Η πτώση της δραστηριότητας διύλισης στις ΗΠΑ και οι διαταραχές στο παγκόσμιο εμπόριο έχουν περιορίσει τις προμήθειες ντίζελ τις τελευταίες εβδομάδες, μειώνοντας τις ιστορικά υψηλές εξαγωγές ντίζελ των ΗΠΑ προς την Ευρώπη αυτόν τον μήνα. Οι δυσκολίες στην εξασφάλιση αμερικανικού ντίζελ περιπλέκουν μια υφιστάμενη κρίση εφοδιασμού στην Ευρώπη, η οποία προηγουμένως βασιζόταν 

στις ρωσικές εξαγωγές καυσίμων ανάφερει το Reuters. Οι τιμές του αμερικανικού ντίζελ εκτινάχθηκαν για λίγο σε υψηλό τεσσάρων μηνών, πάνω από 48 δολάρια το βαρέλι αυτό το μήνα, περιορίζοντας τις ευκαιρίες arbitrage για τη μεταφορά του καυσίμου στην Ευρώπη. Επίσης λόγω των επιθέσεων των Χούθι πολλοί από τους άλλους προμηθευτές της Ευρώπης στη Μέση Ανατολή και την Ασία έχουν αναγκαστεί να διασχίσουν το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας  προσθέτοντας χρονοβόρες καθυστερήσεις και καθιστώντας και αυτό το εμπόριο λιγότερο κερδοφόρο.

Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές αμερικανικού ντίζελ μειώθηκαν σχεδόν κατά το ήμισυ αυτόν τον μήνα σε 6,65 εκατομμύρια βαρέλια, από 11,44 εκατομμύρια βαρέλια τον Ιανουάριο, που ήταν το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2017, σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας παρακολούθησης πλοίων Kpler.

"Το ευρωπαϊκό ντίζελ φαίνεται να είναι το βασικό προϊόν που κινδυνεύει λόγω της αναδρομολόγησης, της διαθεσιμότητας του εφοδιασμού και των στρεβλών συνθηκών", ανέφεραν οι αναλυτές της Macquarie σε σημείωμά τους αυτό το μήνα.

Η πτώση του εμπορίου ήρθε καθώς το διυλιστήριο BP Whiting της Ιντιάνα με δυναμικότητα 435.000 βαρελιών ημερησίως - ένας σημαντικός παραγωγός ντίζελ στις ΗΠΑ - αναγκάστηκε να κλείσει στις αρχές Φεβρουαρίου μετά από διακοπές ρεύματος.

Αυτή η διακοπή συνέπεσε με λειτουργικά προβλήματα σε αρκετές εγκαταστάσεις που προκάλεσε ένα ψυχρό κύμα στα μέσα Ιανουαρίου, όπως το διυλιστήριο Port Arthur της TotalEnergies στο Τέξας, δυναμικότητας 238.000 bpd. Άλλα, συμπεριλαμβανομένης της μονάδας της Motiva Enterprises στο Port Arthur με δυναμικότητα 626.000 bpd, βρίσκονται αυτή την περίοδοα σε προγραμματισμένη συντήρηση.

Τα ποσοστά χρησιμοποίησης των διυλιστηρίων των ΗΠΑ έχουν μειωθεί από σχεδόν 93% στις αρχές του έτους σε 80,6% αυτόν τον μήνα, το χαμηλότερο ποσοστό από τον Δεκέμβριο του 2022, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Ως αποτέλεσμα, η παραγωγή αποσταγμάτων των αμερικανικών διυλιστηρίων κατρακύλησε στα 4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα την εβδομάδα που έληξε στις 9 Φεβρουαρίου, επίσης το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2022. Τα αμερικανικά αποθέματα αποσταγμάτων μειώθηκαν για πέντε συνεχόμενες εβδομάδες και τώρα βρίσκονται 10% κάτω από τον εποχικό μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Παράλληλα οι τιμές του ντίζελ στη Βορειοδυτική Ευρώπη αυξήθηκαν σταθερά καθ' όλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, κατά μέσο όρο πάνω από 118 δολάρια το βαρέλι, σε σύγκριση με 109 δολάρια τον περασμένο Φεβρουάριο.

Με τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια να έχουν προγραμματίσει τις δικές τους συντηρήσεις τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, οι ευρωπαϊκές τιμές ντίζελ πρόκειται να αυξηθούν περαιτέρω και αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναζωογόνηση των ροών αμερικανικού ντίζελ στην Ευρώπη, δήλωσε ο αναλυτής της Kpler, Matt Smith.

Εν τω μεταξύ, οι προσδοκίες για την επικείμενη επανεκκίνηση των διυλιστηρίων των ΗΠΑ έχουν μειώσει τη ροή ντίζελ της χώρας κατά σχεδόν 30% από τα πρόσφατα υψηλά στα 34 δολάρια το βαρέλι.

Τα διυλιστήρια των ΗΠΑ αναμένεται να αυξήσουν τη διαθέσιμη δυναμικότητα διύλισης κατά 431.000 bpd για την εβδομάδα που έληξε στις 23 Φεβρουαρίου, μειώνοντας τη χωρητικότητα εκτός σύνδεσης σε 1,8 εκατομμύρια bpd, δήλωσε την Παρασκευή η ερευνητική εταιρεία IIR Energy.

Η πτώση στις τιμές του ντίζελ στις ΗΠΑ και το επακόλουθο άλμα των ευρωπαϊκών ομολόγων τους, που αντιπροσωπεύεται από το HOGO swap [HO-LGO1=R], άνοιξαν ξανά το arbitrage για το αμερικανικό ντίζελ να μετακινηθεί από την Ακτή του Κόλπου στην Ευρώπη για αφίξεις Μαρτίου και Απριλίου, σύμφωνα με στον αναλυτή της Sparta Commodities, James Noel-Beswick.

Η τροφοδοσία από την πλευρά του Ατλαντικού των ΗΠΑ για τους επόμενους μήνες φαίνεται επίσης ανοιχτή, σημείωσε ο Noel-Beswick.

Τουλάχιστον τρία πλοία που μεταφέρουν πάνω από 850.000 βαρέλια ντίζελ από τις ακτές του Ατλαντικού των ΗΠΑ θα παραδόσουν φορτία σε διάφορα ευρωπαϊκά λιμάνια τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με τα ναυτιλιακά στοιχεία Sparta και Kpler.

Δύο φορτία συνολικού ύψους πάνω από ένα εκατομμύριο βαρέλια έχουν αποσταλεί από την ακτή του Κόλπου των ΗΠΑ για παραδόσεις Απριλίου, σύμφωνα με στοιχεία της Kpler.

Ν. Παλ.