Νέο τοπίο στην  ενεργειακή αγορά αναμένεται να διαμορφωθεί με την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία  των μεταρρυθμίσεων που φέρνει η τροποποίηση ευρωπαϊκών κανονισμών και οδηγιών για τη βελτίωση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της  Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, στα νέα μέτρα περιλαμβάνεται και η άρση της ρήτρας αποχώρησης από τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, ακόμη και από τα σταθερά. Στόχος της ΕΕ είναι η προστασία των   καταναλωτών από την αστάθεια της ενεργειακής αγοράς.

Επίσης, οι προμηθευτές θα υποχρεούνται να διαχειρίζονται την τιμολογιακή διακινδύνευση τουλάχιστον στο μέτρο των ποσοτήτων που αφορούν συμβόλαια καθορισμένης τιμής ώστε να είναι λιγότερο εκτεθειμένοι σε εξάρσεις των τιμών και σε αστάθεια της αγοράς, ενώ τα κράτη μέλη θα πρέπει να δημιουργήσουν προμηθευτές έσχατης ανάγκης ώστε κανένας καταναλωτής να μην μένει χωρίς ηλεκτρική ενέργεια.

Οι ευάλωτοι καταναλωτές και οι ενεργειακά φτωχοί θα προστατεύονται από την αποσύνδεση και τα κράτη μέλη θα μπορούν να επεκτείνουν τις ρυθμιζόμενες τιμές λιανικής στα νοικοκυριά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε περίπτωση κρίσης. Επιπλέον, η Επιτροπή θα είναι σε θέση να προτείνει στο Συμβούλιο να κηρύξει κρίση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας σε περίπτωση απότομης αύξησης των τιμών λιανικής, επιτρέποντας στα κράτη μέλη να λάβουν περαιτέρω μέτρα για την προστασία των πελατών και τη διασφάλιση της πρόσβασης σε οικονομικά προσιτή ενέργεια.

Πάντως, για την ώρα οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν μπλεγμένοι στην «παλέτα» των χρωματιστών τιμολογίων. Το πράσινο τιμολόγιο κυριαρχεί σε ποσοστό περίπου 75%. Οι τιμές στα ειδικά τιμολόγια του Μαρτίου  κινήθηκαν από 8,2 λεπτά ανά κιλοβατώρα έως 11,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα, παραμένοντας ανταγωνιστικά. 

Όσο για τα κίτρινα κυμαινόμενα τιμολόγια ξεκινούν από 9,17 λεπτά ανά κιλοβατώρα, αλλά δεν έχουν ακόμη καταφέρει οι προμηθευτές να πείσουν τους καταναλωτές να μεταβούν σε αυτά από τα ειδικά πράσινα τιμολόγια.

Όσο για τα σταθερά  μπλε τιμολόγια, κατάφεραν  να προσελκύσουν αρχικά μια μειοψηφία καταναλωτών αλλά όσο οι τιμές ρεύματος πέφτουν αποθαρρύνονται από το να  δεσμευτούν σε μια σταθερή τιμή, με ρήτρα πρόωρης αποχώρησης. Στα «μπλε» το φθηνότερο ξεκινά από 9,75 λεπτά ανά κιλοβατώρα με 9,9 ευρώ πάγιο από την Protergia, και ακολουθούν της Ζενίθ και της Ελινόιλ, η πρώτη με 12,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα και 7 ευρώ πάγιο και η δεύτερη με 14,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα και 5 ευρώ πάγιο.