Λιάνα Γούτα (FuelsEurope): "Η Κλιματική Ουδετερότητα Δεν Μπορεί να Επιτευχθεί Χωρίς Ανανεώσιμα Καύσιμα"

Λιάνα Γούτα (FuelsEurope): Η Κλιματική Ουδετερότητα Δεν Μπορεί να Επιτευχθεί Χωρίς Ανανεώσιμα Καύσιμα
Επιμέλεια: Αδάμ Αδαμόπουλος
Δευ, 26 Φεβρουαρίου 2024 - 10:55

Σε συνέχεια της Διακήρυξης της Αμβέρσας για ένα European Industrial Deal, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 20/2, σε μια υψηλού επιπέδου και συμβολισμού συνάντηση 73 CEOs ηγετικών ευρωπαϊκών βιομηχανιών και 20 επικεφαλής Ευρωπαϊκών Βιομηχανικών Συνδέσμων, με την Πρόεδρο της Επιτροπής Ursula Von Der Leyen

και τον Βέλγο Πρωθυπουργό Alexander De Croo, η FuelsEurope εξέδωσε Δελτίο Τύπου με τίτλο “Time for Europe to turn the spotlight on its Industry again” στο οποίο περιέχονται οι δηλώσεις της κας Λιάνας Γούτα, Γενικής Διευθύντριας του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Βιομηχανιών Παραγωγής Καυσίμων (European Fuel Manufacturers Association-FuelsEurope), και πρώην Διευθύντριας Ενεργειακής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων της HELLENiQ ENERGY, για το θέμα.  

Όπως αναφέρει, παρευρέθηκε στη συνάντηση ως επικεφαλής της FuelsEurope κατά την οποία αφού υπογράφηκε η Διακήρυξη με τους παρευρισκόμενους, επικεφαλής Βιομηχανιών και Συνδέσμων, παραδόθηκε αμέσως μετά στην Πρόεδρο της Επιτροπής και τον Βέλγο Πρωθυπουργό.

Η κα Γούτα τονίζει ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία μεγάλης σημασίας και συμβολισμού για το μέλλον της Ευρώπης και ιδιαιτέρως ενόψει των ευρωεκλογών και των πολλών εθνικών εκλογών μέσα στο 2024, σε πολλές χώρες της ΕΕ και όχι μόνο.

Ακολουθεί το πλήρες Δελτίο Τύπου της FuelsEurope στα ελληνικά:

«Αμβέρσα, 20 Φεβρουαρίου 2024: Η Διακήρυξη της Αμβέρσας για μια νέα βιομηχανική συμφωνία της ΕΕ, τονίζει την κρίσιμη σημασία της σαφήνειας, της προβλεψιμότητας και της εμπιστοσύνης στη βιομηχανική πολιτική της Ευρώπης. Η FuelsEurope ζητά την αναγνώριση της στρατηγικής σημασίας των βιομηχανικών περιουσιακών στοιχείων του τομέα της και τη δημιουργία ενός ευνοϊκού πλαισίου για επενδύσεις που θα επιτρέψουν την παραγωγή ανανεώσιμων καυσίμων και προϊόντων που θα χρειαστεί η Ευρώπη έως το 2050 και εντεύθεν.

Σήμερα, 73 ηγέτες του κλάδου και μια σειρά από κορυφαίες ενώσεις, συμπεριλαμβανομένης της FuelsEurope, της ένωσης που εκπροσωπεί τη βιομηχανία παραγωγής καυσίμων, παρουσίασαν την "Διακήρυξη της Αμβέρσας για μια ευρωπαϊκή βιομηχανική συμφωνία" στον πρωθυπουργό του Βελγίου, Alexander De Croo, και στην πρόεδρο της Επιτροπής, Ursula von der Leyen. Η διακήρυξη υπογραμμίζει τη δέσμευση των βιομηχανιών στην Ευρώπη και τον μετασχηματισμό της και περιγράφει την επείγουσα ανάγκη να καταστεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία ανταγωνιστική, ανθεκτική και βιώσιμη ενόψει των δυσμενών οικονομικών συνθηκών στην ήπειρο.  Ζητά να υπάρξει μια ευρωπαϊκή βιομηχανική συμφωνία, πο θα βασίζεται σε 10 συγκεκριμένες δράσεις και η οποία θα αποτελέσει τον πυρήνα της επόμενης στρατηγικής ατζέντας της ΕΕ, για την περίοδο 2024 - 2029, που θα συμπληρώνει,  παράλληλα , την Πράσινη Συμφωνία της Ένωσης.

