικές συγκρούσεις και άλλες προστριβές με τα κράτη που εξαρτώνται από αυτά τα μεταλλεύματα για διάφορες βιομηχανικές εφαρμογές.

Μικτές αναφορές σχετικά με τις οδηγίες τιμών για τις σπάνιες γαίες το 2024

Μέχρι στιγμής, οι απόψεις διίστανται για το αν η τιμή των σπάνιων γαιών θα αυξηθεί ή θα μειωθεί το 2024. Οι αναλυτές γενικά προβλέπουν μια αναζωπύρωση κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, κάτι που δείχνει ευνοϊκές προοπτικές. Επιπλέον, οι τάσεις και η έρευνα αγοράς που υποδεικνύουν πιθανή επέκταση και ανάκαμψη στον κλάδο των σπάνιων γαιών επικυρώνουν αυτή την πεποίθηση.

Από την άλλη πλευρά, αντίθετες απόψεις υποδεικνύουν προσοχή κατά την πρόβλεψη της τιμής των σπάνιων γαιών το 2024. Άγνωστοι παράγοντες όπως οι γεωπολιτικές αναταράξεις και η οικονομική αστάθεια μπορούν να επηρεάσουν ακόμα τις τιμές των σπάνιων γαιών, όπως και κάθε άλλο εμπόρευμα. Κατά τον προσδιορισμό της πιθανότητας μεταβολής των τιμών στην αγορά σπάνιων γαιών, είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη αυτοί οι παράγοντες, συμβουλεύει το Metal Miner.