Στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν θα βρεθεί από την Πέμπτη έως και το ερχόμενο Σάββατο η υφυπουργός Ενέργειας κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου  προκειμένου συμμετάσχει στην 10η Υπουργική Σύνοδο του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του Νοτίου Διαδρόμου (10th SGC Αdvisory Council), καθώς και σε διεθνείς συναντήσεις.  Στο επίκεντρο των εργασιών της Συνόδου θα βρεθούν ζητήματα που αφορούν στην επέκταση του αγωγού ΤΑΡ ώστε να μεταφέρει μεγαλύτερες ποσότητες αζέρικου  φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, καθώς και στην προοπτική μεταφοράς μεγαλύτερων ποσοτήτων προς την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μέσω του  Καθέτου Διαδρόμου.

Το σχέδιο εξαγωγών μεγαλύτερων ποσοτήτων αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη αναπτύχθηκε στα χρόνια της ενεργειακής κρίσης, στο πλαίσιο της απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Το κοίτασμα Shah Deniz Stage 2 είναι ένα γιγαντιαίο έργο που θα παράγει άλλα 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου επιπλέον των 10 bcm αερίου που παράγονται από το έργο Shah Deniz Stage ετησίως.

Η 10η συνεδρίαση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου περιλαμβάνει την υπογραφή πολλών κομβικών συμφωνιών, με επίκεντρο τόσο την επέκταση του SGC όσο και τη συμπερίληψη νέων χωρών που θα συμμετέχουν, καθώς και πρωτοβουλιών  που σχετίζονται με έργα πράσινης ενέργειας. Μια ειδική συνεδρία θα ασχοληθεί με αυτά τα έργα πράσινης ενέργειας, παράλληλα με τη διαπραγμάτευση σημαντικών deals.

Άλλωστε στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν θα βρεθεί και η Επίτροπος Ενέργειας κυρία Κάντρι Σίμσον  η οποία εκτός από τη συμμετοχή της στην υπουργική σύνοδο του   SGC, θα παραστεί και στην  εναρκτήρια σύνοδο του δεύτερου Συμβουλίου Πράσινης Ενέργειας της  SGC όπου θα εκφωνήσει και την  κεντρική ομιλία με θέμα «Αξιοποίηση των ευκαιριών για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας». Επίσης, θα συμπροεδρεύει της στρογγυλής τραπέζης για τη συνεργασία μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Wind Europe για την αιολική ενέργεια.

Στη  συνεδρίαση του Συμβουλευτικού Συμβουλίου του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου στο Μπακού θα συμμετάσχουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με ανακοίνωση της πρεσβείας τους στο Μπακού, στην οποία γινόταν αναφορά για την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ, τα  τελευταία 20 και πλέον χρόνια στον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου.

Από τον Δεκέμβριο του 2020, ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου λειτουργεί με πλήρη δυναμικότητα, παραδίδοντας αζέρικο αέριο στην Ιταλία (πάνω από εννέα δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως), στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία (ένα δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα ετησίως στην κάθε χώρα), ενώ οι ποσότητες αναμένεται να διπλασιαστούν. Το 2022, τα κράτη μέλη της ΕΕ έλαβαν 11,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (αξίας 15,6 δισεκατομμυρίων ευρώ) και έως το 2023, ο όγκος αυξήθηκε στα 11,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Προσφάτως, ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής Snam, εκ των εταίρων του ΤΑΡ (AzTAP 20%, BP   20%, SNAM   20%, Fluxys   20%, Enagás   20%) Στέφανο Βενιέρ επεσήμανε ότι   ο  διπλασιασμός της δυναμικότητας από τα 10 στα 20 δισ. κ.μ. θα γίνει   σταδιακά, με στόχο ο αγωγός να λειτουργεί σε  πλήρη δυναμικότητα προς το τέλος της δεκαετίας.