Ο Brad Crabtree, βοηθός γραμματέας του Γραφείου Ορυκτής Ενέργειας και Διαχείρισης του Άνθρακα των ΗΠΑ βρέθηκε στο Τόκιο για να καθησυχάσει τους Ιάπωνες για την ενεργειακή τους ασφάλεια σχετικά με τις εισαγωγές LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά όσα είπε μάλλον περιπλέκουν τα πράγματα. ''Το στοπ της κυβέρνησης Μπάιντεν στις νέες άδειες εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες 

καθώς το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ εξετάζει το θέμα. Αναμένουμε ότι η ανάλυση που βρίσκεται σε εξέλιξη θα διαρκέσει αρκετούς μήνες επειδή πρόκειται για ένα θέμα τόσο σημαντικής σημασίας", δήλωσε σε συνέντευξή του.

Το υπουργείο Γεωργίας σταμάτησε να εγκρίνει νέες άδειες τον Ιανουάριο για να μελετήσει τις πιθανές επιπτώσεις της αυξημένης παραγωγής και εξαγωγής φυσικού αερίου στην κλιματική αλλαγή, την οικονομία και την εθνική ασφάλεια. Η επανεξέταση δεν θα επηρεάσει τις άδειες που είχαν χορηγηθεί προηγουμένως, και αφού δημοσιευθεί μια έκθεση και διατεθεί για σχόλια θα οριστικοποιηθεί και θα ενσωματωθεί στους προσδιορισμούς δημόσιου συμφέροντος της υπηρεσίας.

Η κίνηση αυτή πλήττει το επίκεντρο της συζήτησης σχετικά με τον ρόλο του υγροποιημένου φυσικού αερίου σε έναν κόσμο απαλλαγμένο από τις ανθρακούχες εκπομπές. Ενώ οι υποστηρικτές υποστηρίζουν ότι είναι ζωτικής σημασίας για να σταματήσουν οι αναπτυσσόμενες χώρες να χρησιμοποιούν άνθρακα και να μπορέσει η Ευρώπη να τροφοδοτήσει την οικονομία της χωρίς ρωσικό αέριο, οι περιβαλλοντολόγοι προειδοποιούν ότι η κατασκευή της τεράστιας υποδομής που απαιτείται για τη μεταφορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου εξασφαλίζει ότι θα καίγεται για τις επόμενες γενιές.

Ο Amos Hochstein, σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα ενέργειας, σε συνέντευξή του στο Al Arabiya English που αναρτήθηκε στο X τον Φεβρουάριο είχε δηλώσει ότι η παύση για τις άδειες LNG θα μπορούσε να διαρκέσει μεταξύ 10 και 14 μηνών, γεγονός που υποδηλώνει ότι η όλη διαδικασία είναι πιθανό να διαρκέσει πολύ μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

Οι ΗΠΑ μετέφεραν πέρυσι περίπου 90 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου, τους περισσότερους από κάθε άλλο έθνος, και η εξαγωγική τους ικανότητα έχει προγραμματιστεί να διπλασιαστεί σχεδόν μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Ο υπουργός Εμπορίου της Ιαπωνίας, καθώς και η Jera Co., ο μεγαλύτερος εισαγωγέας της χώρας, εξέφρασαν ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια μετά την κίνηση του Λευκού Οίκου.

Ν. Παλ.