Η Γενική Διευθύντρια της FuelsEurope, Λιάνα Γούτα, η οποία συμμετείχε στην εναρκτήρια εκδήλωση και συνυπέγραψε τη Διακήρυξη εκ μέρους της FuelsEurope, εξηγεί τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας: "Ήρθε η ώρα η Ευρώπη να στρέψει ξανά τα φώτα της δημοσιότητας στη βιομηχανία της- την ευρωπαϊκή βιομηχανία που θα υποστηρίξει την εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας, μετασχηματίζοντας τα στοιχεία ενεργητικού της, αναπτύσσοντας πράσινες τεχνολογίες και παράγοντας προϊόντα ουδέτερου άνθρακα για όλους τους πολίτες της ΕΕ. Η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ υπήρξε το κεντρικό θέμα στην τρέχουσα νομοθετική περίοδο. Τώρα πρέπει να την εφαρμόσουμε και να την υλοποιήσουμε, και για να γίνει αυτό χρειάζεται μια συμφωνία για την ευρωπαϊκή βιομηχανία, που θα συμπληρώνει την Πράσινη Συμφωνία.  Όσον αφορά στη βιομηχανία καυσίμων, η κα Γούτα υπογραμμίζει ότι "η κλιματική ουδετερότητα δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ανανεώσιμα υγρά καύσιμα και προϊόντα. Αυτά τα ανανεώσιμα καύσιμα και προϊόντα πρέπει να παράγονται στην Ευρώπη" και συνεχίζει: "Ο τομέας μας διαθέτει στρατηγικά και καίριας σημασίας βιομηχανικά στοιχεία ενεργητικού και υποδομές σε όλη την Ευρώπη και έχει ήδη ξεκινήσει μια προσπάθεια για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα και προϊόντα σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης, πρέπει να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της προκειμένου να διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές. Ωστόσο, για να υλοποιηθεί αυτό, και στο πλαίσιο μιας νέας βιομηχανικής συμφωνίας, η Ευρώπη πρέπει να αναπτύξει μια κοινή στρατηγική για όλες τις χώρες-μέλη που θα αφορά στη μετάβαση των υγρών καυσίμων και προϊόντων. Η στρατηγική αυτή θα επιτρέψει την ταχύτερη και οικονομικά βιώσιμη απεξάρτηση από τον άνθρακα των μεταφορών και της βιομηχανικής αλυσίδας αξίας".

Επιπλέον, τονίζεται από την FuelsEurope, ότι η Ευρωπαϊκή Βιομηχανική Συμφωνία θα πρέπει να δώσει κίνητρα για επενδύσεις στη μετάβαση της βιομηχανίας παραγωγής καυσίμων με χαμηλές και μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, που αποτελεί κομβικό στοιχείο της βιομηχανικής αλυσίδας αξίας της ΕΕ. Η Διακήρυξη της Αμβέρσας περιγράφει το όραμα της βιομηχανίας για μια Ευρωπαϊκή Βιομηχανική Συμφωνία και καλεί για τη δημιουργία μιας πειστικής επιχειρηματικής υπόθεσης για αυτές τις κρίσιμες επενδύσεις.

"Οι φιλοδοξίες είναι υψηλές και οι επενδύσεις που θα χρειαστούν είναι τεράστιες. Η Ευρώπη πρέπει να γίνει το ελκυστικό μέρος γι' αυτές. Ο τομέας μας και όλα τα μέλη μας έχουν ένα σαφές όραμα για τη μετάβασή μας,  καθώς και στρατηγικές και επενδυτικά σχέδια αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Πρόθεσή μας και ελπίδα μας είναι να αποκτήσουμε το ευνοϊκό πλαίσιο για την υλοποίηση αυτών των μεγάλων επενδύσεων στην Ευρώπη. Είναι ο μόνος τρόπος για να καταστεί η ήπειρος ενεργειακά ασφαλής, ανταγωνιστική, βιώσιμη και ηγέτης στις πράσινες τεχνολογίες", κατέληξε η κα Λιάνα Γούτα

Επισυνάπτουμε τη Διακήρυξη της Αμβέρσας με τα 10 σημεία και το αίτημα να συμπεριληφθούν στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Ατζέντας για την περίοδο 2024-2029, εδώ.