Τη διαδρομή και εγκατάσταση του χερσαίου αγωγού φυσικού αερίου υψηλής πίεσης του  Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) της ΔΙΩΡΥΓΑ GAS, στο Σουσάκι Κορινθίας ενέκρινε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ)

Ειδικότερα, το ΥΠΕΝ  όρισε  τη διαδρομή και εγκατάσταση του χερσαίου αγωγού φυσικού αερίου υψηλής πίεσης για το έργο της Motor Oil  στους Αγίους Θεοδώρους, ήτοι στο τμήμα από την παραλία έως τον νέο Μετρητικό -  Ρυθμιστικό Σταθμό για τη σύνδεση του νέου ΑΣΦΑ με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, με το οποίο θα συνδεθεί το σχεδιαζόμενο FSRU. Πριν την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών και λόγω του ότι ο αγωγός φυσικού αερίου υψηλής πίεσης διέρχεται εντός των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου της εταιρείας Motor Oil καθώς και της εγγύτητας της όδευσης του με τον αγωγό φυσικού αερίου υψηλής πίεσης της εταιρείας ΔΕΣΦΑ απαιτείται η εκπόνηση μελετών αλληλεπίδρασης του αγωγού της εταιρείας ΔΙΩΡΥΓΑ GAS και των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων, σε περίπτωση αστοχίας.

Σχετικά με τη δυνατότητα σύνδεσης των FSRU που σχεδιάζονται στη χώρα και τη χρησιμότητα τους να σημειωθεί ότι   στο πρόσφατο Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) του ΔΕΣΦΑ που είχε εγκριθεί από τη ΡΑΑΕΥ για την περίοδο 2023-2032,  στην παρ. Α5 του κεφαλαίου II   αναφέρεται ότι η δυναμικότητα εισαγωγών του ΕΣΦΑ μπορεί να αυξηθεί σημαντικά, εάν οι νέες Πλωτές Μονάδες Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (FSRU), οι οποίες έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για τη σύνδεσή τους με το ΕΣΦΑ τεθούν σε λειτουργία.

Επιπλέον, στο πρόγραμμα αναφέρεται ότι το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ) είναι και θα συνεχίσει να είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ διαφορετικών έργων υποδομής (παρακείμενες υποδομές μεταφοράς, τερματικοί σταθμοί ΥΦΑ και δίκτυα διανομής) που ανήκουν είτε στον ΔΕΣΦΑ είτε σε άλλους επενδυτές, δημιουργώντας έτσι έναν φυσικό κόμβο για την περιοχή. Παράλληλα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) που λειτουργεί από το Μάρτιο του 2022 παρέχει τη βάση πάνω στην οποία η Ελλάδα άρχισε να αναδύεται ως κέντρο εμπορίας και μεταφοράς φυσικού αερίου για ολόκληρη την περιοχή. Συνεπώς, σύμφωνα με τα όσα αναφέρεται σε διαβιβαστικό έγγραφο της ΡΑΑΕΥ προς τη Βουλή, τα οφέλη από τις εξελίξεις είναι προφανή, μεταξύ άλλων, σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο.