Υπεγράφη η Απόφαση για την Κατανομή των Εσόδων Από τους Πλειστηριασμούς Εκπομπών

Υπεγράφη η Απόφαση για την Κατανομή των Εσόδων Από τους Πλειστηριασμούς Εκπομπών
του Χρήστου Κοντογεώργη
Τρι, 27 Φεβρουαρίου 2024 - 08:02

Υπεγράφη η απόφαση για την κατανομή των εσόδων από τους πλειστηριασμούς εκπομπών για το 2024. Ειδικότερα,  δίνονται 3.000.000 ευρώ (από 2 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι) στον ΔΑΠΕΕΠ,  για τη διαχείριση του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου. Τα υπόλοιπα έσοδα από τους πλειστηριασμούς των δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (για φέτος εκτιμώνται σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ) κατανέμονται ως ακολούθως για το έτος 2023:

α. 14,61% των εσόδων αποτελεί πόρο του ΕΛΑΠΕ (από 3,8% πέρυσι)

β. 17 % των εσόδων (από 11% πέρυσι) διατίθεται για να καλύψει τις ανάγκες της ενίσχυσης για επιχειρήσεις τομέων και υποτομέων που εκτίθενται σε σημαντικό κίνδυνο διαρροής άνθρακα. Τυχόν ποσό, το οποίο δεν χρησιμοποιείται για τον παραπάνω σκοπό αποτελεί πόρο του ΕΛΑΠΕ.

 γ. 2,12%των εσόδων και έως 25 εκατομμύρια ευρώ διατίθεται στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής  για τους σκοπούς, τη λειτουργία και τις δράσεις του. Οι δράσεις αυτές αφορούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στη διευκόλυνση της προσαρμογής στις δυσμενείς επιπτώσεις της, συμπεριλαμβανομένων δράσεων που συμβάλλουν στη διαχείριση υδατικών πόρων και στην προστασία, αποκατάσταση και καλύτερη διαχείριση οικοσυστημάτων και εν γένει στην προστασία του περιβάλλοντος. Επίσης αφορούν και στην κάλυψη υποχρεώσεων του ΥΠΕΝ που απορρέουν από τη Συμφωνίατων Παρισίων  και αφορούν οικονομική και τεχνική υποστήριξη αναπτυσσόμενων χωρών σε θέματα μετριασμού και προσαρμογής της κλιματικής αλλαγής, μεταφοράς τεχνογνωσίας κ.λπ. Τυχόν ποσό που δεν θα χρησιμοποιηθεί εντός του έτους μεταφέρεται στα επόμενα έτη έως εξαντλήσεώς του.

δ. 1,65 % των εσόδων και έως 19,5 εκατομμύρια ευρώ διατίθεταιστο Πράσινο Ταμείο για την χρηματοδότηση δράσεωνγια την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων χαμηλού ανθρακικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος, με στόχο την ενίσχυση και σταδιακή διαφοροποίηση των τοπικών οικονομιών και τη δημιουργία νέωνθέσεων εργασίας στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης,Φλώρινας και στον Δήμο Μεγαλόπολης της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας. Οι δράσεις θα απευθύνονταισε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις λιγνιτικές περιοχές ή και για επιχειρήσεις που επιθυμούν ναμετεγκατασταθούν στις λιγνιτικές περιοχές. Οι δράσειςδύναται να αφορούν και σε συμπράξεις επιχειρήσεωνμε ερευνητικά κέντρα/πανεπιστήμια. Τυχόν ποσό πουδεν θα χρησιμοποιηθεί εντός του έτους μεταφέρεται γιαχρήση στα επόμενα έτη, έως εξαντλήσεώς του.

ε. 1,5%των εσόδων διατίθεται στο λογαριασμού ειδικού σκοπού στηνΤράπεζα της Ελλάδος για τη χρηματοδότηση έργων καιδράσεων για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης. Τυχόνποσό που δεν θα χρησιμοποιηθεί εντός του έτους μεταφέρεται για χρήση στα επόμενα έτη έως εξαντλήσεώς του.

στ. 10,08 % των εσόδων διατίθεται στο Πράσινο Ταμείογια τη χρηματοδότηση έργων για την προστασία, διατήρηση και βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος, για τηχρηματοδότηση έργων για την προστασία και διαχείρισηδασών κλπ.. Το ανωτέρω ποσόκατανέμεται σε ειδικότερες δράσεις με απόφαση τουΥπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τυχόν ποσόπου δεν θα χρησιμοποιηθεί εντός του έτους μεταφέρεταιγια χρήση στα επόμενα έτη έως εξαντλήσεώς του κατάτην παραπάνω αντιστοιχία ποσοστών.

ζ. 45,82%των εσόδων διατίθεται στον Ειδικό Λογαριασμό με την ονομασία «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης» . Τυχόν ποσό που δεν θα χρησιμοποιηθεί εντόςτου έτους μεταφέρεται για χρήση στα επόμενα έτη έωςεξαντλήσεώς του. Πέρυσι το ΤΕΜ λάμβανε το 77,275% των πόρων.

η. 0,12% των εσόδων και έως 1,4 εκατομμύρια ευρώ διατίθεταιγια να καλύψει τις ανάγκες πληρωμής συνδρομών της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς που συμμετέχει και διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει καθώς και για την εξυπηρέτηση των στόχων και δράσεωντου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.

θ. 0,5% τωνεσόδων διατίθεται στο Εθνικό Ταμείο Ενεργειακής Απόδοσης (Ε.Τ.Ε.Α.Π.) για χρηματοδότηση έργου και δράσεων γιατη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών στην τελική κατανάλωση.

ι. 2,55% των εσόδων και έως τριάντα εκατομμύρια ευρώ διατίθεται στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων ΑΕ (ΕΔΕΥΕΠ) για τις έρευνες για το θαλάσσιο αιολικό δυναμικό.

ια. 1,27%των εσόδων και έως δεκαπέντε εκατομμύρια ευρώ διατίθεται στην Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ)  για τις έρευνες για κρίσιμες πρώτες ύλες.

ιβ. 2,78%των εσόδων διατίθεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ως εξής: 0,8% των εσόδων για την κάλυψη δράσεων επικοινωνίας για εξοικονόμηση ενέργειας, για τεχνική βοήθεια για τη διοικητική - οργανωτική και τεχνολογική αναβάθμιση και υποστήριξη των ασκούμενων δημοσίων πολιτικών (περιβαλλοντική, ενεργειακή, δασική) του Υ.Π.ΕΝ., 1,3%των εσόδων για δαπάνες μισθοδοσίας προσωπικού 6μηνης διάρκειας κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου για την αντιμετώπιση εποχικών αναγκών από τις Δασικές υπηρεσίες, 0,2%  των εσόδων για χρηματοδότηση του Προγράμματος «Σχέδιο Προστασίας Δασών» - antiNERO,  0,36% για χρηματοδότηση εκτέλεσης υλοτομικών εργασιών, προκειμένουνα ικανοποιηθούν οι αυξημένες ανάγκες για τη χορήγηση καυσοξύλων στους παραδασόβιους πληθυσμούς της χώρας και 0,12%για κάλυψη λοιπών αναγκών για έργα προστασίας και αποκατάστασης δασικών περιοχών.